БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ИЗКУСТВОТО Е ДА НАПРАВИШ СТАБИЛНА ПАРТИЙНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НЕ Е ЗАТВОРЕНА

С НЯКОИ ОТ НОВИТЕ ПРОМЕНИ СЕ ЦЕЛИ ДА БЪДАТ OГРАНИЧЕНИ УЧАСТНИЦИТЕ В ИЗБОРА, ДА НЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НОВИ ФОРМАЦИИ, КОЙТО ДА ИМ РАЗВАЛЯТ СХЕМАТА, КАЗВА ОЩЕ ПОЛИТОЛОГЪТ БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ

Борислав Ангелов е роден на 24 октомври 1975 г. в Кюстендил. Завършва природо-математическата гимназия в родния си град. През 2001 г. се дипломира като магистър по политология в СУ”Св. Климент Охридски” със специализация „Външна политика и национална сигурност”, през 2003 г. завършва второ висше „Публична администрация”, отново в СУ. В момента е докторант по политология в същия университет с дисертация на тема „Предизборните и управленски парламентарни коалиции в България (1997-2005)”.

 

Г-н Ангелов, защо президентът наложи вето на  изборния закон точно  в частта му за вдигане на бариерата за коалиции на 8%? Защо не атакува други текстове?
Зад посочените мотиви за налагането на ветото, които са политически и много повърхностни се крие очевидното намерение да се защитят определени политически формирования и то политически сили, който прескачат от една коалиция в друга, от една парламентарна група в друга. Като тяхната цел е една единствена да оцелее малката им върхушка и да се получават средствата от държавната субсидия. Георги Първанов се явява като ангел хранител на СДС – ДСБ и на Движение „Напред”. По-високата бариера би довела до изграждане на предизборни коалиции на формации с по-близки политически програми и идеи. Именно това е и един от основните мотиви, с който се прилага тя и в редица европейски страни съществува. При криза на партийната система това е една от най-честао срещаните препоръки. У нас началото на симптомите на кризата на партийната система започнаха да се наблюдават от местните избори през 1995 г. Ние имаме формации, които едва ли не на всеки избор се явяват в различни предизборни коалиции, преминавайки през целия политически спектър, каквато е Зелената партия в България. Съмнявам се това да е последователност.

Как бихте коментирали  факта, че президентът говори за завишени изискванията за допускане до избори и че то предотвратило съществуването на партии-фантоми за обслужване на бизнес интереси. Публична тайна е, че бизнес-партиите завишаването на изискванията не ги плашат – имат и пари и хора?
Така е. Президентът говори от една страна, че бариерата за коалиции ще доведе до ограничаване на политическият плурализъм и представителство, до неустойчивост на дейността на НС, а от друга е за завишаване на изискванията за регистрация в изборите, като мярка срещу партии обслужващи бизнес интереси. Но по този начин се ограничават по малките и новоучредени партии, които искат да си проправят път в политиката според правилата на играта, направо си ги тикат да се обвързват зорлем с настоящите политически сили, които не са много, много харесвани от народа и не на последно място да бъдат изкушавани да се обвържат със съмнителни бизнес интереси. Демокрацията означава да избираш, а завишаването на изискванията за регистрация в избори би довело до ограничаване на правото да избираш. Проблемът не е в броя на партиите участващи на изборите, а до какво е сведен твоя избор. Изкуството е да направиш стабилна партийна система, която да не е затворена. Освен традиционните формирования да може да е отворена да навлизат и нови, да има борба на политически идеологии. Политиката не е риалити шоу или конкурс за красота.

В тази връзка как гледате на  предложения от СДС  увеличен депозит за допускане до участие в избори – 50 хил. лева за партии, 100 хил лв. за коалиции, който няма аналог в Европа? Парадокс е, че сме най-бедната и лошо управлявана страна с най-тежки изисквания към възникване и участие на нови партии.
Това вече е безпрецедентно, толкова висок депозит няма никъде в ЕС. Тук правим разлика между партия и коалиция, което според президента и вносителите на тези предложения от СДС е нормално, но не може да има различни изборни бариери. Това е в полза на партиите от сегашното статукво и не е пречка за бизнес партиите. Цели се да бъдат ограничени участниците в избора,  да не се появяват нови формации, който да им развалят схемата.
Не споделям определението, че сме най-бедната и лошо управлявана страна, това е мнение на политици и анализатори с комплекси за малоценност, това е някакъв роден синдром, все сме най-зле, все нещо не ни е наред. Мрънкането у нас е начин на водене на политика. Не е никак случайно, че подобни определения се наблюдават и в Македония. След 10 ноември 1989 г. се възприе един либерален режим на възможностите за регистрация на политическите партии, откъдето се нароиха стотици. По-добре е да имаме по-високи изисквания за създаване на политически партии, за активен политически живот и финансов контрол от страна на Сметната палата, но не и към участието в изборите. Това вече е право на преценка на самите партии, както и на избирателите дали да ги подкрепят. Не може за щяло и нещяло да се създава партия, култът към вождизма у нас е голям и това е разбираемо, но не е продуктивно и ползотворно. Демокрацията дава възможност да се участва и да се влия върху вземането на решения чрез групи за натиск, чрез структурите на гражданското общество, а не само чрез партия.

Вие, като политолог как виждате развитието на ситуацията?
Ветото ще бъде преодоляно. Освен ако БСП не бъде пропукана и демонстрира непоследователност. Драмата и олелията в СДС – ДСБ и „Напред” ще продължи и след това. Някак си странно как увереността за 45-55 мандата, които виждат в синята коалиция се изпариха, а такъв резултат, за да постигнеш трябва да имаш поне15 %. Бих ги разбрал и тогава ще се съглася, че това е насочено срещу тях, ако успеят да вкарат 6-7 кандидата чрез 31 едномандатните райони. Тогава ще докажат, че имат личности, носители на каузи и на идеи, а не лежат на стари лаври,  запазени марки и стремежът им за власт.

Вашата прогноза за резултата от евроизборите?
Сега ще избираме 17 представители в ЕП, което е с 1 по-малко, т.е. увеличи се бариерата на 5,88 %. Ако бъде приет Лисабонския договор в ЕС е заложен механизъм да имаме още един представител. Прогнозата я правя  при уговорката, че се намираме все още етап на регистрация на политическите формации в изборите, не знаем нито състава на техните листи, нито техните водачи, трябва да имаме предвид динамиката на политическия живот в момента, това че, кампанията ще бъде три седмици, времето за компенсиране на направени пропуски и грешки намалява. За някой формации този избор ще е от огромно значение, ще окаже пряко влияние върху вота за тях и за  НС. НДСВ може да извади от гледна точка на европейската проблематика добре подготвени хора и популярни, но въпросът е това дали ще им донесе и един мандат. За СДС – ДСБ при най-добро стечение на обстоятелствата е да вкарат един представител в ЕП, за тях този вот е от съдбоносно значение, при неуспех може да останат извън 41-то НС, Движение „Напред”, както и РЗС са далеч от преминаването на бариерата, за тези формации това е по-скоро подготовка за вота за НС, родните зелени и левицата извън БСП нямат никакъв шанс. ГЕРБ и БСП на този етап имат сигурни по 4 евродепутата, ДПС и Атака по 3. Борбата ще бъде за останалите три, много е вероятно те да се разпределят между ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Избирателната активност на изборите за ЕП ще бъде по-ниска отколкото за НС.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СДС?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?Турхан АПДУЛА
  


ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

БЛОГЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ Любима ЙОРДАНОВА и екип

БСП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БСП Борислав АНГЕЛОВ 

ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕН Борислав АНГЕЛОВ 

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

БРЮКСЕЛ 3 В 1Калоян МЕТОДИЕВ 

ИДЕЯТА ЗА ПРОМЯНА И ЕФИМЕРНИЯ МАЖОРИТАРЕН ВОТКалоян МЕТОДИЕВ 

НОВИЯТ ДЕМОКРАТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2197

Posted by on апр. 16 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.