БИЛ ГЕЙТС: ДИГИТАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА

Bil GeitsКОГАТО ВИДИТЕ ПРАВИТЕЛСТВО ПРОИЗЛИЗАЩО ОТ ЧАСТНИЯ СЕКТОР, НЕЩАТА МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ ПО-ДОБРЕ

Ако филантропия звучи като приятно, отморяващо пенсионерско занимание между сутрешния голф и следобедната сиеста, гледната точка на най-богатия човек на света ще промени мнението ви.  С фонд от 36 милиарда Уилям Хенри Гейтс III  дарява 5 % от тях годишно със същото маниакално усърдие с което продаваше софтуер. На визитката му пише: „Съпредседател на фондация Бил и Мелинда Гейтс“. Във вторник се среща с министър-председателя на Австралия, в сряда обядва в Делхи с министъра на здравеопазването на Индия, после посещава Хидербад и Бомбай, а след това лети за Сиатъл за края на седмицата. 58 годишният Гейтс ходи на всички места, където фондацията му работи и с радост дава интервюта, защото те са форма на почивка за него.

Интервю на Кришна Прасад за Аутлук Индия.

Някога вие ухажвахте държавите да продават вашите продукти. Днес страните ухажват вас за вашите пари. Вие изглеждате почти като държавен глава, който може да пътува и да се среща с най-влиятелните хора по света, когато му се прииска.

Ако сте топ мениджър в Майкрософт, вие може да пътувате в дадена страна и да се срещнете със същите тези хора, но наистина природата на пътуванията ми, смисълът им, е много различен днес. В миналото аз се опитвах да им обясня как магическия софтуер може да бъде от полза на правителството, за да работи то по-добре. Моят и техният интерес съвпадаха. Аз бях потенциално средство за постигане на техните цели. Сега, когато отида във Фондацията и кажа: „Ей, нека направим така, че по-малко деца да умират в Индия“, моите и техните цели се припокриват много силно. Така че те могат да мислят за нас като партньори.

Намирате ли, че повече ви обичат и по-малко ви приемат като заплаха отколкото преди?

Хората в Майкрософт винаги искат да дойдат и да си поговорим. Имаше много позитивна енергия по отношения на магията на софтуера, Американската мечта. Нямам намерение да променям това. Дори в тази роля нивата на интерес бяха много високи, но сега е различно, с различни хора. Опитвам се да донеса силния смисъл на парите и искам те да бъдат използвани за най-добрите цели – идея, която идва от моето минало в частния сектор. Когато видите правителство произлизащо от частния сектор, нещата може да се правят по-добре. Това е един вид здрав разум.

Гледат ли на работа си във фондацията, като един вид изкупление на грехове заради работата си в Майкрософт?

В никакъв случай. Обожавах моята работа в Майкрософт. Беше ми забавно. Мисля, че беше велико и за целия свят. Когато бях на 20,30 и 40 години това беше перфектната работа за мен. Сега в моите 50 и 60 години, заедно със съпругата ми Мелинда, това е перфектната работа за мен. И двете ми работи ме научиха на много, дадоха ми усещането, че мога да имам влияние, да ръководя нещата.

Може ли този филантропо-капитализъм да стане прекалено голям? Може ли хората да се уплашат от Фондацията, както беше при Майкрософт, защото е толкова голяма?

Не разбирам страха от Майкрософт. От какво се страхуват? Че Гугъл няма да може да се развива? Че Епъл няма да може да прогресира? Не мога да разбере какво имат предвид под страх. Майкрософт създава продукти и те създават страхотни продукти на един хипер-конкурентен пазар. Колко големи бяха те? Използват 100 от най-големите компании на света. Оборотът им е сред 50-те най-големи компании. Като размер на компаниите това не толкова много. Фондацията намалява смъртността при децата. Ако хората се страхуват, че напредваме бързо в намаляване на детската смъртност, те трябва да изпитват голям страх, голям страх.

Какви са основните грешки, които държавите и правителствата правят по отношение на това, което правите по отношение на здравето на хората?

Правителствата никога не са съвършени. Тяхната способност да преценяват нещата, да откриват иновации и нуждата им да използват иновации не е толкова голяма, колкото в частния сектор. Така че тяхната идея е да викнат учените и да им кажат: „Хайде да направим ваксина срещу малария“. Никой обаче не финансира откриването на ваксината. Това грешка ли е? Да. Защото има много проекти по които светът работи, които не са толкова важни, колкото откриването на ваксина за маларията. И кое точно правителство на света трябва да го направи? Компаниите няма да го направят, защото няма пазар за това – бедните са тези, които имат малария. Няма да има възвръщаемост за тази работа. Така че има възможности нещата да се правят по-добре.

В края на деня, когато погледнете вашето CV кое ще изглежда по-голямо: Майкрософт или Фондацията?

Наистина е трудно да се отговори на този въпрос. Работех по 20 часа на ден, не бях женен, бях фанатичен. От 17 годишен до 40-те си години бях завладян от магията на софтуера и направих много. Наех някои велики хора, имах принос за персоналните компютри, обиколих света, научих се да правя глобален бизнес. Това беше невероятно и когато гледам, че хората използват това, което съм направил, това означава много за мен. Дигиталната революция продължава. Имах нужда от цялата подготовка и ресурси, които взех от Майкрософт, за да върша работата си във Фондацията. Работата във Фондацията е да помагам на най-бедните по света и това дава чувство за романтична справедливост.

Ако въпреки всички ви усилия не получите Нобеловата награда ще бъдете ли разочарован?

Не, моята цел е да се изкорени бедността. Няма по-голяма награда на света от това да намаля смъртта сред децата в Индия от 1.7 милиона до 1 милион. И ако получим тези нови ваксини, има шанс това да се случи. Ако отида на събитие, където се празнува изкореняването на детския паралич би било много по-забавно, отколкото, която и да е награда. Това е наградата, която си представям.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=6519

Posted by on юни 4 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.