БИТПАЗАРЪТ НА ГЛАСОВЕ

БИТПАЗАРЪТ НА ГЛАСОВЕ
След Велинград и Своге, тази седмица и Пещера осъмна със спуснат кмет. Уж го избираха, и то на два тура, но той си беше предварително избран. По простата причина, че големите пари в района отдавна бяха застанали зад него. За разлика от Велинград и Своге, където финикийските знаци бяха просто придатък към мощния мутренско-политически натиск над избирателите, в Пещера битката беше единствено между големия капитал и средния бизнес.

От едната страна, тази на “избрания” Стелиян Варсанов, бяха гигантите не само в Пловдивско, но и в цяла България  “Винпром-Пещера” и “Биовет”, а от другата, на останалия втори Васил Филев, парите на няколкото добре развиващи се фирми в Пещера. А накрая победата на единия, се обясняваше с това, че другият свършил парите.
Затова и иначе хубавото градче учуди страната със странните си коалиции. Отсам барикадата, зад големите пари, се бяха строили ГЕРБ, БСП, ДПС, “Гергьовден”, ДРОМ и още десетина знайни и незнайни партийки. Оттатък нея пък бяха непримиримите уж НДСВ, СДС, ДСБ и Атака. Когато пачките шумолят, различията нямат значение!
За да купиш кмет обаче, не стигат само парите. Трябва ти и добре изпипана организация. Циганите, които в Пещера са около 30 процента от избирателите, показаха, че я имат. Събираха личните карти в точно определени къщи, правеха списъци по секции, тарторите извозваха “избирателите” на групи с микробуси до училището в ромската махала, стояха до вратите на секциите, докато гласуват и после ги връщаха по домовете. Пред благосклонните погледи на разплути полицаи.
Кинтите им дават на два транша, преди и след да пуснат бюлетината, за да се презастраховат и да всяват страх. На първия тур тарифата на циганския глас вървеше между 40 и 50 лв. За балотажа скочи на 80-100 лв. За мургавите изборите вече са начин на препитание. За последните три години, те “гласуваха” пет пъти за кмет – на редовния вот през 2003-та, после на частичен 2005-та (два пъти с балотажа) и сега отново два пъти. Този път обаче парите се оказаха с двама кандидати, затова и цената на победата беше висока.
Сладко да им е на победителите! Лошото е, че циганите, пък и доста от българите, в Пещера, пък и другаде, не разбират, че това, което им дават преди изборите, ще им го изсмучат многократно от джобовете след изборите. Големите пари просто инвестират. Да не говорим, че вместо да управлява общината, новият градоначалник ще се върти като ветропоказател между бизнеса, БСП, ГЕРБ, циганските барони и многото партийки около него.
И вероятно инвестициите няма да спрат до кмета на Пещера. Битпазарът на гласове се превръща в опасен прецедент, който разлага всички представи за нормална държава. И отново няма никой отговорен. Не само това, но вместо да удари камбаната за тревога и да седне светкавично да пише нови, строги правила за порвеждане на избори, политическият елит млъкна. НДСВ гузно сезира прокуратурата с ясното съзнание, че проверката ще е безрезултатна. Бойко Борисов се впрегна да обяснява, че победителят е негов. А премиерът Станишев дори го поздрави за успеха.
Крушката не пада по-далече от дървото – какъвто народът, такива и управниците!
Ивана Георгиева

 

=====================================================================

Таирюмер Мюмюн
С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ КАК СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ


Таирюмер Мюмюн е члена на УС на сдружение “ЕВЕТ”.  В неделя той беше в Пещера, за да проследи балотажа на частичните кметски избори в града и да подкрепи кандидата на НДСВ, СДС и “Атака” Васил Филев.
Какво се случи на изборите в Пещера?
На първи тур двамата основни претенденти бяха Стелиян Варсанов, подкрепен от ГЕРБ, ДПС, БСП, Гергьовден, ССД, ДРОМ  и Васил Филев, за който и аз работих и който беше подкрепен от НСДВ, СДС, “Атака” и други партии. На втория тур очаквахме това, което се случи – т.е. вече се говореше за покупко-продажба на гласове. От общо 7-те ромски секции, някои от които са смесени, има и българи, някъде към 1800-2300 гласа бяха купени. Според мен в град Пещера нямаше етнически вот, нищо че г-н  Владимир Дончев, секретаря на НДСВ днес (20 юни), каза, че имало циганизация на вота. Може би да, защото гласове като цяло се купуваха, но въпреки всичко честните, почтените роми гласуваха за нашия кандидат г-н Васил Филев. 1/3 от ромите си дадоха вота за нашия кандидат. Мен ме успокоява повече, че хората от турския етнос, турците като цяло, на първия тур 55% от тях гласуваха за нашия кандидат, въпреки че интифата даваше да се разбере, че и ДПС подкрепя Варсанов. На втория тур имаше голям натиск върху хората ни в турската махала от страна на ДПС. И в двете секции ние бием с 18 гласа. Това според мен не означава, че е имало етнически вот. Това за мене е политически вот. Още повече, че трябва да има граждански субекти и в дясното политическо пространство, като гражданско сдружение ЕВЕТ, чийто представител бях аз в Пещера. Мен ме радва фактът, че за тези 7 дни успяхме да привлечем нови приятели. 100 членове и подръжници на ЕВЕТ.
Вие лично видяхте ли купуване на гласове?
Разбира се. Лично аз видях как се купуваха гласове. Пред мене се даваха по 30, по 50 лева. Видях със собствените си очи как се прибираха предварително лични карти. Още повече на втория тур бях официално заплашен от един общински съвтник от ДПС,  че ще бъда ликвидиран, че трябва да напусна гр. Пещера. Въпреки всичко разумът надделя. Да, видях и мога да подчертая и да използвам думите на част от самите етнически българи в града, че купуването на гласове не беше само сред ромското население, но и сред българското население, дори и на шега го казвам, че самите българи в Пещера станаха по-бетер цигани.
Мислите ли, че ще се стигне до обжалване на резултатите?  
Доколкото имам информация вече има обжалване пред съответните органи, включително и пред прокуратурата в град Пазарджик. Честно казано аз не съм опитмист в това отношение.
Как ще коментирате тези странни коалиции, които се създават? Само с местния вот ли са свързани или с някакви процеси, които текат на национално ниво?
Правя избори от 16 г. насам. Подкрепял съм много кандидати за общински съветници, за кметове, за народни представители, човек като Васил Филев никъде не съм срещал – почтен, честен, скромен, който получи симпатиите на многото хора в Пещера въпреки големия натиск, въпреки многото пари. Аз твърдя, че в изборния ден от другия лагер бяха раздадени по моя неофициална информация около 300 -350 хил. лева.
Няма нищо общо с национално ниво. Искам тук да подчертая, че веднага след Априлското въстание 1876 г., когато башибозуците тръгват от Батак за град Пещера, те са посрещнати от Осман ефенди. Той спасява самия град и в знак на признателност в Пещера има етническа толерантност. Още повече този вот, който беше даден от турците за нас, беше въпреки това, че “Атака” подекрпяше нашия кандидат. Това няма нищо общо с националната кампания на партиите. Понеже говорим за странни коалиции, аз се запознах с местния лидер на Атака, който няма нищо общо с Волен Сидеров. Даже мога да кажа, че колегата е много по-голям демократ от многото “демократи”. Тук не става въпрос за странна коалиция, а за една фигура, зад която бяха застанали многото хора – Васил Филев, който е и моралният победител.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=428

Posted by on юни 29 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.