БОРИС ДЕРМЕНДЖИЕВ: МЛАДИТЕ ТВОРЦИ ПРОБИВАТ ПОВЕЧЕ В ЧУЖБИНА

Фаталната 13-та, но вече традиционна художествена изложба на Арт център "Алтера" се откри на 22 май 2008 г. в сградата на Интерпред. Участват общо 90 произведения – живопис, графика и скулптура.Сред основните цели на организаторите  е  представянето на съвременните творчески достижения на българските художници в контекста на съвременното развитие на пластичните изкуства в България.

Младите автори са по-скоро символично представени. Потърсихме за коментар един от тях –  Борис Дерменджиев, който участва с две свои картини изпълнени в акварел. Той отговори на няколко въпроса на „Общество.нет”

Борис Дерменджиев е роден на 20 януари 1976 в София. От дете е увлечен от изкуството.Рисува комикси,икони,плакати и моделира скулпттури. С първата си скулптура -фигура на поп идолът Майкъл Джексън участва в конкурс ,който е отразен и от  Българското национално радио. Син е на известния склуптор Крум Дерменджиев.

Какви са тенденциите в съвременното изкуство, според Вас?

Критериите на зрителите за визуално удовлетворение днес в дните на дигиталните технологии налагат извличане на основните детайли от общата картина. Ако беше по-скоро обратното, съвременното изкуство не би могло да изпълнява целесъобразно своята функция за обществото,още повече че фотографията до голяма степен "разтовари" художника от досегашните му задачи и постави на дневен ред нови предизвикателства.

Защо младите творци пробиват по-трудно?

Пробиват си път,но повече в чужбина,например авторите на нaй-успешните визуални ефекти в „Матрицата“ са българи. Но иначе съм съгласен че са по-малко.

Какъв е критерият за качество на един творец?

Това за всеки е съвсем различно. Някои предпочитат да угодят предимно на себе си в творческите си търсения, други на публиката, а трети само на предпочитанията на поръчващият. Необходимо е да се намери точният баланс между трите фактора.

Над какво работи Борис Дерменджиев в момента?

Предпочитам да Ви изненадам отново, когато го завърша.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

„МОМИ И ЗВЪНЦИ”

НАПИСАХ “DE PUTA MADRE” ОТ РАЗ

ПРОФ. РАДКО РАДКОВ СТАВА КРАЕВЕД СЛЕД ЗАВЕТ ОТ ПОКОЙНИЯ СИ БАЩА

ЧЕШКА ФОТОГРАФКА ОТКРИ ЛИЦЕТО СИ В КАРТИНИ НА СТАРИ МАЙСТОРИ

ХОРА В ЕПИГРАМИ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1120

Posted by on май 28 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.