БОЙКО НОЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ СТЕНА НА ТУРСКАТА ГРАНИЦА

Boiko Noev

„Проблемът с бежанците вече отдавна не е бюджетарски и експертен проблем. Това не е проблем на едно министерство, включително на финансовото министерство. Не е проблем за размера на месечната издръжка. Това е висок политически проблем на националната сигурност и правителството и партиите в парламента трябва да се отнасят към него като такъв. Като към висш приоритет. Тогава и пари ще се намерят“, казва пред „Фокус“ военният министър в правителството на Иван Костов Бойко Ноев.
„Правителството признава, че растящият поток е проблем номер едно, а вторият проблем са условията за живот на приетите бежанци. Очевидно спирането на потока е приоритет. Но ние пак по нашенски се разделихме политически по този въпрос, лепнахме му етикета “затваряне на границата”, неопределен и мъгляв, който всеки разбира по своему. Неизбежно излязоха моралните аргументи- и историческото гостоприемство, и толерантност, и готовност за помощ, и други предполагаеми черти на българската народопсихология… За мен са “предполагаеми”, защото не се проверени напоследък в новите социални условия у нас. Защото, освен това, как така забравихме по какъв позорен начин експулсирахме десетки хиляди виетнамски работници в началото на 90-те години? Много възпитателно би било да се припомни този епизод от недалечното минало. Ние се засягаме, когато други страни се оплакват от проблеми, създавани от български имигранти, роми или не, но аз не съм сигурен как ще реагира нашето обществено мнение срещу непосилен брой бежанци у нас.

България днес не е в състояние да предостави неограничено убежище за всички нуждаещи се. Опитите да спасим света само могат да ни потопят самите нас. Безотговорно е да продължаваме да се правим на “отворена дестинация” за неопределен брой нуждаещи се, на които физически не можем да помогнем“, аргументира се бившият военен министър.
„Спешно трябва да се издигне физическа стена на уязвимите достъпи по границата ни с Турция. Граничарите и войниците не могат да връщат със сила обратно жените и децата. Телените мрежи не са преграда. Единствено стена би дала необходимата за ситуацията превантивност. Няма кой да ни “спаси”. Проблемът с бежанците ще се влошава все повече, независимо от развоя на сирийската криза, която сама по себе си ще продължи още години наред. Но вижте, голяма част от прииждащите бежанци не са само от Сирия. Има от Африка, Афганистан, все райони, които и занапред ще генерират мигранти. Затова трябва и решенията, които търсим да бъдат дълготрайни. Нека не се заблуждаваме, че ще решим проблема със силите на Червения Кръст, с кампании за дарения на якета, обувки и памперси, с ремонта на няколко стари казарми. А хората даже не могат да си представят, че можем да стигнем и до палаткови лагери из България. Час по-скоро трябва да погледнем истината в очите. Да, вече не сме онзи оазис, който тайничко се надявахме да останем. Вълната дойде и до нас, не само на хартия, но и физически и това изисква бързи и ефективни решения.
Международното съчувствие малко би помогнало в момента. Какво стана в Гърция- нейната стена на границата с Турция практически спря нелегалната миграция по това критично направление. От няколко дни Турция започна да изгражда стена по уязвими части по границата си със Сирия… Това е за стените. А на евентуални упреци бих отговорил, че бихме приели толкова бежанци, на колкото можем да осигурим човешки условия за живот. Не по-добри от тези за собствените си граждани. Толкова.

Идеята за стената няма да донесе никакви спомени. Берлинската пазеше отвътре навън, както междувпрочем пазеха нашите съоръжения по границите с южните ни съседи. Да не бягат нашите граждани навън. Това е и една от причините наличните такива съоръжения да не вършат особена работа днес. В случая е различно, говорим за защита на нашата територия от външен проблем, за който няма друго решение. Това е форс-мажор. Що се отнася до физическите характеристики – мисля, че експертите би трябвало да са доста напреднали по темата. Струва ми се, че като начало проблемът може да бъде овладян с около 60 километра стена по най-достъпните направления по границата с Турция. Някои предварителни разчети подсказват, че модулни бетонни конструкции биха стрували около 40 милиона лева – трохи в сравнение с лавината, с проблема, който ще ни залее. Ако държавата вземе това решение и подходи към въпроса като към извънредно положение, ангажира достатъчен брой строителни фирми, съоръжението би могло да се изгради за няколко месеца“, твърди Ноев.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7009

Posted by on окт. 10 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.