БОЙКО БОРИСОВ ГО Е СТРАХ ОТ ПУБЛИЧЕН ДИСПУТ СЪС СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

На 4 октомври 2008 г. на пресконференция след заседание на ВС на БСП министър – председателят на България Сергей Станишев предизвика на публичен дебат неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов  по проблемите в икономиката, финансовата криза в света, как да бъде повишен жизненият стандарт на българите. На 10 октомври председателят на социалистическата партия в писмо до столичния кмет Борисов потвърди поканата си за публичен диспут помежду им  и изрази готовността си да определи упълномощен представител, който да разговаря с определен от него екип за всички подробности около провеждането на диспута – дата, място, теми, водещ и т.н. Предложението за публична дискусия между двамата не беше посрещната посрещнато еднозначно. Някои политолози, анализатори, журналисти и опозиционни политици прибързано се надпреварваха да отбелязват и коментират, че дебати се провеждат само по време на предизборни кампании и такава практика не съществува в Западна Европа и САЩ. От което иде реч да забравим за това. Да, такава практика няма, но това не означава, че е забранено и ни най-малко пък е пречка да се проведе. От провеждане на дискусия за визията на страната, в която да си проличи дали управляващите ни имат адекватна на нуждите в момента програма и политики за управление и респективно най-голямата опозиционна партия, която не е в парламента  предлага реална алтернатива или е един надут сапунен балон.

Ръкавицата е хвърлена, вече втори месец чакаме дали столичният градоначалник ще я приеме. Съдейки по неговите реакции, поведение и изявления на този етап отговорът му е отрицателен. В това няма нищо изненадващо, неговият стил е монологичен, говори с езика на улицата, липсват конструктивни предложения, не търси вината първо в себе си, а в някой друг. За всеки един проблем в столицата му е виновно правителството, ако стане премиер вината ще я търси в международното положение, комунистите, наследството, което е приел, ако това не върши работа ще включи и марсианците. Такъв беше и стилът му на работа и в МВР като главен секретар. Успехите, които толкова бурно цитира са свързани в не малка част с разработки и действия на чужди държави, в който България е сама една бръмка от веригата и е било нужно нейното съдействие и неизтичане на информация. За самостоятелни и грандиозни чисто български успехи е трудно да говорим, което важи за целия период от 10 ноември 1989 г. насам. Подобно на героят на Силвестър Сталоун във филма „Кобра” и Бойко Борисов пред медиите разправяше, че полицията лови престъпниците, а съдът ги пуска, изявяваше аспирации към следствието с мотива, че му е нужно горивото им за патрулките, публичните убийства ги обясняваше предимно с аргумента, че са станали жертва, защото са били гарант на провален трафик на наркотици в коя ли не точка в света стига да е станала публична известна и широко отразена от медиите. То са такива небивалици, че човек ако реши да ги следи и издаде може да издаде цяла книга, която току виж се превърнала в бестселър
От публична дискусия между Станишев и Борисов се нуждае преди всичко българското общество. В ситуация при, която повече от една година се наблюдава световната финансова криза, пред България седят редица важни и неотложни въпроси как да се запазят сегашните равнища на развитие на икономиката, как да не се спре кредитирането от банките на средния и дребен бизнес, по какъв начин да се гарантира развитието на големите инфраструктури и енергийни проекти в страната, има ли възможност и как страната ни да се възползва от случващото се финансовите пазари.

На Бойко Борисов му е безпределно ясно, че от една публична дискусия между тях победителят ще бъде Сергей Станишев. Едва ли генералът е очаквал, че ще получи такова предложение и се надява това да е поредния задочен сблъсък, от който да излезе невредим. Никак не е случайно, че привържениците и поклонниците на генерала не искат да се проведе, смятат го за излишен и предпочитат да бъде забравен. Въпросът е дали социалистите ще оставят това да се случи и няма ли най-накрая да започнат атака срещу ГЕРБ, но отборна и най-вече екипна атака, а не по отделно, която както практиката досега показа я губят.

Борислав Ангелов
политолог

 
 

 
ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРЕЗ КРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА НА ДЕМОКРАЦИЯТА*

10 НОЕМВРИ ПРЕДИ 19 ГОДИНИ

ТОЛЕРАНТНИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ?

 ЕВРОПА ЗАПОЧВА ДА ИГРАЕ ВОДЕЩА РОЛЯ В КРИЗАТА

ПРОМЕНИ ЛИ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1694

Posted by on ное. 18 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.