БЕЗУМЕЦ ИЛИ ПРОРОК

Много хора смятат противоречивия холандски политик Гирт Вилдерс за алармаджия, но според други той има усещане за опасностите, които носи радикалния ислям. Западът трябва да обърне внимание на предупрежденията му.

Някои го наричат „претенциозен и есктремист”, докато други гледат на наго като на „вторият най-добър политик” в Холандия. Гирт Вилдерс, лидер на холандската „Партия на свободата”, която стана трета политическа сила след изборите на 9 юни, е съден по слухове, че проповядва расова омраза срещу мюсюлманите.

 

Вилдерс последователно призовава за забрана на Корана, сравнявайки го с Моята борба на Адолф Хитлер. За което го очаква солена глоба или максимум 1 година и 3 месеца затвор, ако бъде признат за виновен от съда в Амстердам.

Коранът може да има някои пасажи, които подстрекават към кървави убийства, казват критиците му, но подходът на Вилдерс, че целият ислям е радикален и насилническии е грешен. Екстремистите са тези, които взимат отеделни крайни стихове от Корана, които определят действията им, а пренебрегват други в които се говори за хармония и смирение.

Ето няколко примера – обидни и помирителни – от множество други в Корана: Сура 47, 4: „Когато срещнеш неверници, отсечи главите им, докато ги  изколите…” и сура 24, 54 стих изисква: „Не давай шанс на неверниците, със средствата на този Коран се стреми да се бориш с тях с всичка сила”.

Но Сура 60, 8 ясно потвърждава: „Бог не ти забранява да си любезен и честен с тези, които не тръгват на война с теб заради твоята религия…”. Коранът по-нататък набляга,в сура 8, 63, на: „И ако те искат мир, ти също го поискай…”.

Ясно, че текста е крайно обиден за неверниците (които и да са те) но в същото време призова мюсюлманите да ги ценят и уважават.

Бърнард Луис, всепризнат авторитет по ислямизма, отбелязва, че екстремистите са „крайно избирателни в избора и интерпретациите си на свещенните текстове”, и „приемат или отхвърлят дори свещенни стихове,  които са в разрез с техните собствени догамнтични и войнстващи позиции”.

Вилдерс е известен със своите анти-ислямски, анти-емигрантски виждания. Той счита, че ако мюсюлманите искат да останат да живеят в Холандия трябва първо „да скъсат половината Коран и да изхвърлят”. 


Той не е първият, който настоява за затягане на емигрантските закони. Премиерът на Израел Бенямин Натаняху, през 1995 г., в книгата си „Борбата с тероризма” пише, че „възможността за експулсиране трябва да е надвиснала като заплаха над всички извършващи терористични и прототерористични действия в демокрациите”.

Тръгвайки с твърда политика, Вилдерс предлож данък за всички жени, които носят мюсюлмански забрадки, призова за спиране на мюсюлманите емигранти и сравни исляма с фашизма. През 2008, той пусна Фитна (Fitna) кратък филм осветяващ връзките между исляма и насилието, комбинацията от които вдъхновява ислямските екстремисти. Една от сцените показва имам, който казва: „Ние управлявахме света в миналото, и с помощта на Аллах, ще дойде деня в който отново ще управляваме целия свят”. Друг имам крещи на последователите си: „Ще превземем САЩ! Ще превземем Великобритания! Ще превземем Европа! Ще ги разбием всичките!”.

Според Вилдер, фатфата на Хомейни срещу Салман Рушди от 1989, убийството на Тео ван Гог през 2004, кървавите протести през 2005 срещу 12-те карикатури на пророка Мохамед в датския вестник Йиландс-Постен и демонстрациите през 2008 срещу филма му Фитна, ясно показват гледната точка на мюсюлманските екстремисти срещу западните ценности и свободата на словото.

Бързо нарастващият брой мюсюлмански емигранти в Европа доведе до поява на целия райони в Англия, Франция и Германия, където не-мюсюлманите не могат да ходят. Европейските лидери са наясно с този феномен но не се решават да разрешат проблема, казва Вилдер, а вместо това посрещат с добре дошли и задоволяват искания на радикалните ислямисти.

В последната си реч в Берлин той цитира германския канцлер Ангела Меркел, която казва: „Ислямизацията на Германия е неизбежна”. Вилдерс също цитира Максим Вехаген, холандски християн-демократ, който заяви: „Повече от всякога джамиите ще бъдат неотделима част от нашите градове”. За тези и други европейски лидери запазването на техния уникален език, култура и начин на живот изглежда е загубило целия си смисъл, смята той,

В своята възпоменателна реч за 9/11 в Ню Йорк Вилдерс коментира предложението на строеж на джамия близо до мястото на атентата: „Адвокатът на идеята и неговият богат спонсор никога не са си мислили, че строежа на джамия промотира толерантността и междурелигиозния диалог. В Мека, където не-мюсюлмани не са допускани да влизат, нека построим църкви, синагоги, храмове или обществени центрове… Обикновените американци са срещу строежа на джамия в Ню Йорк. В момента не по-малко от 10 големи мултимионни проекта за изграждане на джамии са планирани в САЩ, както и в няколко в Европа, докато в Саудитска арабия няма нито една църква, докато на евреите не е разрешено дори да си мърдат устата с молитва в Храма на хълма в Ерусалим. Това което става в Ню Йорк трябва да се разглежда като вероятно за целия свят”.

Докато за някои е твърде екстремен, за неговите последователи той има реалистичен поглед върху радикалния ислям. Ясно е, че ислямските фундаменталисти обръщат исляма в религия на омразата и насилието. Те се концентрират върху намаляване на свободите и разпространение на подтисническия шериат.

Дали Вилдер е виновен или невинен ще реши холандския съд. До тогава западните правителства ще трябва да се фокусират не върху пълната забрана на Корана, а върху осуетяването на тези екстемисти, които селективно избират текстове от него, които да инициират насилие. Тези, които се борят с радикалния ислям не могат постоянно да бъдат ограничавани, а ислямистите да са в центъра на общественото внимание.

/Ерусалим Поуст/

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3546

Posted by on дек. 22 2010. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.