АТЛАС ИЗПРАВИ РАМЕНЕ ИЛИ ЗА ТРИЛОГИЯТА НА АЙН РАНД

Подходът на Ранд към света, както тя сама твърди, е черно-бял. В „Атлас изправи рамене" тя пише: „Всяко нещо има две страни. Едната от тях е правилна , другата-неправилна. Но средата винаги е зло”.  Човек трябва да опознае доброто и злото, за да избере. Сивото винаги е смес между двете. И ако знаеш предварително, че нещо или част от нещо  е зло, и въпреки това го избереш, няма оправдание.

В „Атлас изправи рамене”  Ранд обяснява философското, психологическото и моралното поведение на хората, които ценят живота си, и тези, които не го ценят. Първите са Основната Сила на човечеството, вторите са метафизически убийци, стремящи се да станат физически убийци. Ранд показва защо действията на хората са мотивирани от живота или от смъртта.

Историята в “Атлас изправи  рамене” представя конфликта между две противоположни философски школи, два противоположни мирогледа, два противоположни морала:

“оста разум-индивидуализъм-капитализъм”
срещу
“оста мистицизъм-алтруизъм-колективизъм”.

Разказът демонстрира, че основният конфликт на нашата епоха не е просто политически, а идеологически- между капитализма и социализма, и морален – между егоизма и алтруизма.

 
Моралът на философията на властта, тоест на левите, е алтруизмът – етическата теория, която твърди, че човек няма право да съществува заради самия себе си, че службата в името на другите е единственото оправдание за неговото съществувание, и че саможертвата е най-висш морален дълг, добродетел и ценност.

Моралът на философията на свободата, тоест на десните, е рационалният егоизъм, според който човешкото благо не изисква човешки жертви, а рационалните интереси на хората не влизат в конфликт, тъй като хората си взаимодействат едни с други като търговци – дават ценност, за да получат ценност в замяна. Принципът на търговията е единственият рационален етичен принцип – това е принципът на справедливостта. Този етически принцип доведе Западния свят до невиждан разцвет и срути комунизма в Източна Европа.

Моралната идея при социализма е, че индивидът е длъжен да се жертва в името на общото блато; моралната идея при капитализма е, че индивидът е в правото си да служи на своето собствено добро.

Капитализмът и социализмът, егоизмът и алтруизмът са несъвместими. Въпросът е или-или.

 
Романът „Атлас изправи рамене” е структуриран в три основни части, всяка от които се състои от десет глави. Частите и главите имат заглавия, които са носители на няколко пласта от значения. Всяка една от трите части е наречена по законите на логиката на Аристотел.
 
Първата част е озаглавена „Не им противоречи”(1) и съответно първата третина от книгата сблъсква двама отлични бизнесмени, Дагни Тагарт и Ханк Риърдън – а с тях и читателя – с поредица от привидни противоречия и парадокси, без видими логични решения.

Втората част, озаглавена „Дали-или”, се фокусира върху борбата на Дагни Тагарт да разреши една дилема: дали да продължи битката за спасяване на бизнеса си или да се откаже.

Третата част носи заглавието „А е А” и символизира онова, което Ранд нарича „закон за тъждеството” и тук всички привидни противоречия биват открити и разрешени от Дагни и Риърдън, а с тях – и за читателя.

Разказът се води основно от гледната точка на Дагни, красива и невероятно компетентна жена, оперативен директор на най-голямата железопътна компания в страната – „Тагарт трансконтинентал”. Основната сюжетна линия описва опитите на Дагни да разбере причината за на пръв поглед необяснимото рухване на железопътната й компания и на индустриалната цивилизация, и едновременно с това упоритото, отчаяно търсене на двама непознати мъже. Единият е изобретателят на изоставен двигател, който е толкова революционен, че би могъл да промени света; другият е мистериозна фигура, който като някакъв извратен Хамелински свирач (2) сякаш нарочно се е посветил на това да отнема от обществото най-способните му и талантливи хора; невидим унищожител, който, както смята тя, „източва мозъците на света”.

Една от основните второстепенни сюжетни линии проследява стоманения титан Ханк Риърдън в неговия духовен опит да разбере непознатите сили, които подкопават кариерата и щастието му, и обръщат таланта и енергията му срещу самия него, за да доведат до собственото му унищожение.

През очите на Дагни и Риърдън постепенно разбираме причините за потресаващите събития, които сеят опустошение в техния свят. С тях стигаме до откритието, че всички мистерии и странни събития в историята произлизат от една-единствена философска причина, и че Айн Ранд прилага провокативно философско лекарство за много от моралните и културните кризи на нашия собствен свят.


––––––––––––––––––––
1.По закона за непротиворечивостта, бел. прев.

2. Герой от приказка на братя Грим, който спасил нападнатия от плъхове град Хамелин (Хамелн), като ги омаял с музиката си, извел ги от града и ги издавил в р. Везер, бел. прев.
 
 
Айн Ранд 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

СИВОТО ОТ ПАЛИТРАТА ДА НЕ ОБАГРЯ ЖИВОТА НИ

ПЪЛЕН ПРОВАЛ В САТИРИЧНИЯ ТЕАТЪР

НЕПУБЛИКУВАНИ ДОСЕГА СПОМЕНИ ЗА ПИСАТЕЛЯ ДИМИТЪР ДИМОВ ОТ АСИСТЕНТА МУ ПРОФ. АНГЕЛ ТОДОРОВ

ОТКРИХА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА РУСЕНСКИТЕ ЕКОПРОТЕСТИ

НЕМЕЦ С РАЗТЪРСВАЩА СЪДБА ПРЕДСТАВИ СВОЯ ПЪТ КЪМ ПРАВОСЛАВИЕТО

ДЕНИЦА МОНЕВА: КРИЗАТА В САЩ СЕ ОТРАЗЯВА СЕРИОЗНО ВЪРХУ ИЗКУСТВОТО

ГЕОРГИ РУСЕВ: СЛЕД 60 ГОДИНИ ЕДИН АКТОЬОР ЗАПОЧВА ДА ИГРАЕ ПО-СКОРО СЕБЕ СИ

ИЗВЕСТНОТО ЗА НЕИЗВЕСТНАТА ФАИНА ГРИМБЕРГ

КЛЕОПАТРА НЕ СЕ Е САМОУБИЛА

ВЕРА НАЙДЕНОВА: ВЕЧЕ ИМА СИМПТОМИ НА СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2760

Posted by on дек. 3 2009. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.