АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

НЯКОИ ОТ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ Е-ТА, КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ В ПАКЕТИРАНИТЕ СТОКИ ВОДЯТ ДО РАК И ДРУГИ СМЪРТОНОСНИ БОЛЕСТИ, ТВЪРДЯТ УВАЖАВАНИ ВОДЕЩИ ЛЕКАРИ У НАС И В ЧУЖБИНА
 
 

В последно време много се говори за генно-модифицираните храни, за тяхното разпространение и вреда. Дори наскоро бяха организирани протести в столицата и българинът неусетно като че ли започна малко повече да се интересува от био продукти и био магазини.
Замисляме ли се обаче достатъчно с какво храним децата си в забързаното си ежедневие? Научихме ли се да четем и разбираме състава на покупките, които слагаме в стомасите си или все още предпочитаме евтиното пред качественото. Знаем ли какво съдържат масово разпространените солети, чипсове…, та дори и дъвки, чиято реклама на турски звучи „без шекер”, а всъщност в тях има вещество – 300 пъти по-сладко от захарта.
Д-р Мария Папазова е водещ хомеопат с дълга практика у нас и именно тя напоследък открехна завесата за това

какво се крие зад т.нар. Е-та в пакетираните продукти

или това са всички онези  консерванти, овкусители, подобрители, емулгатори, антиоксиданти .. и т.н. Като се зачетеш в етиката всъщност ти става ясно, че в съвремените сладоледи масово липсва мляко – но за сметка на това растителните /вредни/ масла са много, в саламите и другите колбаси месото е минимум, колкото да замирише на него,  сиренето – суроватка, а в хляба има подобрители, които да го карат да издържа повече, но които хич не са безобидни… Похвална е идеята на правителството за връщането на български държавен стандарт за млечните продукти, но това за съжаление е само капка в морето.  Ще кажете, че какво толкова – у много от храните липсва качество, с което у нас сме свикнали, но едва ли би ни навредило дотолкова, че да се разболеем от нещо страшно… Много уважавани у нас и в чужбина специалисти обаче биха казали – напротив, истината е съвсем друга. Теорията за вредни съставки в храните поддържат много съвременни учени. Те разкриват, че две от тях, присъстващи масово в храните у нас са мононатриев глутамат и аспартам или Е621 и Е951. Съставки, забранени в много европейски страни и американски щати. Разрешени в България. Първата се намира в солените храни, а втората – в сладките.

Глутаматът е придобил славата си на наркотик, който пристрастява човек към определени храни

/тези, в които се намира/. Представлява екситоксин, широко използван в хранителната промишленост. От хилядолетия японците и китайците използват определени морски водорасли, за да придават допълнителен вкус и аромат на храната. През 1908 г. едно от веществата, съдържащи се в тях и имащи такъв ефект, е идентифицирано като глутаминова киселина от д-р Кукине Икеда. Икеда заедно със своя приятел Сабуросуке Сузуки развиват технология, чрез която глутаматът да се извлича от водораслите, и основават Ajinomoto Company (Аджиномото Къмпъни), която започва да го произвежда за пазара в чист вид.
До Втората световна война той е бил употребяван главно в Япония, и то не в големи количества, но след "откриването" му от Запада хранителната индустрия започва масово да го слага в различни свои продукти, защото той

придава "вкус" на много иначе неособено вкусни храни и кара човек да иска да яде още.

Статистиката сочи, че от 40-те години до сега количеството използван глутамат се удвоява с всяко изминало десетилетие.
През последните три десетилетия е натрупан достатъчно материал, който доказва, че мононатриевият глутамат в свободно състояние е опасен за здравето. През 1968 г. за пръв път публично е оспорена безвредността му от д-р Робърт Хо Ман Куок, който имигрирал в САЩ от Китай. Той съобщил, че 20 минути след като се хранил в един китайски ресторант в САЩ, получил изтръпване, мравучкания и стягане в гръдния кош, докато в родината си никога преди това не е имал подобни оплаквания. Този синдром е остро настъпващо състояние, наблюдавано досега многократно при по-чувствителни хора след консумация в ресторант, където подправката се използва в значителни количества при приготвяне на някои храни. Други симптоми, които могат да се проявят, са сърцебиене, слабост, безсъние, главоболие, спазми и болки в корема, промени в зрението и пр., твърдят учени.
През 1969-а година д-р Джон Олни докладва, че при лабораторни животни, на които е даван в храната мононатриев глутамат, се получават сериозни увреди в ретината, лезии в мозъка и невроендокринни смущения. У нас д-р Мария Папазова призна, че навремето като млад учен в БАН дала по погрешка глутамат на две опитни мишки. До 10 минути и двете били мъртви. Според д-р Олни вследствие на поемането на съставката се забелязва и тенденция към странно затлъстяване, което се дължало на унищожаването на нервни клетки в хипоталамуса – област, регулираща различни ендокринни функции, включително и поддържането на теглото. Той забелязал, че опитните животни получавали увреждания в мозъка веднага след консумацията на подправката, а нервноендокринните проблеми се развивали след известен по-продължителен период от време. В следващите години различни учени, занимаващи се с изследвания на нервната система, потвърдили тези резултати. Малките на опитните животни били с по-силно изразени увреждания и според Олни това се дължи на недоразвитостта на кръвно-мозъчната бариера при тях и по-лесното преминаване през нея на токсични субстанции. Най-известните научни медицински списания обаче отказали да публикуват изследванията на учения.
Олни свидетелства по-късно пред специален комитет на Сената по въпросите на храненето, че подправката е опасна за здравето на хората и особено за бебетата и малките деца. Едва към края на 70-те индустрията премахнала глутамата от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките често, без да искат, го дават на децата си. За бременни жени никога не е имало предупреждение да не консумират храни, съдържащи глутамат.
Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат "убива" невроните в мозъка и причинява невроендокринни разстройства при животни и при хора.
Глутамат има най-вече в колбаси, подправки, бульони, фиксове, чипсове, солети, снаксове, сосове, хидролизирания (растителен или зеленчуков) протеин, хидролизирано овесено брашно и всичко, което е "хидролизирано", растителния протеинов екстракт.
Глутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключването и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе.

Аспартамът вече си е спечелил славата на „сладка отрова”.


Водещи лекари са категорични, че все по-честите оплаквания от главоболие, световъртеж, страхово безпокойство или депресия не се дължат просто на ежедневен стрес. Никой не подозира, че в основата на здравословния проблем стоят различни храни и безалкохолни напитки, съдържащи вредната компонента – аспартам, твърдят учени.
Аспартамът или Е951 е синтетичен подсладител, 200-300 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с метанол. Всмукването му става в тънките черва, а освободеният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид /смъртоносен невротоксин/. Безвредната дневна доза метанол е 7-8 мг, а в един литър безалкохолна напитка се съдържат 500 мг – 70 пъти повече, установяват специалисти.
Аспартамът влиза в състава на повече от 5000 продукта, в това число безалкохолни с представката “лайт”, дъвки, шоколади, кока-кола, кафе, какао, боза, снакс, конфитюри, витамини, минерали, лекарства. Той е създаден в края на 70-те години. Много проучвания доказват пагубното му влияние върху деца и възрастни. По-крайните твърдения за него са, че има мозъчно-туморно действие, причинява гърчове. Пораженията според редица учени са дълготрайни и “тихи”. Необходими са от една до 20 години, докато се натрупат патологични проблеми, а по-късно – появата на първите симптоми. Този подсладител носи милиони долари, управлявани от високи постове във властта, скъпо платени за своето мълчание. Действието на аспартама се усилва, ако безалкохолната напитка се взема на гладно, съхранена при температура над 30 градуса или на пряка слънчева светлина. Компонентите му проникват директно в мозъка и предизвикват главоболие, загуба на съзнание, умствена обърканост. Остро и бързо отделяне на инсулин, който изтегля захарта от кръвта, превръща я в мазнини – настъпва затлъстяване. След въвеждането на синтетичния подсладител раковите заболявания в САЩ са скочили с 10%, сочи статистиката. Независимо от този резултат Световната здравна организация не го е забранила напълно. Забранен е само за пилоти и капитани.
Според водещи лекари

прикриването на истината е удобно за производители и търговци.

Опасността от появата на силен конкурент на пазара кара висшите служители на фирми-гиганти, свързани с тази порочна верига, да прибягват до непочтени мерки, за да защитят своя бизнес. Ето защо през 1991 г. Америка забранила вноса на използваната от векове като подсладител в Япония билка СТЕВИА, която е 300 пъти по-сладка от захарта, и я обявила за опасна. Нещо повече, всички книги, които описват качествата на билката, са конфискувани и унищожени, включително и сборници с готварски рецепти, а производството на билката – забранено.
Наскоро обаче Националната американска асоциация на производителите на безалкохолни напитки се обяви против употребата на аспартам. Според Бети Мартини от Mission Possible: “Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт”. В “Нутраотрова” (Nutrapoison) Алекс Константин пише: “Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушения на закона, за да изкара аспартам на пазара.” През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата му. Постепенно този продукт завладява американския и световния пазар.
Понастоящем

аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни.

Аспартамът съдържа метанол, който се освобождава в дебелите черва, където се преобразува във формалдехид /Б.а. – т.е. формалин/, доказан канцероген. Хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид се свързва с повреди в имунната и нервната системи, както и главоболия, общо влошаване на здравето, перманенти имунни увреждания и поредица от други сериозни здравни проблеми.
Разбира се в интернет могат да се намерят и много статии, които описват глутамата и аспартама като напълно безопасни за човечеството. В тях цитирането на уличаващи доказателства от научни изследвания не се допуска. Според учените, които заклеймяват двете съставки съществуват дори световни заговори, за да не се пречи на печалбата от милиарди долари от рекламите на храни, съдържащи съответните "хранителни" добавки.
Все пак ние сами можем да решим какво да сложим на масата си, кое е вредно за нас и кое полезно, стига да имаме достатъчно информация и етикети, които да четем. Тъй като в днешно време е факт, че некачествените храни дебнат отвсякъде нищо не ни пречи да ядем поне веднъж в седмицата или месеца само плодове и да пием повече вода – поне два литра дневно. Тя помага за нашето пречистване и според много учени е най-евтиният лек за тонизирането на организма.

Материалът подготви Мария ИВАНОВА

 


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

СТРЕСЪТ ПРЕДИ И СЛЕД ОТПУСКАТА Е ОПАСЕН

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАСКИ

БИОХРАНИТЕ НЕ СА НЕПРЕМЕННО ПО-ДОБРИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ

КАФЕТО
СРЕЩУ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРИЕМЪТ НА МУЛТИВИТАМИНИ МОЖЕ ДА ПОВИШИ РИСКА ОТ РАК НА
ГЪРДАТА

ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

ГЛЕДАНЕТО НА ТЕЛЕВИЗИЯ ПОВИШАВА РИСКA ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННА
СМЪРТ

СЪНЯТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ КРАСИВИ ЛИЦЕТО, ТЯЛОТО И КОСАТА НИ

ИТАЛИЯ ЗАБРАНЯВА СИЛИКОНОВИТЕ ГЪРДИ ЗА МАЛОЛЕТНИ

ИЗСЛЕДВАНЕ: ЖИВОТЪТ БЛИЗО ДО МАГИСТРАЛА ИЛИ ГЛАВЕН ПЪТ
ВОДИ ДО СТЕСНЯВАНЕ НА АРТЕРИИТЕ

ДА ИЗВАЕМ ФИГУРАТА СИ С ЛЕК СПОРТ

САМОЛEЧЕНИЕТО ИЛИ КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ САМИ У ДОМА

ВЯРАТА МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА ПАЦИЕНТИ С АЛЦХАЙМЕР

КАК ЦВЕТОВЕТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО

НЕЩАСТНИТЕ ХОРА ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ, ЩАСТЛИВИТЕ ПРАВЯТ СЕКС

НА КАКЪВ ЕЗИК ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ РАК СПОРЕД НОВО
ИЗСЛЕДВАНЕ

ПОСТТРАВМАЧНИЯТ СТРЕС

ПАРЕНЕТО „ПОД ЛЪЖИЧКАТА”

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ДЮНЕРИТЕ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3306

Posted by on юли 16 2010. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.