Бойко Борисов, кажи си, клати ли ГЕРБ българо-руските отношения?

На 17 и 18 януари тази година руският държавен глава Владимир Путин ще бъде на двудневно официално посещение в страната по покана на българския президент Георги Първанов.

Освен срещата между тях ще се проведе и срещи между руския президент и министър-председателя на България Сергей Станишев и с председателя на Народното събрание Георги Пирински. Визита с огромно значение, предвид очакваните теми за обсъждане: АЕЦ „Белене”, Бургас-Александруполис, “Южен поток”, статутът на Косово. Ситуация от която България може политически и икономически план да се възползва и да изиграе по възможно най-добрия начин своите карти.

Именно в тази обстановка не толкова протестите на екологичните организации, колкото ГЕРБ е на прага да развали добрите отношения между България и Русия. Коя страна членка на НАТО и ЕС може да се похвали че в рамките на девет месеца е посетена от президента на САЩ Джордж Буш, от президента на Франция Никола Саркози и от предстоящото посещение на Владимир Путин? Освен България друга няма и какво по-добро от това, нали искаме да сме в добри отношения хем с големите в Европа, хем с Русия, хем със САШ. Условия и предпоставки за добри взаимоотношения и развитие ги имаме и нещата зависят в не малка степен от политическия ни елит и хоп някой започва да прави играта подлей вода на другарчето от детската градина.

Официална позиция на ГЕРБ по въпроса за проекта Бургас – Александруполис някой да е чул не, на неформалния лидер Бойко Борисов, който за нищо не е виновен и се изявява за щяло и нещяло у нас и по света също мълчи. . А същевременно с това виждаме как в Бургас, където кмет е членът на ръководството на ГЕРБ Данаил Николов и новото мнозинството в общинския съвет в Бургас подготвят референдум. Насрочен за 17 февруари 2008 г. и въпросът е: “Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас – Александруполис с трасе на тръбопровода и инсталации на територията на община Бургас”. От друга страна Душана Здравкова, водачът на листата за евродепутати на партията на Бойко Борисов и председател на сдружението ГЕРБ е готова да отнесе резултата от въпроса в институциите в Европа, ако българското правителство не се съобрази с него. Управляващата страната тройна коалиция ясно и категорично е заявила позиция си за изграждане на петролопровода, местните общински съветници на БСП не подкрепиха предложението. Трябва да припомним, че миналия общински съвет отхвърли предложението за провеждане на референдум, като основния мотив бе, че местни референдуми се провеждат само по въпроси от местно значение, а не от национално. Какъвто междувпрочем е петролопровода Бургас – Александруполис.

Бойко Борисов трябва ясно да каже сега каква е неговата позиция и на партията ГЕРБ, кому е нужно всичко това. Защото няма след това да обвинява тоя или оня. А в случая може да обвини Атака, който са внесли искането за референдум. Но дали ще успее този път Бойко Борисов или по-точно дали ще му повярва Русия в неговата невинност, защото Москва на сълзи не вярва? Още повече, че практиката да прокарваш свой решения чрез други, за да не будиш съмнение са правили комунистите в коалицията Отечествен фронт, като преди това тези решения са били взимани не къде и да е, а в Москва.

 

Борислав Ангелов

Политолог

 

9 януари 2008 година

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=401

Posted by on ян. 10 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.