БЛАГОЙ РАГИН: СОФИЯ Е ПОСВОЕМУ ПРИВЛЕКАТЕЛНА

НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ДА Я РАБОТИМ. ТОГАВА НЯМА ДА ИМА ОБЕЗЛЮДЕНИ СЕЛА, ЩЕ СЕ РАЗВИВА И СЕЛСКИЯ ТУРИЗЪМ.

Благой Рагин е роден на 8 септември 1945 г., в с. Ярлово, Самоковско. Председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

 
 

Господин Рагин, като председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, имате цялостна представа за работата в този бранш. Как се отрази кризата в туристическия бизнес ?
Казано откровено, бизнестуризмът най-много пострада в тази криза и специално в София. Столицата разчита исключително на бизнестуристи, а спадът тук е най-голям- някъде около 60 %. Докато другите дестинации – летният, зимният туризъм,

Туризмът е част от пейзажа на една срана, на един град. На нас в България какви туристи ни трябват-богати, бедни?
Е, всеки иска и предпочита по-богатите туристи, бизнесмени, които харчат повече. За  да  привлечеш богат турист обаче, трябват много неща. Богатият човек има и по-високи изисквания. Трябва да сме адекватни, инфраструктурата да ни е на ниво, материалната база, цените и т.н. И всичко това да бъде синхронизирано.
Ние още нямаме амбицията да привлечем супер богати туристи, но средна ръка хора на този етап може да атакуваме. За супербогатите още не сме готови. Силно се надявам, че ще се работи и в тази посока.
Понеже става дума за привличането на  богати хора, бих казал, че и тадициите имат голямо значение. Когато преди 20 години започнах мой бизнес в Австрия, видях там десето поколение бизнесмени. Пра-пра…дядото сложил началото през 1330 г., но и до днес се пази марката. А ние нямаме традиции в това отношение. Историята ни е била на възход и падение. През 1909 г. ние сме били първи на Балканите по Брутен вътрешен продукт. През 1939 г. пак сме първи, а Гърция тогава е била на шесто място. Гледай сега къде сме – пълен обрат. Българския войник никога не е загубил битка, но и български политик не е спечелил в дипломацията. Природата едно ни е дала, друго ни взима.

Какво имате предвид? Какво ни взема?
В много отношения ни липсва предприемчивост, практичност. Имаме най-плодородната земя, обаче обработва ли се? Не. А трябва, за да произвеждаме, да има продукция, вместо да чакаме отвън. Не трябва да сме борсови играчи, за борсата има хора. Ние трябва да се грижим за земята си, да я работим. Тогава няма да има обезлюдени села, ще се развива и селския туризъм. В чужбина, който притежава земя и не я обработва, плаща не само данъци, но и глоби.

София не е пищна като Прага или Виена, да не споменавам други градове, от учтивост ли чуждите туристи я намират за красива? Какво й липсва, за да привлича повече туристи от съседните страни например за уикенд, за бизнес?
София е посвоему привлекателна. Многото зеленина създава впечатление за уют. Има условия за развитие на културен туризъм, богатото историческо наследство. За съжаление обаче, част от него, още е скрито под земята. Вижте колко добре се получи под хотел “Арена”- пред погледа е втората по големина в Римската империя арена за гладиаторски битки. Има много неща, които биха заинтересовали един чужденец, пристигнал за уикенда – храмове, музеи, театри и т.н.
Какво липсва обаче? Магистрали, които да я свържат директно с дриги страни. Столицата ни е на кръстопътно място, но проблемът е в инфраструктурата. Чужденецът като седне в колата си за кратко време да пристигне за уикенда. София би била много по- привлекателна, ако се погрижим повече за чистотата, паркингите и т.н.

Столична община съдейства ли за развитието на бизнестуризма, културния туризъм?
Когато Йорданка Фандъкова беше заместник кмет, тя отговаряше и за туризма. Има разработени няколко съвместни програми за развитие на този сектор. Разчитаме, че сега, след като вече е кмет, работата ще продължи.

За развитието на туризма голямо е значението на материалната база. Достатъчна и на необходимото ниво ли е тя?

Бих казал – предостатъчна. От 27 днес хотелите са 209. С реституцията, а и не само от това, мнозина се сдобиха със средства и започнаха да ги влагат в хотелиерство. И ето го резултатът – луксозни хотели, с услуги на ниво и т.н. Колкото до ресторантите – то се вижда на всеки ъгъл, както се казва, по няколко. Никой турист няма да остане необслужен – въпросът е да го привлечем.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: СЕРИОЗНА Е ТРЕВОГАТА ОТ ПРОФАНИЗИРАНЕ НА НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ С НОВИЯ ПРОЕКТОЗАКОН

ЕВГЕНИ ДАЙНОВ: ЗЕЛЕНОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДЯСНО

ВИСОКОПОСТАВЕНИ ФРАНКМАСОНИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРИЯ

АНТИСТИМУЛИРАНЕ

ПРОШКО ПРОШКОВ: В БЪЛГАРИЯ Е СБЪРКАН МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

АНКЕТА ЗА КРИЗАТА С ХОРА НА ПАЗАРА

ВАСИЛ КАРАИВАНОВ: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РИСК Е ПАРИТЕ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ДА ИЗЧЕЗНАТ СЪВСЕМ

МВР НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ ДОРИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: АКО ЦВЕТАНОВ МИСЛИ ДА СТАНЕ КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ЩЕ СБЪРКА

ПОЛША ВЪВЕЖДА ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ЗА ПЕДОФИЛИЯ

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОНТРОЛ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2744

Posted by on ное. 29 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.