БЛИЦ: ЗАЩО СЕ СКАРАХА ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ?

 АНКЕТА НА ОБЩЕСТВО.НЕТ

Иво Инджев, журналист

За да се ориентираме ще бъде интересно да научим КОГА са се скарали, както и дали някога са били приятели изобщо.

Вижте им само политическото родословно дръвце – което гризем всички ние – Първанов наследява Виденов (но го демонизира за свое удобство). Станишев поема щафетата от Първанов и е на път да последва нагледния пример на своя патрон… спрямо самия него. Защото патронът си го проси, точно както Виденов спрямо Първанов, нищо че Първанов размахва плашилото на Виденов срещу Станишев. Семейство Адамс! Колкото по-назад копаете, толкова по-напред изскача принципът, че скарването с предшественика е „историческа закономерност”, както би казъл родоначалникът на семейството Маркс.

Владимир Шопов, „София Аналитика”

В известен смисъл сблъсъкът Първанов – Станишев е просто епизод от усилията на президента да намери нови формули за продължаване на своето влияние. На практика започва оттеглянето на различните играчи от едно отиващо си правителство, създаването на дистанция от него, която да даде някакви електорални възможности през 2009 година.
Всички вече са в предизборна кампания. Като оставим настрана летните месеци, до самото начало на кампанията има 6-7 месеца. Каквото и да прави президента в политически план, то преминава през прекъсване на връзката с „неговото правителство”. Няма съмнение, че Георги Първанов желае за продължи своето бъдеще, но тръгва да го прави по един доста агресивен начин. За съжаление, в българската политика отсъства фигурата на авторитетния бивш президент, който формулира някаква важна национална кауза и търси начини за нейната реализация извън ежедневната, институционална политика.

За този сблъсък има и моментни причини. Това правителство, доколкото може да се възприема като цялост, а не като отделни, самостоятелни губернии, в поведението си започва доста да се отдалече от своя създател. Видимо е, например, че промените, породени от европейските критики са по-дълбоки, отколкото искаше президента и намаляват неговото влияние в информационното поле, което е толкова важно в България. Въобще, неговата изолация от като цяло нараства и сега той ще се опита да изобрети някаква политическа полза от този факт.

   Борислав Ангелов , политолог 
Да се съди от последното интервю на Георги Първанов във в-к "Дневен труд", че се е скарал със Сергей Станишев е меко казано да се търси под вол теле. Това са съвсем нормални разговори и отношения между двама социалисти. Необходимо е да се напомни, че само преди няколко дни за пореден път Станишев не отрече правото на  Първанов да критикува правителството. Друг е въпросът дали критиката на президента в момента е основателна или не, защото изглежда, че той реагира като ощипана млада госпожица в конкретен случай на назначение, защото не е сложен негов човек. Много по разбираема би била една градивна критика към правителството по отношение на непрекъснатия скок на цените на основните хранителни продукти и горивата. За съжаление, обаче такава липсва, което е пропуск не само на самия президент, но и на членовете на неговия екип, които гледат и се ослушват относно възможността кой, както може да замине на по блага позиция в чужбина, но не и с конкретно приложими предложения за разрешаване на проблемите в страната.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

МЕДИЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЗАСТРАШАВА САМАТА ДЕМОКРАЦИЯ

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ ОБВИНЕНИЯ В ДИСКРИМИНАЦИЯ  

ДИСКРИМИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ: НАЧИН НА УПОТРЕБА  

АБОРТЪТ НЕ Е РЕШЕНИЕ  

ГРEХОТА ЛИ Е ДА СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА У НАС? (АНКЕТА СРЕД ВОДЕЩИ ИМЕНА)  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1174

Posted by on юни 12 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.