АТАНАС ПАНАЙОТОВ: ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ ВСИЧКИ УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ЩЕ НАПУСНАТ СТРАНАТА

ТУК ЩЕ ОСТАНАТ МЪРЗЕЛИВИТЕ, КРАДЦИТЕ И НАРКОМАНИТЕ, ПОЛИТИЦИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО НЯМА КЪДЕ ДА ОТИДАТ.

НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВЛЕЗНЕМ В ШЕНГЕН, ЗА ДА МОГАТ КАНАЛИТЕ С КОНТРАБАНДА ДА СЪЩЕСТВУВАТ

ПОГЛЕДНЕТЕ УЛИЦИТЕ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, ПЪК И В ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ – НЯМА ЕДНА ЗДРАВА УЛИЦА, НЯМА ЕДИН ЧИТАВ ТРОТОАР. И ВСИЧКО МРЪСНО, КАЛНО, УЖАСНО.

ЧОВЕК ТРЯБВА САМ ДА СИ ПОМОГНЕ, КАЗВА ИЗВЕСТНИЯТ НИ ПИСАТЕЛ

Атанас Панайотов е роден на 10 юни 1957 г. в  София. Преди 10 ноември работи като пиколо, екскурзовод, припечелва като чейнчаджия.  Жени се за източнo германка от Берлин и през 1983 г. се установява в ГДР. Успява да избяга в Западна Германия. Живее и в Гамбия. Връща се в България през 1992, а през ’93-та година излиза първата му книга – "Краставицата". Автор на десетки книги, някои от които се превръшат в бестселъри.

 
 

Господин Панайотов, като писател Вие следите постоянно процесите в страната и следствията от тях. Каква е визията Ви за настоящата 2011 г.?
И политически, и икономически годината ще бъде много зле. Защото едно е някакъв финансов министър в правителството на ГЕРБ /то и при предишните беше същото/ да си прави някакъв бюджет и да си го нагласява така, както на него му изнася или на политиката на правителството, и да си говори, че България излиза от кризата, друго е, че хората все повече и повече затъват в немотия.
А политически годината се очертава много напрегната – тепърва ще се извадят кирливите ризи на новото управление, компромати, които БСП, СДС и другите партии досега са ги пазили, срещу Бойко Борисов и неговите хора. Ще се вадят и още как – предстоят избори за президент. Сега борбата ще бъде кой да овладее и президентската институция. Партия ГЕРБ иска да се наложи, да овладее цялото политическо пространство. Дали това ще й се отдаде аз не знам и хич не ме интересува кой ще стане президент в тази кочина, наречена България, защото смятам до един месец да се изнеса. Фактически, за да се изразя по-правилно трябва да кажа – да се изселя. Емигрант, политически, съм бил  през 1983 г., когато избягах от България, и се върнах през 1992 г. Сега хората ходят и се заселват в по-цивилизовани държави. Имам прякор – Наско Испанеца, и смятам да се заселя в Испания, защото е слънчева, красива страна с градове привлекателни като Толедо, Гренада… Нашите Несебър и Созопол, колкото и да се хвалим, не могат да се сравнят с тях. Да не говорим, че в държавата Испания има ред, има строй, пътищата и улиците са оправени. Тук ни се говори постоянно да им отворя тази магистрала, да им пусна метро, пък нека те после недоволстват. Погледнете улиците в центъра на София, пък и в другите градове – няма една здрава улица, няма един читав тротоар. И всичко мръсно, кално, ужасно. Да не говорим, че една държава като Испания, където всичко би трябвало да е по-скъпо от България, всичко е по-евтино в сравнение с нас. Дали ще е наем на къща или апартамент, дали ще са плодове или зеленчуци, вино или ракия, дали ще е месо, сирене и т.н. Няма нещо да е по-скъпо. А там минималната заплата е 800 евро. От къде на къде политиците ще мъчат българския народ в продължение на 20 години? Аз не изключвам и предишните 44 години, но тогава колкото и да говорим против Тодор Живков / аз въобще съм против комунизма /, при една заплата от 200 лв. трамвайното билетче беше 6 ст. Спомням си когато майка ми вземаше 150 лв. заплата в Централна поща, давахме за моите частни уроци по английски 1 левче, а сега ако заплатата е 300 лева /двойно/, уроците по английски трябва да са 2 лв. а билетчето 12 ст. /а то е 1 левче/. Да не говорим, че жилища, автомобили са в пъти по-скъпи. Да не говорим, че пенсиите на хората останаха по-ниски. Навремето един посланик, генерал, човек работил като миньор, получаваше пенсия от 500 до 700 лева. Сега един бивш посланик или генерал взима примерно 250 лева. Социалните пенсии са такива, че с тях не можеш да си платиш само отоплението. Недай Боже, да живееш в апартамент и той да има парно. А трябва да се храниш, а и лекарствата не са безплатни. Ами този човек, който взема 150 лв. пенсия, той не може да си изплати и гащите.

Да оставим встрани сравнението с Испания и да се върнем на управлението на ГЕРБ…
То, управлението на ГЕРБ, е като другите управления. Много приказки и нищо! Всички се надявахме, както се надявахме с идването на власт на Иван Костов, на Царя след това, че нещата в България ще се оправят, за съжаление не се оправиха. Не се оправиха, защото няма воля за това. Няма воля за оправяне, защото не може дядо ти да е бил милиционер, баща ти да е бил милиционер, ти да си милиционер, макар да се наричаш полицай, и да ми разправяш, че си десен политик. И Цветан Цветанов, и Бойко Борисов са били в народната милиция. В момента много се набляга, тези, които са работили в Държавна сигурност да се махнат. Искам да уточня – набляга се срещу агентите на ДС. Никой не говори за Народната милиция, която беше част от репресивния апарат на България. Тя се казваше Народна милиция, а аз сега казвам, хумористично нали, във формата на сарказъм – Народна полиция.
На много от тези, които на времето са били в системата на МВР, продължават да са там техните внуци. Много от старата номенклатура, която беше в Държавна сигурност, продължава да работи в МВР. Е, за каква промяна искаме да говорим, и за каква оправия. Партията беше тази, която беше начело на ДС и МВР. И не може сега Бойко да излезе и да каже “Ама Тодор Живков беше много голям политик. Аз съм живковист”. После да казва – аз съм десен политик и съм в дясното пространство. И се говорят едни ала-бала на хората и им се замазват очите.
За мен щеше да бъде показателно, ако един кмет, какъвто беше Бойко Борисов, беше оправил моята улица, фасадата на моята къща. Тогава бих казал, че е добър кмет. А той говори за магистрали, за метро… Ама ти не може да говориш за магистрали, когато в една съседна Турция за три години построиха 1500 километра, а ние за 40-50-100 километра говорим 2-3 години. В София във всички подлези съм влизал и всички са в окаяно, осмърдяно, осрано състояние. Ами вижте улиците “Бузлуджа”, “Хан Крум” и други в центъра! Всички са с избити павета, да не говорим за плочките по тротоарите. Една майка с детска количка как да мине? Ще и се е.. майката, като на слалом трябва да минава. Дори и усмивката на Фандъкова е същата като на Софиянски. Дори излъчването й е като неговото. А той беше най-рафинираният престъпник в България.

Да, но съдът го оправда.
Да, той излезе и каза, че са го оправдали по всички дела и е единственият некорумпиран български политик.
Сега, за да разберем, че има промяна в България, не искаме да слушаме приказката “ние ги хващаме, ама те ги пускат”. Ние искаме да видим осъдени депутати, олигарси… Всяка партия, която е на власт – червена, синя, жълта, пембяна, си има олигархични кръгове. И всички те са милиардери. Ние говорим за обвързване с престъпността, каквато и в Латинска Америка не може да се види. Дори там има воля за промяна, а в България – никаква. И затова никой не иска да влезнем в Шенген, за да могат каналите с контрабанда да съществуват. Независимо, че се говори постоянно, че едва ли не утре ще влезем. На Запад хората не са глупави, те много добре виждат какво става в България.

Все пак справя ли се правителството с престъпността и контрабандата?
Не, с нищо не се справя, защото винаги организираната престъпност, контрабандата и трафикът на наркотици се дирижират от държавата, още от времето на Тодор Живков. И това продължава и до днес. Веднага ще дам един пример. Колкото и да се говори задържахме еди колко си наркотици, толкова цигари, за мен едно нещо е показателно – дилърите на наркотици са навсякъде – дискотеки, градинки, училища. Човек ако се разходи на пазарите ще види едни кохорти, цели легиони от цигани, които продават цигари без бандерол. Е, как така, толкова цигари се продават без бандерол, а била намаляла контрабандата. В България цялата контрабанда на каквото и да било се контролира и дирижира “отгоре”. Значи ако БСП е на власт, тя се контролира от квотата на БСП, ако е СДС – от квотата на СДС, ако е ГЕРБ – от хората на ГЕРБ. И аз предполагам, че сегашната полиция, воглаве с министъра, и всички тези, които дирижират контрабандните канали, поне са си спечелили два милиарда набързичко. Колкото и кратко да са били на власт. А говорим за два апартамента… Какви два, три или пет апартамента. Това са глупости. Като се говори за престъпници от ранга на Антоан Николов, Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Надежда Михайлова, Иван Костов, всички от бившата номенклатура на БСП, всички, които бяха в йерархията на ДПС, НДСВ, те всичките са милиардери. Не  се занимават с такива дребни работи като апартаменти. На нас ни показаха къщи край язовири, Бояна и Симеоново, и после започнаха да събарят рибарски колиби или по един етаж надстроен за баня и кухня в Несебър…То е смешно.
Да, трябва да се започне от някъде. Защо не се започне от богатите, а не от бедните. Или започнете и от бедните, и от богатите, за да се види, че пред закона всички сме равни.

Дадоха ли очаквания резултат акциите на полицията?
А, всичките, които бяха задържани са под гаранция, навънка са, ще се оправят. Чувах, че на някого от задържаните, началникът на ареста му осигурявал телефон, конферентни връзки, помагал му. Значи за да се промени нещо в България, трябва да се докарат съдии от Германия или от Швеция, полицаи от Франция, прокурори от Дания или Норвегия. Тези хора, които биха били доведени, особено митничарите, трябва да живеят отделно, изолирано от българите. Защото докоснат ли се до български полицаи, политици, прокурори или съдии, те по същия начин ще започнат да действат.

Това е вашата рецепта за оздравяване на държавата ли?
Точно така.

Какво мислите за скандала с подслушването?

Ами, хубаво е да се подслушват такива висше стоящи личности, за да се знае какво се случва в държавата, да се прекрати най-после тази контрабанда. Но, от друга страна, да се говори, че всяка публична личност се подслушва, за да може да й се прави сечено, аз съм много против. За мен това е една от причините, заради която искам да напусна страната. Достатъчно живях в тази кочина, достатъчно се опитвах да говоря на хората – написах 15 книги, за съжаление те не чуват, далече не виждат. Човек трябва сам да си помогне. Не може да се говори така – първо турците ни бяха виновни, после хората на Стамболов, после руснаците и т.н., все някой ни е виновен. Трябва да търсим вината в себе си. Ако направим един паралел с времето на турското робство – тогава е имало подем. Говорим за Възраждането. Тогава е имало много големи чорбаджии, истински, защото сегашните са назначени. Имало е цветущи градове като Котел, Карлово, Калофер, Севлиево, Дряново и т.н. Да не говорим за хора като братя Миладинови събрали сборник на българските песни, братя Евлоги и Христо Георгиеви, които са направили дарение за университет.
В момента България е много зле. България и българският народ са подложени на геноцид. И до няколко години всички умни и интелегентни хора ще напуснат страната, тук ще останат мързеливите, крадците и наркоманите, политиците и пенсионерите, които няма къде да отидат. Едно е да говориш, че излизаш от кризата, друго е да видиш, че на всяка втора улица се отварят по пет магазина втора употреба, а се затварят бутици. Само това погледнете, то е много показателно. Това кога е било в България? Какво ще ми говори Левон Хампарцумян, че хората, които радеят за Живков да се редят на опашка по двеста души за банани. Да, тогава имаше по два пъти в годината банани и хората се редяха на опашки, защото можеха да си купят по 2-3-5 кг. Сега и един банан не могат да си купят. Какво като ги има по магазините? Банките не били благотворително дружество! Лихвите някога бяха 2-3 %, сега искат 17%! Банките са обирджии.

Господин Панайотов, персонажите във вашите книги изцяло автентични ли са или само имената? И ако са автентични не се ли страхувате? Вижте какво се случи с Георги Стоев, Боби Цанков…
Моите герои са с истинските си имена. Е, има и художествена измислица. Един, който ме рекетираше /от “Кинтекс”/ ми викаше, Наско бил съм в Бразилия, бил съм във Венецуела, правил съм много неща, минавал съм граници, ама не познавам Пабло Ескобар… Ами  да се беше запознал, му отговорих. Не бил познавал Ескобар, ама нали тази книга трябва да бъде интересна на читателите. То и Карамански не го познавах, но разправям, че го познавам.
Колкото до Георги Стоев и Боби Цанков – те бяха доносници на полицията и прокуратурата. Някой да каже, че аз съм изпържил някого? Няма такъв.
Значи ти не можеш да вземаш пари от хората и после да говориш против тях в прокуратурата. Не можеш да говориш за Любен Гоцев, че е педераст, когато той не е. Аз съм писал за Надежда Михайлова, че прави свивки, ама тя е жена. Така е. Аз самият не съм взимал никога пари от никого, за да пиша. Даже в интерес на истината не са ми предлагани. Докато Боби Цанков взел от Маргините 400 хил.лв. и, за да не им ги върне, ходи та ги топи в прокуратурата. Или пък Георги Стоев да пише глупости за Маджо и Гоцев, след като не ги е видял. Така е. Аз никога не съм бил мръсник да ходя да топя хората в Народната полиция и прокуратурата. Полицаите, които са много умни, да си ги хващат. Навремето на такива доносници им викахме шпиони. А сега какво? И самите полицаи вършат престъпления. Във всяка една групировка половината от членовете са бивши полицаи. Ама то няма бивши полицаи, има ли бивш негър?

Какво ще се случи с Алексей Петров? Ще го осъдят ли?
Спокойно могат да го осъдят, стига да имат желание. Ама на такива всичко им се разминава. Те си плащат. На това му се вика щавене.
Аз не вярвам след всички тези работи, които се писаха за него, Алексей Петров да влезе в политиката и на следващите избори РЗС да има втори шанс. Все пак не трябва да забравяме обаче, че той е човек с много пари. В политиката вече влизат хора с много пари. Навремето можеше някой да се промъкне, но сега вече ги няма тия работи. Някои толкова много пари имат, че винаги могат да си осигурят  необходимия минимум поддръжка, за да си осигурят влизането в парламента. И Волен Сидеров, и Яне Янев, и Иван Костов и всички…

Ако е така, не е ли безпредметен изборният закон ?
Те си го правят да е удобен за тях. А другите – кучета ги яли. Сега, ако направиш нова партия, нямаш никакъв шанс на едни избори. Ако ще зад тебе всички пенсионери да застанат.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ВЕЧЕ РАБОТИ ЗА ВЛАСТТА

КОНСТАНТИН ДИЧЕВ: ДЕГРАДАЦИЯТА НА ГОРИТЕ ЩЕ ВОДИ ДО ЗАСУШАВАНЕ НА КЛИМАТА…

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: ПЪРВАНОВ ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ПЕНСИОНИРАН ПРЕЗИДЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КАКВИТО СМЕ, ТАКАВА НИ Е И ВЛАСТТА…

17 БИВШИ ЕВРОКОМИСАРИ ВСЕ ОЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 96 ХИЛ. € ГОДИШНО, ВЪПРЕКИ ЧЕ РАБОТЯТ В ЧАСТНИ ФИРМИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3587

Posted by on ян. 12 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.