БИОМЕТРИЧНИТЕ ДАННИ: КЪДЕ ХОДИТЕ? КАКВО СИ КУПУВАТА?

Очакват ни нови паспорти с биометрични данни в които ще е указана формата на главата ви, кръвната група, личното ви досие и дори религиозната ви принадлежност. Камери пък записват всяка наша стъпка. По дебитните и кредитни карти може лесно да се проследи точно кога и точно какво сте си купили. Новината е, че вече почти нямате личен живот. Биометричните данни са един от основните начини да сте държани „под око”. Има няколко вида биометрични данни:

Сканиране на ириса

Тази система вече се използва в щатските затвори, при някои банкомати и дори се чуват гласове да се въведе и в метрото. Началника или половинката ви ще могат да получават точна разпечатка откъде и кога сте минали. Сякаш усещане, че си закачен за кабел и някой те направлява.

Записване на гласа

Сравняването става с предварителен запис на гласа. С развитието на техниката и този биометричен похват ще започне да се използва все по-широко. Просто отсега нататък ще гледата да не пеете много по концерти и на маса, защото прегракването може да се окаже фатално.

Сканиране на ретината
Това е записване на уникалните характеристики на човешкото око. Тя за разлика от пръстовите отпечатъци е в пъти по-точна. Проблемът е, че ретините на бременните жени често се променят и това може да доведе до много грешки. Сбъркат ли те в системата, после иди обяснявай, че съществуваш.

Разпознаване на лицето

За това днес е достатачно лицето ви да бъде записано от камерата. Така само след няколко години по-умни камери ще са в състояние да ви откриват дори сред огромна тълпа от лица. А какво ще стане, когато същите тия терористи заради които ни вгорчават живота се доберат до базата данни на полицията и тайните и информатори. За разлика от сканирането на ириса или ретината този метод може спокойно да се използва без ваше знание.

Термограми на лицето

Използва се разположението на кръвоносните съдове под кожата на лицето, за да ви идентифицират. Може да направите пластична операция, да сложите един тон грим или да пуснете брада, но няма как да си промените кръвносната система. Засечени сте.

Постоянно се появяват все нови и нови методи на биометрична идентификация – походка, силует, стил на писане. Биометрията все повече измества добрите стари ключове и паспорти. Днес тя служи за допуск в различни учреждения и достъп до компютри, сгради, транспорт.

В САЩ видеокамери над касовите апарати вече записват лицата на всички използващи кредитни карти. Създаването на база данни с лицата на всички жители на една държава не е никак трудно. В България вече го има. Така например повечето магазини вече разполагат с видеокамери и записват всеки, който влиза. Много скоро тези камери ще бъдат свързани с компютри и мрежи, използващи биметричните данни за разпознаване на клиентите.

Изправени сме пред нова заплаха за загуба на свобода и лично пространство заради процеса на абсолютна идентификация от държавата, холдинги и корпорации. Какво бъдеще ни предстои?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=730

Posted by on ян. 15 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.