АТАНАСОВ ЗА ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ

Във връзка с твърденията за финансиране на ВМРО и Ванче Михайлов от страна на Държавна сигурност потърсихме за коментар офицера от Културно-Историческия отдел на I Главно на ДС –  Пламен Атанасов. По повода ви донасяме следното интервю с него

Финансираше ли Държавна сигурност Ванче Михайлов и ВМРО г-н Атанасов?

Еми незнам (смее се ). Аз специално такава информация нямам, въпреки, че десетина години се занимавах с  ВМРО, Ванче Михайлов,  с търсенето и опазването на неговия архив…

Намерихте ли го?

Не, той сам започна да издава спомени с финансовата подкрепа на Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ и Канада.След 1980 година МПО обяви Иван Михайлов за почетен председател поради напредналата му възраст и му бяха определили месечна издръжка. Така че не си представям как е  получававал финансова помощ от  България до 1989 г. За да е получавал такива средства трябваше да бъдат изготвени маса документи, които да бъдат утвърдени не само от ръководството на I главно на ДС, но  и на държавата, а аз затова не знам.
За разлика от много, които сега се изявяват по медиите трябва да кажа, че тогава имаше изключително силна финансова дисциплина и ред. Харченето на всеки долар се гледаше под лупа.

Чрез кого се държеше контакта с Ванче Михайлов?

Пряк контакт не се е държал. Той беше антикомунист и невярваше на комунистическата власт в България, камо ли да вземе пари от нея. Ние го наблюдавахме и следяхме архива му да не попадне в ръцете на югославските специални служби, които активно работеха по случая?

По какъв начин?

За Иван Михайлов в Рим се грижеха две жени от българска произход – Благуна и Вида, като едната от тях, мисля че Вида беше женена за югославски офицер. Мисля че беше военен. Оттам идваха опасенията ни, че би могло архивите да му да бъдат взети.

Никога ли ДС не е установявало контакт с него?

Иван Михайлов категорично отказваше среща с официални представители от България.

Значи някой е правил опити?

Естествено.

Как?

Доколкото си спомням човек от нашето посолство в Рим един единствен път е имал опит за контакт. Даже е била среща в едно кафене. Нашия представител и Ванче Мийлов са седели на различни маси, но пряк разговор не е проведен. Въпреки всичко успявахме, по наши канали да наблюдаваме отблизо неговите контакти и действия. За това съм говорил повече в първата ми книга: “РИК или загадката на българското разузнаване”.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=619

Posted by on мар. 15 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.