Борислав Ангелов: Трудно е да се намери най-правилното решение

Интервю на Иван Лазаров по БНР – Благоевград от 13 юли. Гост – Борислав Ангелов

Днес ще говорим за заплати, доходи, един разговор, който започнахме преди минути с икономиста анализатор Тодор Кунчев, сега продължаваме с Вашето мнение като политолог. Любопитно е какви анализи правите вие политолозите за случващото се тези дни, лично вие убеден ли сте например, че исканията на Пирогов, тъй като темата за стачката в Пирогов е тема номер едно на деня, са чисто икономически. Смятате ли, че лекарите ни трябва да бъдат унизявани по такъв начин и да стачкуват в една от водещите ни болници?

Темата Пирогов е изключително интересна и по всичко личи, че не са само икономически интересите. Всички процеси на събитията, поне от последните два месеца насам подсказват, че има и много лични конфликти. Това обаче което е по-интересно в случая е, че има един друг случай, който избухна, преди около две седмици и излезе на яве в публичното пространство, това е “етиката на лекарите”. Малко я поприкриха, а този въпрос е много важен. Тук не става само за увеличаване на заплатите на лекарите. Има и една друга прослойка в медицината, която е по-зле и от лекарите, това са медицинските сестри и санитарите. Голяма част от работа се извършва от тях, а разликата в заплатите между медицинските сестри и лекарите е в пъти, докато европейският модел за здравеопазване не е такъв. Очевидно е, че българското здравеопазване допуска много грешки, като губещата страна в случая е пациента. И едно наливане на средства непрекъснато, било то чрез увеличаване на заплати и какво ли още не, което да доведе до увеличаване на разходите и задълженията на болниците не е много положително. Другото като грешка, което се допусна в българското здравеопазване, е превръщането на медицинските учреждения в акционерни дружества. Така започват да се трупат дългове и ако се направи един внимателен анализ, икономически ще се забележи, че това е точно така. Мерките на сегашното правителство са насочени именно към намаляване разходите на болниците и от страната има учреждения от болници, които са големи, при които техните разходи са намалели и съответно те намериха ресурси и средства за подобряване на тяхната материална база. Въпросът е много интересен, дали не е по-добре да се намерят необходимите мениджъри на болниците, които умеят да ги управляват в една ситуация на пазарна икономика.

Да, но проблемът обаче не е само със здравеопазването. Как можем, според Вас, да поставим разделителната линия между икономика и политика в случай като този, макар че Ваши колеги казват – „каквото и да стане, всичко е политика в края на краищата”.
Да, така е. По принцип всички стачни действия, които избухват в страната са насочени към желанието за увеличаването на техните доходи. Техните искания са справедливи, но въпросът е изключително труден. Той не е чак толкова лесно разрешим, защото от една страна, за да има увеличаване на доходите, не трябва да го правим за сметка на нашата финансовата стабилност, с темповете на растеж, които имаме, със скоростта на развитие на българската икономика, необходимостта от създаването на конкурентна среда, за сметка на резерва. Възможности за развитие в тази насока имаме. Българското правителство трябва да предприемемерки към ускоряване на икономическия растеж за развитие, който последните 2 години е с 13% увеличен. Резерви в структурирането на разходите на бюджета, като едни за сметка на други, като размера, който може да намери, е в увеличаването на приходите от бюджета със силни, крупни мерки и необходимостта от политическа воля за борба със сивата икономика. Не на последно място бих могъл да кажа и премахването на безмитните магазини в България, които създават предпоставка за развитието на корупционна практика. Няма доклад било то на американското правителство, било то от Европейската комисия, в който не се казва, че безмитните зони трябва да бъдат премахнати. Българското правителството не е намерило необходимата воля и желанието да го направи. Имаме и резерви в събираемостта на глобите. Това е изключително голям резерв, който не се прави. Накратко това са мерките.

Това са мерките.
Правителството спокойно може да увеличи бюджетните  заплати, което да доведе и до увеличаване на заплатите в частния сектор. Не бива да забравяме, че синдикатите, заедно с работодателите преди около една седмица се разбраха за увеличение на доходите с 12.6%, което не е малко.

Специалистите у нас, обаче отбелязват ръст на цените с около 10% от началото на година, най-вече през последния месец. Хората у нас вече се научиха да дават преценка на политиците по джоба си, това вече е съвсем по европейски.
Да, това е съвсем по европейски, но не бива да забравяме, че се очакваха много по-големи апокалиптични картини в началото на 2007 година. Когато се очакваше увеличение на цените с около 30-40% според някои анализатори. Очевидно е, обаче че българската икономика в момента е поставена пред няколко предизвикателства. Има и интерес от големи групировки за увеличаване на цените, пробват се нещата, поне според мен, дали то ще бъде прието от обществото.

Както е с хляба например.

В пазарната икономика има търсене и предлагане и когато една стока има голямо търсене, нормално е цената и да се увеличава, а когато търсенето и намалява, нормално е цената и да спада. Все пак живеем в пазарно общество.

Понеже споменахте как се пробва, образно казано, дали върви увеличението на цената, сещам се за дискусията около цената на хляба и какви цени ни се съобщават, които звучат прекалено увеличени в момента, но явно е, че това са неща, които се пускат не съвсем случайно като информация.
Не, не. Никак не е случайно. То е изключително интересно. Защото ако се тръгне именно от местните производители, които искат да продават жито, то да бъде изкупувано, на колкото се може по-висока цена от една страна. От друга – всеки, които го изкупува, ще тръгне от по-ниска цена. Нормално е българското правителство да се грижи да се изкупува българското жито. Няма да има никакъв проблем българското правителство да реши да вкара жито от чужбина на по-ниска цена и така да подбие пазара. Както би могло да се случи и с въглищата за нашите ТЕЦ-ве, които са много по-евтини отколкото производството на българските въглища Но това означава да бъдат съкратени работниците в мините, което води до увеличаване на безработицата…

И други проблеми, които трябва да се разрешават…
Така че не е толкова лесно да се мисли как може да се намери необходимият баланс и кое е най-правилното решение.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=368

Posted by on юли 20 2007. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.