БОРИС ВАРДЕВ: НДСВ ТРЯБВА ДА НАПУСНЕ ВЛАСТТА И ДА МИНЕ В ОПОЗИЦИЯ

инж. Борис Вардев е роден на 21 октомври 1976 година в град София. Завършил е Техническия университет специалност “Комуникационна техника и технологии”, както и магистратура “Стопанско управление”. Учредител на НДСВ. В средата на 2001 година е един от създателите, и от тогава е Главен секретар на Младежко НДСВ ( ЛМА ). През 2005 година е избран за
член на Националния съвет на НДСВ. Бил е кандидат за общински съветник
на град София и за народен представител на Стара Загора от листата на
НДСВ. От 2002 – 2005 година е съветник по въпросите на младежката
политика на Министъра на младежта и спорта. От 2002 до 2005 година е
Парламентарен секретар на Министъра на културата. В момента е нещатен
експерт към Председателя на Комисията за децата, младежта и спорта към
Народно събрание.

 

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Какво се случва в НДСВ, господин Вардев? Областните координатори поискаха излизане от управляващата коалиция.

Г-н Методиев, участието на НДСВ в  управлението и съответно в тристранната коалиция не може да се разглежда едностранно, а трябва да се вземат предвид поне два аспекта. Единият е в светлината на приемането ни в Европейския съюз и там не може да има каквото и да било съмнение, че НДСВ е поело своята отговорност да доведе до край ангажимента, поет през 2001 година от нашия лидер – Симеон Сакскобургготски, а именно успешно да влезем в европейската общност на първи януари 2007 година. Оттук нататък идва чисто политическата и вътрешно партийна драма на обезличаването на НДСВ. Аз застъпвам лично мнението, че веднага след като изпълним ангажиментите си като национално отговорна партия ние трябва да напуснем тристранната коалиция и ако не да предизвикаме предсрочни избори, то да бъдем най- голямата опозиционна партия в Народното събрание. Това поне е желанието на хората из страната, които са разговаряли с мен. Елементарният  анализ, който може всеки политически пристрастен човек да си направи, е, че заявявайки през 2005 година тезата си да не влизаме в никакъв случай в коалиция с БСП, ние сме отстъпили от ангажиментите си пред своите избиратели. Но докато до януари 2007 година можем да обясним присъствието си в тази коалиция на нашия електорат, то след тази дата НДСВ ще се окажем в невъзможност за нормално политическо говорене към избирателите си. В този ред на мисли аз приемам  желанието на координаторите да получат поне някакво оръжие в ръцете си за запазване на симпатизантите и идентичността си по районите чрез излизане от коалицията.


Възможно ли е това да се случи?
Както вече отговорих на предния ви въпрос, лично за мен, ако това се случи, ще е след приемането ни в Европейския съюз, когато НДСВ е изчерпило политическите си ангажименти към коалицията и ще е готово за една нова европейска – либерална позиция за управлението на държавата. В момента такава перспектива  за излизане от коалицията не стои на дневен ред и това мисля е нееднозначно заявено от всички водещи фигури на НДСВ.
В недоумение ме хвърлят изявленията на хора от парламентарната група на “Коалиция за България“, които, отчитайки нашата национално отговорна позиция, на този етап се държат открито подигравателно към политическите изявления на актива и част от ръководството на НДСВ. В крайна сметка както много добре знаем, управлението за нас не е самоцел и единственото ни желание е да направим България конкурентно способна на европейската сцена в това число и политически.


 “Савойският скандал” как ще го коментирате?

Относно така наречения “Савойски скандал” няма какво да коментирам повече от това, което беше казано от ръководството на НДСВ, но мисля, че всичко вече става ясно както за италианската, така и за българската общественост. Това е едно недоразумение, което съм сигурен, че скоро ще отшуми и то не заради максимата “Всяко чудо за три дни”, а заради факта, че името на Симеон Сакскобургготски ще бъде докрай изчистено не само от италианските власти, но и от българската прокуратура. Надявам се, че след това някои политици ще имат доблестта да се извинят на лидера на НДСВ. Тогава вече според мен българската политика ще бъде на европейско ниво.
Според мен не този измислен скандал трябва да вълнува българската общественост, а това, че държавен служител на не много високо ниво може да притежава сметки от над 7 милиона евро . Това вече не е имагинерно и хипотетично, това вече според мен трябва да бъде началото на края на едно разбиране, битуващо 15 години в България, че държавата е дойна крава и дивото й разграбване винаги ще остане безнаказано. Е, за края на тази корупционна система се борим и ние като либерална партия вече 5 години.

Младежкото НДСВ  как гледа на всичко, което се случва в “голямото”? И като цяло каква е политиката на младите либерали от НДСВ ?
 
Младежкото НДСВ, разбира се, има свое мнение за всичко което става, не само в      “голямото НДСВ” но и в страната като цяло. Националното ръководство на ЛМА подкрепя изцяло политиката на НДСВ до момента и така ще бъде винаги, когато партията заема позиции, които са не само  национално отговорни, но и  се покриват с мнението на младите либерали в страната.

От друга страна сам разбирате , че като младежка либерална структура ние имаме малко по различно виждане към ролята си в политиката отколкото другите младежки организации. Наша основна цел е не политическата конфронтация по места, а работата с всички младежи, които споделят желанието ни да помогнем на младите хора по регионите на страната. Ние желаем да им дадем шанс да бъдат наистина европейци и затова пропагандираме младежкото сдружаване ( НПО )  и работата по всички европейски програми . Според нас само така младежите ще бъдат готови да посрещнат реалностите на европейския съюз, където, за да вземеш субсидия дори за един декар земя, трябва да изготвиш проект, а да не говорим за семеен бизнес и нови инициативи.
Разбира се това не значи, че младите либерали от ЛМА нямат политическо мнение, но те го изразяват на регионалните събирания на НДСВ и според мен това е правилното поведение. Важен е резултатът,  а той се постига чрез споделени идеи пред местните структури на партията, та чак до Политическото ръководство на НДСВ.
Относно младежката политика в страната, мисля че отстъпихме от вече завоювани позиции, като заради политическа конюнктура се закри Министерството на младежта и спорта. Горещо желая скоро тая грешка да се осъзнае и да се възстанови статуквото, за това се надявам и на председателят на ЛМА, който е и председател на комисията за децата младежта и спорта към Народното събрание. Всеобщо мнение е, че сега не се прави нищо за младите хора нито в спортна насока, нито в областта на младежките дейности. Дори си мисля като част от екипа, работил за младите хора в Министерството на младежта и спорта, че в момента се унищожава и това, което постигна правителството на  НДСВ в областта на младежката политика. А тази теза не е моя, а се застъпва и от много млади хора и неправителствени организации в България.

НДСВ и президентските избори? Разкажете ни как ги  виждате?

За мен е задължително НДСВ да излезе със свой силен кандидат на предстоящите президентски избори. НДСВ има потенциала да издигне фигура, която ще се ползва от необходимия авторитет, за да бъде както и обединител на нацията, така и гарант за европейското бъдеще на България. Всъщност всеки един от евентуалните кандидати за президентските избори на НДСВ има изключителното предимство да ползва международния авторитет на Симеон Сакскобургготски, който не само не е отслабен, но се е и повишил след поредицата от неуспешни опити да бъде опетнен. Пред мен, на обиколките ми из страната, както и пред ръководството на НДСВ на форума, който се проведе в София, активът даде ясно да се разбере, че има  желание за такъв кандидат, и че всички структури, било то младежки или на голямата партия, са в готовност да работят за една успешна кампания.
Според мен като секретар на МНДСВ, който разбира от партийно строителство чрез една силна кандидат-президентска кампания може не само да се затвърди статуквото на НДСВ на втора политическа сила в България, но да започне мобилизация на структурите по региони с оглед предстоящите след година местни избори. 
Относно моята прогноза с оглед настоящата политическа обстановка, аз все повече мисля, че евентуалният наш кандидат има големи шансове да стигне до балотаж, а защо не и да бъде президент на България. Но това са само прогнози и мнения, нека изчакаме решението на Политическия съвет на НДСВ за участието ни в изборите, както и за евентуалната ни кандидат-президентска двойка.

Бойко Борисов и  жълтата партия. Според вас за симпатизанти или за конкуренти трябва да говорим?

Кметът на София г-н Бойко Борисов нееднократно изрази мнение по този въпрос и аз мисля, че то бе категорично в посока на едно еманципиране от миналото си на част от управленския екип на НДСВ, та дори и на негов кандидат-депутат от два региона на България. Не е тайна, че малка част от членовете и симпатизантите на НДСВ членуват в неговото сдружение, но Уставът на НДСВ не забранява това дотолкова доколкото ГЕРБ е неправителствена организация. Ние като партия, разбира се, я третираме като всяко друго НПО, т.е. с необходимото уважение, когато застъпва национално отговорни позиции и подкрепя Евро-атлантическата насоченост на България.
 Друг е въпросът ако ГЕРБ прерасне в партия, тогава позицията ще бъде различна, но това за сега не стои на дневен ред. Така че косвеният отговор на вашия въпрос е, че между НДСВ и ГЕРБ има симпатична конкуренция на принципна основа.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Като малък четях изключително фантастика, затова и се изградих като убеден технократ. В момента чета главно книги, свързани с политиката- спомени, анализи, програми. Върнал съм се и към някои класически автори, които преди не съм имал необходимия набор от житейски опит да разбера. Аз застъпвам тезата, че книгата е жив организъм, той се развива заедно с твоето съзряване, и  затова колкото и пъти да прочетеш една книга, с времето откриваш все нови и нови детайли. Любими автори са ми Азимов, Зелазни, Стъвън Кинг, както и Шоу, Хемингуей от поетите Пушкин, Лилиев и Дебелянов. Има и други, но тези се сещам на прима виста.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=333

Posted by on юли 13 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.