БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: РУСИЯ МНОГО ЧЕСТО “ГЪЛТА ЖАБИ” ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА

Господин Ангелов, как изглежда конфликта с доставката на газ в геополитически аспект. Има ли кризата политически аспект и до колко народопсихологията на украинските и руски държавни мъже доведе проблема и до нашите домове?
България се оказа жертва на един конфликт между “Газпром” и “Нефтогаз”. Не бива да забравяме, че Украйна е само един транзитьор на газ, а ние получаваме своя природен газ само от този газопровод. Вариантът да не сме до такава степен енергийно зависими е през и за България да преминат други транзитни трасета, като по този начин ще игнорираме проблеми от такова естество и за в бъдеще. След като украинците са отбили 68 милиона тона газ, който е бил предназначен за страните от източна и централна Европа трябва да си зададем въпроса какви трябва да бъдат нашите действия от тук нататък. 

Тази криза е безпрецедентна, кой все пак е виновен и логично ли е страна като Украйна да предизвиква и да си създава толкова силни политически и икономически врагове като Русия и “Газпром” от една страна и страните от Европейският съюз, заедно с Македония и Турция?
Дори и в Европейският съюз не са очаквали подобна абсурдна ситуация. Виждаме, че и те не знаят как да реагират. Страните от
Евросъюза употребяват газ над 40 процента, която се доставя от Русия, чрез Украйна. Те обаче могат да го компенсират чрез два отделни други газопровода, а ние можем да решим проблема по аналогичен начин, но ще отнеме време. Въпросът тук е , че политиците трябва да дадат един много важен сигнал на световната общественост, тъй като ние сме най-засегнатата страна от този скандал. Те трябва категорично да кажат, че България е надежден транзитьор на газ за Европейският съюз, че този газ, който идва от Русия можем да го получаваме чрез “Южен поток” – ние сме страна членка на европейската общност а и от друга страна никога не сме имали проблеми с Русия, относно коректността ни като транзитна за газа страна. Подобно решение може да има и по варианта “Северен поток”, който минава през Балтийско море за Германия.
Част от политиците ни използват термина “диверсификкация”, възможно ли е осъществяването на подобна стратегия в България?
Борислав Ангелов: Този термин е използван от Уинстън Чърчил преди началото на Първата световна война и буквално означава енергийна независимост. За съжаление в България още през 90-те години беше позволено доставките на енергийни суровини да зависят от един доставчик, който дори и не е съседна на нас държава. Мнението на много от гражданите е, че България е прекалено зависима от Русия – да това е така, но ако успеем да изградим тръбопроводи през наша територия Европейският съюз ще бъде зависим до голяма степен от България. Виждаме какво означава и каква е мощта на държавата транзитьор в случая Украйна.
Обоснован ли е ходът на “Газпром”? Не мислите ли, че спирането на кранчето е доста елементарно разрешение на проблем, който засята 12 държави все пак?
“Газпорм” направи един твърде рискован ход като спря кранчето, тъй като газопроводите не могат да стоят празни, т.е ще започне процес на корозия на съоръженията и те ще станат технически неизправни. Хранилището ни в Чирен – казва се, че то е с вместимост над 500 милиона кубически метра природен газ, но е необходима и газ, която да изтласка складираното количество, която идва от вън. Става въпрос обаче, че отношенията между Украйна и Русия са наистина много обтегнати от преди години. Въпреки това през миналият август, когато Украйна се удави от наводнения Русия беше единствената страна, която и помогна и то с изключително големи помощи. От друга страна Русия много често “гълта жаби” от страна на Украйна. Проамериканската политика на Юшченко, в някой положения не инпонира на състоянието на Украйна като икономика, геополитика и дори народопсихология. Към момента политическата конюнктура не работи много в полза на настоящият президент. В момента Тимошенко има преднина, тъй като и между самите водачи на “оранжевата революция” има огромни скандали. Всички тези неща дават отражение основно на външната политика и се стигна до там на 6-ти януари президентът Юшченко да обещае публично, че ще гарантира транзита на газ и даже е готов да има и наблюдатели и в крайна сметка той не го изпълни. Това говори, че държавната власт в Украйна е много слаба и е зависима от шепа украински олигарси.
 

Емилия ЛУКАНОВА (радио Фокус Кюстендил)
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

УЧИЛИЩНИТЕ УНИФОРМИ – ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО

ПАПА БЕНЕДИКТ XVI: ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ ОТ ХОМОСЕКСУАЛИЗМА

БАРОЗУ НАХОКА СТАНИШЕВ

КМЕТ И „КМЕТИЦА” УПРАВЛЯВАТ ТРЯВНА

ПРОПИЛЕНИ ПАРИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1890

Posted by on ян. 8 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.