БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ДОСЕГА НЕ СМЕ ИМАЛИ МИНИСТЪР КАТО СИМЕОН ДЯНКОВ, ТЪЙ ДА СЕ ОПЪЛЧИ И ДА ВЪРШИ НЕЩО

ПЪРВАНОВ Е ПОРЕДНАТА ГРЕШКА – СЛЕД ТОДОР ЖИВКОВ И ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

МЯСТОТО НА ДУНАВ МОСТ-2 Е В ЛОМ И ПРИ ОРЯХОВА, НЕ ПРИ ВИДИН, КАЗВА ОЩЕ НАЙ-ИЗВЕСТНИЯТ НИ МОСТОВАК СЛЕД УСТА КОЛЮ ФИЧЕТО

Ако това интервю беше взето преди 21 години, бай Дамян нямаше да има нужда от представяне. И децата тогава знаеха кой е той – големият български строител, оставил автографа си върху 46 моста. Дамян Илиев е роден  през 1934 г. в с. Котеновци, Берковско. Завършил е в Лом машинен техникум. Монтирал е крановете за тежката механизация на АЕЦ”Козлодуй”, работил е на почти всички топлоцентрали в страната, строил е Аспаруховия мост във Варна. Със съпругата си Маргарита са най-страхотния тандем по автомагистрала “Хемус”- той бригадир на бригада от 150-400души, председател на бригадирския съвет; тя – кранистка на 470-тонната кран-ферма, с която монтира 240-тонните греди на мостовете по “Хемус”. След строителството след земетресението в Стражица, вече пенсионер, Дамян Илиев изгражда още шест моста. И е огорчен, че днес не го търсят поне за съвет. И между другото, крановете на Дамян и Маргарита още стоят на площадката на АЕЦ”Белене” и чакат своя нов шанс.

Семейство Илиеви… преди години 
 

Бай Дамяне, преди да настъпят  промените на 10 ноември, ти беше най-известният и уважаван мостостроител у нас, нееднократно награждаван, носител на най-високия орден тогава – “Георги Димитров”.  Христо Ковачев направи за теб филма “Дамян”. С други думи нямаше причини да си недоволен. Кое те тласна в редиците на “Екогласност” през 1989 г., нарече себе си “13-ят демократ”, тъй като си бил тринадесети в списъка?
Никога не съм броил БКП за нормална партия, макар баща ми да е гонен, трепан като комунист. Картечницата, с която е действал, още стои в Монтана, по-миналите избори като си ходих, я видях. Чичо ми пък, също комунист, е бил с две смъртни присъди. На баща ми след 9.9.1944 г. му предлагаха народна пенсия, но той я отказа с думите, че се е борил за народа, а не за джоба. Така, че “дефектът” ми идва от там, от баща ми – не понасям крадците, мошениците. След Априлската линия съвсем се отчуждих, наричам комунистите, макар и не всички, престъпници.

Бил ли си партиен член?
Искаш ли точно да кажа? Защото и жена ми – Маргарита, се обърква. Членувах в РМС, но когато трябваше да ме одобрят за партията, заминах от Лом по обектите и не можаха да ме намерят. В края на краищата се оказа, че не съм дорасъл за БКП-то. То, аз и без това не ги обичах, псувах ги всички, включително и Тодор Живков. С две думи, не исках да бъда между тях. Но…понеже знаеха, че баща ми е бил комунист, досието си вървеше подир мен, все си ме слагаха в партийното бюро и все си ме изключваха от партията, макар че никога не са ме приемали. Осем пъти съм изключван от БКП без да съм приеман!

И това, ако не е куриоз…
Така е, ама жена ми все ми натяква, че след като избягах от строежа на  Аспаруховият мост в чужбина, за да не ме убият, ми върнали някакъв партиен билет. Вика ми, значи ти си имал билет, иначе защо ще ми го връщат? Абе, какво да ви кажа, даваха ми го, вземаха го, но аз в партията не съм приеман.

Чакай сега, кажи кой искаше да те убие?
Тодор Стойчев, пърият секретар на партията във Варна.
Маргарита: На Аспарухов мост дойде един човек от МВР. И без да има каквото и да е познание, взе фермата и веднага започна да критикува – иначе щели да станат жертви. Дадоха на новодошлия да работи с нея и той уби двама души. Преди да се случи нещастието Дамян предчустваше, че то ще стане. Започнаха да го следят, че много приказва, звънеше се на домашния телефон и само се дишаше в слушалката. Беше около 1976 г. И тогава той замина за една година в Нигерия. На работа.

И какво се случи с партийните перипетии?
След осмото ми изключване – в Окръжния комитет имаше един Страхил Христов, който отговаряше за промишлеността и строителството, та той се застъпил за мен и ме връщат отново в партията. Върнаха ми партиен билет на другия ден.  Колко му е да се напише? Е, пазя го още, това все пак е история. Нищо, че в “Работническо дело”писаха, че съм го хвърлил.

С Тодор Живков  ръкувал ли си се?
Тодор Живков дойде на ТЕЦ”Варна”, официално се запознахме. Ръкостискал съм се много пъти след това с него. Но не го обичах.

Да поговорим за прехода…
Какво да говорим? За промените аз съм бил още от т.нар. Априлска линия на партията. Впрочем тя беше една фалшива линия. Тази партия си е престъпна, нищо че баща ми е комунист. Но и след 10 ноември не се случи това, което очаквахме. Кражбите, злоупотребите, както виждаш, продължават. Кой мисли за народа? Народното събрание ли?

Не влезе ли в някоя партия – СДС, Демократическата, Радикал-демократическата и т.н.?
Никаква партия, за какво ми е да членувам в партия? Няма СДС, няма ОДС, аз съм си от всички партии. Скоро разбрах обаче, че всичко е по-фалшиво отколкото по времето на Тодор Живков. Работа не ми дават, щото не знам да крадна. Направих и фирма – “Далат”, ама кой те допуска до търг? За тия години един обект съм направил-ремонт на виетнамските общежития. Ще я закрия тази фирма, че и това пари струва.

Какво значи да не ти дават работа?

Щото много приказвам, макар и с право. Един министър казва за мен “ Той няма право да работи даже и без пари.”
Маргарита: Много пъти е кандидатствал за участие в търг, в офертата предлаганата му цена е най-ниска, и…нищо. Един път не спечели. Ядосва се, за това че никой  не иска да ползва неговия опит, знание, умения.
Дамян: Така е, сега толкова съм им необходим например за моста, който се строи във Видин – за монтажа на крановете, качили са ги без да разбират. Немците козируваха на бай Дамян за майсторлъка, а те на тях ги дали. На Марица-изток химводочистката още не са я пуснали, не могат да я направят. Така, че аз съм необходим, но никой не те брои. Всички сега си краднат, влачат…
Тази партия докато не се изкара извън закона няма да се оправи България. Казвам го, нищо че имам чисто нов партиен билет без прекъсване на партийния стаж.

Сега строят ли мостове?
За 21 години има половин мост направен. Моста “Чавдар” в София. Беше много зле, основите поддали. Направихме нов, но само половината. Исках 40 млн.лв.  да направим целия мост и да го боядисам, но… Във Видин колко години се прави моста?
Маргарита: Мостовете, които направихме по “Хемус” посока Ботевград, и самите магистрали – всичко се строеше много качествоно. Сега всичко се прави без качество. Турски бригади от Турция! Който няма друга работа, отива там, грабва лопатата, никой не обръща внимание.
Дамян: Сметката е ясна. 46 моста съм направил и със сина ми тръгнахме да ги броим преди няколко дни, с камерата ги снимахме. В Провадия само са няколко, гледахме ги с Маргарита, не можем да се сетим точно кои са. Че то един ли, два ли са? Така бързо ги правехме, че не може да ги преброим.

Сега какво пречи на темповете?
Кражбите на пари. Те крадат, не щат да правят. Не търсят майстори, търсят крадци и бандити. Не търсят човек, който им трябва, за да свърши работа. Ние, последните издънки – аз, Валентин Зарев, Иван Спасов, проф. Цеков /известни имена в пътното строителство/ се събрахме и направихме идеен проект за прословутия мост Видин, но… На този мост мястото му не е там, цял свят го знае. Какво прави този мост там, като на 20 км., при Железни врата, има мост. Мястото на Дунав мост-2 е в Лом. Мост трябва и в Оряхово и аз мога да го направя за две години. А този във Видин – да си стои за паметник на комунистите. Това е моето мнение, разбира се! И понеже изхарчиха, откраднаха парите, сега моят  приятел Бойко Борисов, казва, германците искали още толкова  милиона за Видин. Какво ще искат германците, когато ние може да сме там, да не искаме нищо и да нахраним пенсионерите с тия пари. Така че имам право аз да говоря. Други мостоваци няма в България – освен Кольо Фичето и бай Дамян!

Бай  Дамяне, създадохте отворен пенсионерски съюз. Не се ли нароиха като партиите много пенсионерски съюзи? Коя е вашата кауза и с какво сте по различни от другите?

Нашата кауза е една – решаване проблемите на пенсионерите. На другите съюзи БСП плаща. От Гърбузанов до Цветан Минков. Е, как при това положение ще извоюват нещо?

Какво ще  кажеш за сегашното правителство?
В правителството на  Бойко Борисов подкрепяме  новите неща. Знаеш ли, тъй като на мен ми писна от престъпници и комунисти, нашият Отворен пенсионерски съюз подкрепя ГЕРБ. Преди изборите за народно събрание в Лом бяха издигнали кандидатурата на Борислав Великов, който уби човек и не лежа и ден в затвора, ние пък от Отворения съюз подкрепихме д-р Цеков.

Вашият съюз и ти лично одобрявате ли пенсионната реформа, която е на ход?
Е, честно казано, не я одобрявам, но все още не сме се обединили за протест. Виж, с Масларова се оправихме. Смятам, че имам дял за увеличаването на пенсиите три пъти по 10%. Ще преговаряме и с Тотю Младенов. Аз вдигнах хората от Козлодуй, Враца – 5000 работещи и 3000 пенсионери…

За какво си ги вдигнал?
Да изберем наш човек, Тотю Младенов. Така че ние го подкрепихме, но все още не съм тръгнал да му търся отговорност. Сега го почвам…Още не съм искал нищо от него, а само съм дал

Какво не харесваш в пенсионната реформа?
Това е много сложен въпрос, много работи не й харесвам. То, нещата са задълбочени, и то не от управляващите от ГЕРБ. Реформата е задълбочена още от наше време. На какво прилича това, да не знаем къде са нашите фондове. Осигурителната си книжка я показах на Масларова- да види, че не тя, а аз съм давал парите. Аз съм започнал да работя като дете. С дядо ми сме направили моста в родното ми село Котеновци.Чак сега го ремонтирах, но без пари. Ей така, от сантименталност.

За целия си този труд каква пенсия взимаш?
Ами тавана – 500лв. На честните хора – толкова, 700 на престъпниците.
Маргарита: Моята е 460 лв. На 160 м. височина, вдигах 700-800 тона, получих и професионално заболяване на ръцете, но толкова вземам. Нашите пенсии не са големи в сравнение с труда, който сме положили. На Дамян, ей така за авторитет, трябваше да е по-голяма. Съсипвахме се от работа, пък получавахме 40-50 лв. повече от другите, дето цял ден пиеха кафетата и се учеха да работят на компютри.
Всъщност с тия пенсии с Дамян сме добре. Но той никога не гледа лично. Бори се за хората, които бъркат в кофите за боклук. Никой не прави това от удоволствие, а защото е гладен. Виждахме и млади хора го правят. Казвам му да седне на спокойствие, но той ме съветва да не гледам само нас, а и встрани. Хората по селата, казва ми, иди да видиш колко са гладни, а са и грозни, черни, щото са убити от работа. Приготвят си това-онова за зимата, циганите минат и го откраднат. И полицията нищо не прави.
Дамян: Много са грешни позициите на някои – ами нали и те трябва да ядат. На виетнамските общежития ние се утрепахме от работа, докато те ядяха печени пилета на грил. Не е правилно това. Като не работи, няма да взима. Ей, ги някои хванаха чужбина, там окрадоха и там се осраха. Уравниловката беше при социализма. Сега като не работиш, няма да ядеш.

Какво ще кажеш за министър Дянков, нали той стиска парите?
Гледай, досега не сме имали министър тъй да се опълчи и да върши нещо. А вършиш ли, ще бъдеш най-лошия. Не съм се задълбочил в тия неща и не мисля да се здълбочавам. Но ако всички си вършеха работата така, дори и заядливо да е, грубо да е, до сега нямаше да има  например джипита крадци, а щеше да има лекари и болници. А джипитата ? Написали са си по 5-6000 лева и после някой ще се грижи за мене? Току ти кажат “Абе, я си гледай работата, нямам направление.” Пита за къде искам направление? Казвам- за Бакърената. А той ми отговаря, бай Дамяне, ти си герой, няма за Бакърената. Викам му- за къде тогава, за централните гробища. Ето това е моят джипи лекар.
Така, че Тотю Младенов ли, кой ли трябва да им намери мястото на всички неработещи както трябва некадърници. На Белене ли ще ги водят, къде ли? Е, да отидат на крановете! И тия от Народното събрание- също. Както затвориха без нищо блоковете в Козлодуй,  да отидат, без затвор, да си отработят това, което без време направиха. А не да краднат и да не ходят на работа. Всички от Народното събрание са за Белене! Без изключение…

За кое точно Белене?
За атомната централа. Ще взема 400 души пенсионери, ще ги разделя на бригади, а тия от Народното събрание ще ги направя звеноводи. Да видят как се гради, а не как се затваря централа.

Какво мислиш за движението АБВ на президента Първанов?

Като сложат след буквите тиренце Гоце, ще стане. Първанов е поредната грешка – след Тодор Живков и Желю Желев.


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

НА ОПАШКА ЗА НОВИ ДОКУМЕНТИ*

ДА ОПОНИРАМЕ НА ИДЕЯТА ЗА ГЕЙ СВАТБИ С РАЗУМНИ АРГУМЕНТИ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: СОЦИОЛОГИЯТА НЕ Е КАМАРА С КНИГИ

ПРОФ: СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ВРЕМЕ Е ЗА ОБНОВЛЕНИЕ И НОВИ
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ ПРЕД БЪЛГАРСКИ
ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ

КАМЕРИ В СОФИЙСКИТЕ ТАКСИТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3494

Posted by on Ное. 25 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.22408 лв
 CHF =  1.67122 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.24074 лв
100  RUB =  2.7727 лв
 USD =  1.58418 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.