БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: МОРАЛНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ

ОГРОМНАТА ЗАПЛАХА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СДС И НЕГОВИТЕ ПРОИЗВОДНИ НЕ Е БСП, А БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ

В ЦЕНТЪР-ДЯСНО ИМА НИША, КОЯТО НЕ Е ЗАЕТА, НЯМА ДА Я ЗАЕМЕ И ГЕРБ, БОРБАТА ЗА НЕЯ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ

СТАНИШЕВ ЩЕ ЗАГУБИ, ТОЙ ИМА ШАНС ДА СПЕЧЕЛИ АКО ПЪРВАНОВ РЕШИ ДА ИГРАЕ С АВАТАР

ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА КУНЕВА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РАЗНОРОДНИ КАТО СЪСТАВ И ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ ТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЕДНА ФОРМАЦИЯ ОГЛАВЯВАНА ОТ НЕЯ Е ПРЕСИЛЕНО

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ”Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”, през 2003 г. завършва второ висше „Публична администрация”, отново в СУ. Подготвя дисертация на тема „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”.

 

Г-н Ангелов, кажете с  две изречения с какво ще бъдат запомнени в политическата история последните местни и президентски избори?
С това, че ГЕРБ постигна пълен цикъл на победи на последните четири различни вида избори, който се проведоха от 2009 до 2011 година.  Дали това ще бъде начало на нещо друго и какво – времето от тук нататък ще покаже. Ще се запомнят с големия брой недействителни гласове, организацията на изборите, сигналите за нарушения, за купуване на гласове, контролиран вот и намесата на икономически и корпоративни интереси. На липсата на въображение в кампаниите на политическите формации, на това как акцента върху опаковката взе надмощие над съдържанието. Моралните победители не остават в политическата история, освен с поражението си, а в случая с поредното, колкото и да им се иска на някои да не е така.

Да се фокусираме върху местните избори – кой спечели и кой какво загуби в тях?
Загубиха най-вече малките партии – парламентарни и извън парламентарни. ГЕРБ се открои като първа политическа сила, но е далеч от червената карта на Клара от 1995 г., но за разлика от останалите местни избори провеждани в средата на мандата на управляващите се представиха най-добре.
БСП е политическата формация с най-голям резултат от опозиционните, но тя губи влияние след всеки един избор за местни органи на власт откакто лидер е Сергей Станишев. Силата на социалистическата партия и това, което я съхрани през 90-те години на миналия век и спомогна за пътя на промяна на модернизация се дължеше и на добрите и позиции в местната власт.
ДПС не понесе чак толкова значителни загуби, каквито неоправдани очаквания имаха някои. След края на резултата е лесно да се извади една или друга община и да се сочи като знакова победа на Касим Дали и на ЕНП. ДПС е губило и избори в Кърджали през 1999 г., което не малко политици и анализатори услужливо забравят. Безспорно е, че ДПС има проблеми и не се намира в същия ритъм както през 2003 и 2007 г., но не бива да забравяме, че партията за първи път от 8 години участва в избори като опозиция. По отношение на ДПС забелязвам, че повече колеги и анализатори, за политиците не искам и да споменавам, говорят от гледна точка на желанията им, а не на реалностите.

Звучи малко обидно да ви питаме, но 3 политически партии заявиха, че са 4-та политическа сила и бележат ръст – НДСВ, ДСБ и РЗС. Как политологията може да реши енигмата на този феномен – вашият коментар?

У нас изборните резултати се четат както дяволът чете евангелието. Ако това бе само за политиците е добре, но се отнася и за не малко колеги политолози, социолози, анализатори и журналисти. Не е чак толкова голяма загадка. Всяка една от по-малките политически сили използва различни критерии за своя резултат и там, където е най-добре го изтъква. Бъркат се отделни избори, правят се некоректни сравнения и се получават разминавания в реалните електорални поведения. Наивно би било да смятат, че така съумяват да излъжат някой. А и резултатите при малките формации, на много от местата, е по-скоро заслуга на качествата на отделни хора, отколкото на влиянието и силата на политическата партия, която представляват.

Вече се вижда и с просто око, че Бойко Борисов методично и последователно унищожава СДС и всички негови производни през годините. Какво могат да направят тези партии?
Те направиха всичко възможно сами да се самоунищожат. От тук нататък може да се борят да изиграят ролята на патерица в една бъдеща дясно-центристка правителствена коалиция,при условие, че успеят да влязат в следващия парламент. Това дали ще оцелеят или не, зависи по-скоро от резултатите на управлението на ГЕРБ, а не на самите тях. Дълго време не разбраха, че огромната заплаха за тяхното съществуване не е БСП, а Бойко Борисов и ГЕРБ. Те трябва да преосмислят коренно поведението си, да намерят пътя да бъдат възприети, че представляват и защитава интересите на хората с дясно-центристки убеждения, които не симпатизират и трудно биха гласували за ГЕРБ, а такива у нас не липсват. Все повече започват да приличат на  кръжоци по икономика или на клубове по интереси.  В център-дясно има ниша, която не е заета, няма да я заеме и ГЕРБ, борбата за нея тепърва предстои.

Върви ли България към двупартийна система, според вас?

 Дали наистина върви ще покажат събитията в следващите 18 месеца и резултатът от следващите парламентарни избори. Но след тези изборите 2 в 1 имаме един   водещ субект в център-дясно ГЕРБ и в ляво традиционно и трудно заобиколимата БСП.  ГЕРБ изтласква все повече и повече десницата на прехода. От друга страна БСП се оформя без конкуренция (на този етап) и алтернатива вляво, най-голямата опозиционна партия, част от ПЕС и Социалистическия интернационал. Не бива да забравяме, че ситуацията у нас е динамична, партийната ни система е в криза и за трайни тенденции е трудно да говорим.

Да се спрем на БСП. Станишев остава или Първанов се връща лично или чрез свой доверен човек. Това се върти из публичното пространство. Кое е по-реалистично по ваше мнение и как ще протече като политически процес?
Оставането на поста председател на БСП на Станишев зависи от това какво ще реши Първанов. Първанов има визия за проект, който е по-широк от самата БСП, различен от Коалиция за България, Нова левица, даже и от АБВ. Дали ще се върне като председател или ще бъде начело на проект, в който участва БСП ще покажат бъдещите месеци. При реален сблъсък между двамата Станишев ще загуби, той има шанс да спечели ако Първанов реши да играе с аватар. У нас от край време е модерно да се правят аналогии със случващото се в десницата и с пренасянето на същите очаквания в БСП, което е погрешно. Безспорно е, че извън БСП има много хора с леви убеждения, които обаче социалистическата партия трудно би успяла да ги привлече сама, а високомерното и държание към тях ги отблъсква от нея, а не ги привлича.

Царят се разбира с Борисов, Кунева прави партия – следва коалиционен кабинет само след година и половина. Как ви се струва като опция?

Така зададен въпросът, определя като баща или кръстник на една такава коалиция да бъде Симеон Сакскобурготски. От друга страна Кунева да направи партия или да застане начело на коалиционно обединение на формации определящи себе си като либерални. Трето да имаме предсрочни парламентарни избори, защото следващите редовни могат да се проведат най-рано на 7 юли 2013 г. Има много по-неясни и хипотетични неща, отколкото ясни. Ролята на Кунева се надценява, гласувалите за нея на президентските избори са изключително разнородни като състав и да се твърди, че те ще гласуват за една формация оглавявана от нея е пресилено. Няма как, обаче да имаме съмнение, че една либерална формация би могла да се коалирала с всеки.  На един такъв въпрос може да се отговори по-конкретно, а не да се гадае в една предизборна обстановка, каквато на този етап нямаме, освен ако Бойко Борисов не реши друго.

Очакванията ви за зимата в политически аспект?
Политическата ситуация и положение в момента не е нито безоблачно, нито облачно. До началото на астрономическата криза, която съвпада почти с началото на коледните и новогодишни празници, както и с ваканцията на Народното събрание ще има напрежение, което обаче няма да доведе до сътресения в мнозинството, нито до кардинални промени или криза. През януари месец погледите ще бъдат насочени към стъпването в длъжност президент на Росен Плевнелиев и първите му стъпки. По-интересно ще бъде как ще правителството ще излезе от зимата и първите седмици на пролетта. През близките месеци една не малка част от парламентарните партии ще бъдат насочени към вътрешни въпроси и проблеми. Инициативата е в управляващите, от тях зависи какво ще се случи в бъдеще, опозицията е в изчакване и ще дебне своя момент и шанс да се възползва от това, друг е въпросът до колко ще успее.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА – Джон Гизи

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАТ А – Франк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

ИЗБОРИ 2011: ПОЛИТИЧЕСКАТА МАНИПУЛАЦИЯ В МЕДИИТЕ ПРЕДИ ГОРЕЩАТА ФАЗА – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ЛИБИЙСКИ СЦЕНАРИИ ЗА СИРИЯ?Алексей БАЛИЕВ
 
 

ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА? -Пат БЮКЯНЪН

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТЕЛЕВИЗИИ – НЕКА ОСТАНЕ САМО ЕДНА – Калоян МЕТОДИЕВ

ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОРВЕГИЯ ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО – Майкъл РЕЙГЪН

ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

ФАШИЗМЪТ НЕ Е КОНСЕРВАТИЗЪМ Дейвид ЛИМБАУХ

ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ Патрик БЮКЯНЪН
  

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4153

Posted by on ное. 22 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.