БЕН ЩАЙН: ПАРИТЕ СА ИЗВЪНРЕДНО ЕМОЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

Бен Щайн е роден на 25 ноември 1944 година в САЩ. Той е актьор, писател, адвокат и известен коментатор по политически и икономически въпроси. Писал е речите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд. Щайн предвиджда ипотечната и финансова криза една година преди започването им през септември 2008.
 

Докато пиша това, поток от включвания наводнява мислите ми. Първото беше грешно обаждане от банката ми, за да ме информират, че съм останал без пари в най-важната си сметка. Както казах това беше грешка, но ме изплаши ужасно. Наистина ли съм останал без пари? Какво да правя? Какво става с хората, които наистина са останали без пари? Какво става с милионите американци, които просто нямат средства да плащат ипотеките си и губят домовете си? В същото време, докато ме връхлитаха тези въпроси, получих съобщение, от една приятелка, която така загуби жилището си. Тя беше отчаяна.
Почти едновременно ми позвъни стара позната, която изненадващо беше уволнена от работа и беше изпаднала в абсолютна паника. Така, отново, мислите ми се завихриха. И тогава, на синия екран, се появи образът на скъп приятел и ментор, който е толкова по-богат от мен, че аз съм като бездомно куче в сравнение.
Това бе Уорън Бъфет, най-успешният инвеститор на всички времена, който получаваше президентският Медал на свободата. Изведнъж си спомних една мисъл от бездънната златна мина с негови мъдрости. „Важно е да имаш план”, казва мистър Бъфет. „Идиот с план, може да победи гений без план”.
Някой може да се заяде за тази мисъл. В крайна сметка, може да има и много лоши планове, като например Южняшкия план за отделяне. Може да има и лоши финансови планове, като например да инвестираш всичките си пари в Интернет акции през 1999 година. Но като цяло гледната точка на мистър Бъфет е правилна, що се отнася до личните финанси на всеки.
Ако имаш добър план за своите пари, ти ще имаш години напред да го осъществяваш ден-след-ден, печелейки-или-губейки. Това означава, най-просто, че трябва да имаш надарен финансов консултант, добър мениджър. Ако той може да ти начертае дългосрочен план, и ако ти добросъвестно го следваш – като цяло ще се спасиш от неприятности.
Или да го кажем по различен начин. Ако не си експерт по финансово планиране, ако не си регистриран финансов мениджър от някакъв вид, или плановик от висока класа, ти трябва да имаш финансист, който да работи за теб. Или, мога да го кажа още по-директно: през целия ми живот, никога, не съм срещал човек, който да е имал високо квалифициран финансист или мениджър, да е слушал съветите му и да е преживял тежък финансов удар.
Парите са извънредно емоционален  въпрос. Той влудява делниците на много хора. Най-важно е да имаш някой, който да се грижи за твоята финансова ситуация внимателно, безпристрастно, реалистично; някой, който си разбира от работата, харчове, активи, инвестиционен избор, ренти, и може да направи солиден план, за да осигуриш висше образование на децата си, а още по-важно – да те доведе до пенсионирането.
В днешния несигурен свят на инфлация, срив на пазара на имоти, и страшно безпокойство за правителствените и частни финанси, трябва да имате план, и това означава да имате плановик. В свят, при който определения пенсионен план е несигурен, трябва да имаш източник на доходи след пенсионирането, а това означава да наемеш финансист, който да ти каже как да стане.
Освен за малцина, личните финанси са твърде сложни и смущаващи, за да си ги организира човек сам. Те включват правила, закони и принципи, които са отвъд познанията на повечето хора.  Това много прилича на медицината: личните финанси в днешния свят са също толкова сложни за всеки интелигентен непрофесионалист.
Когато мои приятели попаднат във финансовия врящ казан, често ги питам имали ли са някакъв план. Обикновенно отговорът им е не. Всъщност, трябва да се поправя. Отговорът винаги е не. И когато ги попитам защо не, те обикновенно отговарят „Никога не ми се е налагало” или „цялата работа ми изглежда плашеща”. Ако нямате финансов консултант по-добре си намерете, и то бързо. Университетът на децата идва много бързо. Просто е невероятно колко бързо човек става на 65, и колко нарушава спокойствието това да харчиш пари без да ти идва регулярно плащане.
Изборът на правилният финансист е сложен. Някои са по-добри от други. Но трябва да започнете процеса на проучване и избор още сега. Страхът от финансовата нестабилност е жесток терор. Реалната финансова нестабилност е дори по-лоша. Свършването на парите е толкова плашещо, че не подлежи на сравнение. Да наемете финансист е мощна първа стъпка, за да сте сигурни, че това няма да ви се случи.
 
Текстът е публикуван на личната му страница
 

Последни статии:

ТЪМНАТА СТРАНА НА ТЕЛЕВИЗИОНАТА РЕКЛАМА

ШВЕДСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ ИСКАТ ПРОМЯНА В НАЦИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПОЛЗА НА МЮСЮЛМАНИТЕ

СОЦИАЛНА МРЕЖА С ЛИЦЕ НА БУК?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3878

Posted by on май 12 2011. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.