БЗНС НЕ Е КАТЪР БЕЗ ИСТОРИЯ

Георги  Димитров е роден на 7 април 1976 година в град София. Член е на Националния съвет на Земеделски младежки съюз и на областното ръководство на БЗНС-НС в столицата. Активен участник в работата и инициативите на работната група на младежките политически и неправителствени организации.

Като млад човек пряко ангажиран с политика в дясното пространство, как виждате преговорите за единна президентска кандидатура?
Не ги виждам никак. Според мен една фигура, която не е обвързана с определена полититическа партия би имала шанса да спечели срещу кандидат на левицата. Още повече, че тя би била консенсусна.
Какво ще се случи на президентските избори?
На президентските избори най-вероятно отново ще спечели кандидатът на БСП. Именно, защото каквито и скандали да има в момента и колкото и да е лошо управлението на тройната коалиция, електоратът продължава да бъде твърдо зад партията столетница. Тези привидни противоречия вътре в социалистическата партия и противопоставянето на знакови фигури са само прах в очите, който цели да отклони вниманието от неизпълнените обещания.
Как гледате на ГЕРБ в този контекст?
За ГЕРБ мога да кажа, че все още е сдружение, което не е заявило политическите си амбиции. Нещо, което съм казвал като коментар и в “Часът на Милен Цветков”. При евентуално заявяване на политически позиции е напълно възможно БЗНС-НС да влезе в диалог с Бойко Борисов.
Тройната коалиция и скандалите около Симеон Сакскобургготски и Савойската династия?
Най-добре е лентата да се върне малко по-назад по време на управлението на НДСВ и ДПС, когато имаше зам. министър на финансите Ал Джабури, който напусна правителството. Навярно той е предусетил ситуацията, поради която са се прибрали хора със солидни служби, за да може да организират едно правителство по формулата на консултанстка фирма, която съумява да спечели всичко на всичко от своите комисионни, разпродавайки националното богатство на безценица. И тук можем да дадем пример с външния дълг – между 600 и 900 милиона загуби. От тука насетне всеки може да прави изводи, каква е схемата за работа при управляващите. България загуби, както от РМД-та, които източиха работещите предприятия по време на предишни управления, така и от времето, в което бивши комунистически функционери седяха на входа и изхода на всяко предриятие в странта. За съжаление корупционната мисъл е в главите на по-голяма част от хората, които са били начело на държавата в нейната демократична история.
Възможно ли е преформулиране на правителството и как според вас?
Отдавна, може би десетки години назад, бившата комунистическа партия е начертала стратегия, според която в никой случай да не бъде изхвърлена зад борда на управлението. Това е показателно от краха дори на демократичните правителства, а най-пресния пример е поредното разцепление в Земеделската организация. Така че отговорът на вашия въпрос е – напълно е възможно, защото отдавна се търси начин за освежаване на Министерски съвет, а апетити за кресла и постове имат голяма част от представителите на “опозицията”.
Последните месеци бяха драматични за БЗНС-НС. Какво се случи всъщност?
Определено мога да кажа, че съм доволен, че най-после нещата в организацията станаха ясни. Подставените лица, хората с подчертано клиентелистки интереси и паразитиращите персони показаха истинското си лице, насърчавани от своите господари. Финасовият ресурс, с който разполага кръгът Стефан Личев, Борислав Китов, Евгений Жеков, Иван Стаматов, Димитър Чукарски, Румен Йончев и Екатерина Каферинова, техният оръженосец – бившият директор на „Озеленяване”, уволненият от Бойко Борисов и разследван за злоупотреби Любомир Ников, в никой случай не може да бъде подценен, имайки предвид подкрепата, която социалистите неприкрито оказват и факта, че всички тези хора несъмнено са с много висок интелект и много много нисък морал. Това е гигантска опасност за всяка една организация, при все това, че до голяма степен не се подценява и т.нар. “широко затворени очи” на ръководството й. Нещо, което беше признато и от лидера Анастасия Мозер с голяма болка и огорчение.
Какво според вас е бъдещето на парламентарната група на БНС при тази ситуация?
Ако изходим от принципа, на който почива създаването на една коалиция, поставям под съмнение съществуването й в този формат. Недоумявам дали наистина земеделците в България не могат да повярват в собствените си сили и постоянно търсят възможността да бъдат използвани като влекач, защото БЗНС не е катър без история, който да бъде лашкан ту наляво, ту надясно, в зависимост от обещанията на коалиционните партньори.
Ролята на младите в политиката днес?
Лично мое мнение е, че младите освен иновациите, трябва да се занимават предимно с младежка политика. Създаване на национален младежки съвет, лобиране за създаване на Закон за младежта и децата, са основните приоритети, за които трябва да се борят. Всички младежки политически организации, защото динамиката на времето не позволява да изоставаме от младежите в Европа. За да бъдем равнопоставени на тях в утрешния ден,  трябва да се борим за своята финансова независимост, за да може да отстояваме политическите си и социални възгледи, без да се поддаваме на икономически натиск.
Какви книги четете и имате ли любим автор?
Обичам детайлни книги, като тези на Артър Хейли – “Летище”, “Колела”, “Хотел”. Но за да не изчезва мистичната нотка ще дам за пример едно заглавие “Кръгът на Матарезе” на Робърт Лъдлъм, което до голяма степен е в унисон с италианската връзка от последните няколко дни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=426

Posted by on юни 22 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.