БЛИЦ НА ОБЩЕСТВО.НЕТ: ДЯСНОТО ДНЕС И УТРЕ


През изминалата седмица се учреди нова партия Единна народна партия, СДС – 2, коалиция СДС… За какво говори това?


Продължаването на тенденцията на създаване на нови партии вдясно единствено илюстрира пълната безпомощност на подхода за решаване на проблемите там чрез създаване на нови субекти. Наблюдаваме една напълно самодостатъчна, затворена система, която е единствено в състояние да се мултиплицира.

От тази гледна точка, дали ще се създадат още пет или петнадесет партии няма никакво отношение към случващото се в политическата система. От много време насам е ясно, че единствената процедура и подход с някакъв шанс е създаването на обща платформа между партии с някаква реална електорална тежест. Но платформа, която задава някакъв десен дневен ред, а не просто си играе на математическа механика, при която „обединението” е функция на общата сума от включените „десни партии”.


Каква е прогнозата ви за развитие на ситуацията вдясно?


Вече е ясно, че ГЕРБ ще получи външна „дясна” легитимация от ЕНП, което ще има сериозни последствия вътре в страната. Това свива възможностите на традиционните десни партии за действие при игнориране на Бойко Борисов и неговата сила на гравитация сигурно ще придърпа СДС, независимо от реториката на Пламен Юруков за нова идентичност на партията. ДСБ е във фаза на „замръзване”, там няма да има пост-Иван Костов период, което окончателна я изпраща в полето на едноличните проекти, които идват и си отиват със своите създатели. Другите „десни” ще продължат да си играят на механични обединения, а част от тях сигурно ще станат сателити на ГЕРБ, особено ако тя формира правителство. Вече споменах, че най-смисления проект вдясно е създаването на партийно-гражданска-бизнес платформа, която генерира десен дневен ред. Но при нас все още отсъства политическата култура, която да създаде подобно сложно, деликатно политическо формирование.

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ТВЪРДА ТОЛЕРАНТНОСТ

КОГА И КАК ЩЕ СЕ РОДИ АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ?

КОСОВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ВРАТАТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВИНАГИ Е ОТКРЕХНАТА

КАКВО ОТСЪДИХА ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ ЗА ИЗБОРИТЕ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=748

Posted by on дек. 14 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24615 лв
 CHF =  1.70057 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23031 лв
100  RUB =  2.65 лв
 USD =  1.69571 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.