БАН СЕ ОЗОВА В ПАТОВА СИТУАЦИЯ ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАСТ НА СВОЯ ШЕФ

BAN LogoНовината, че Стефан Воденичаров ще става министър на образованието и науката е новина дотолкова,  доколкото направи публичен факта, че си имаме работа със свръхамбициозен човек, който няма връзка с политическите реалности.  Академикът оглави най-анти ГЕРБ комитета, този за АЕЦ Белене, очевидно след договорка с БСП. Три дни по-късно се озова в прегръдките на Бойко Борисов и, както се разбра, няма да бъде подкрепен в парламента от същото това БСП от предишната седмица.

Според устава на БАН шефът на Академията може да отсъства от работа само 4 месеца. До края на мандата остават пет месеца и половина. Новоизпеченият политик или трябва да променя устава, което значи да не е де факто министър, защото трябва да се върне в академията и да събира гласове в Общото събрание, което никак няма да му е лесно. Методът вероятно ще е обещания на килограм. Учените, обаче, се наслушаха на обещания. Те не са малки деца – сами си извоюваха смяната на Игнатов.

Другията вариант, който може да последва, е Воденичаров да се отдаде на бляскава политическа кариера при една от двете големи партии, с която беше близък през последните няколко дни.  Ако, обаче, Общото събрание на БАН го бламира той няма да е повече интересен на никой. Става изпразнена от съдържание черупка – харизмата му всъщност е отразената харизма на БАН. Така че политическата му кариера става кауза пердута.

Защо тогава е този изненадващ ход? Ясно е, че като министър Воденичаров най-малкото няма да има време да  направи кой знае какво за БАН или за образованието в страната. С проявената амбиция може само да навреди. Защото оттук насетне на всяко искане на учените ще се изважда неоспоримият и необорим факт, че имат свой министър, което в ПР-а се нарича „да му запушиш устата“.  По-лошото е, че така Воденичаров пренася негативите на едно провалено и отиващо си управление върху БАН и дава коз на следващото управление за нови атаки срещу институацията.  Големият губещ, от лакомията за почести и власт на един малък кръг на върха в Академията, в крайна сметка ще е самата Академия.

Автор: Иван Попов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6088

Posted by on ян. 31 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

7 коментара for “БАН СЕ ОЗОВА В ПАТОВА СИТУАЦИЯ ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАСТ НА СВОЯ ШЕФ”

 1. ВД

  Много си е добре даже, че са го издигнали, дори ден да го няма в БАН, пак е кяр, а този няма да го има цели 6 месеца, освен това е ясно, че ако спичели БСП, пак си остава, щото е универсален.

 2. Тригоном

  Аз бих определил поведението на нашия т.нар. шЕФ като чиста проституция. Но се присъединявам към колегата, че по-добре да го няма в БАН. Да не забравяме и съветническото му обкръжение, което реално управлява.

 3. ИМ

  Аз пък мисля, че първо е прагматик и второ – много добре прави, защото само така може да помогне на БАН и науката. Защото точно това управлентие нанесе страшни поразии и остави учените на произвола на съдбата.

  • ВД

   Koe e това „точно това управление? Юхновски? Да, този е голямото проклятие на БГ науката, но с Воденичаров са две различни лица (или квото там от анатомията) на едно и също нещо ..

 4. Славянин

  Освен неодобрението от трика на Борисов, зарадва ме много, че казусът активно се коментира и то, както предполагам, от млади учени. Дано министерстването на академика донесе нещо положително за БАН.

 5. отучен

  Св.Св. Б.Б. е голям бриджьор, защото натика „кухата лейка- воденичарката“ от БАН в „squeeze“ – положение от което колкото повече мърдаш толкова повече ти влиза !

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.