АРХИПЕЛАГЪТ ЛАМУ – СЪКРОВИЩЕТО НА КЕНИЯ

Много от дестинациите по света гръмко предлагат на гостите си „да влязат в един друг свят”. Край бреговете на северна Кения остров Ламу предлага това преживяване в най-чистата му форма. Самото пристигане в Ламу си е един вид преживяване само по себе си. Повечето посетители пристигат със самолет, прелитащ ниско над наситено сините води на тропическия архипелаг, за да кацнат на остров Манда – най- близкото място до Ламу. От самолета гостите се отвеждат до близкия кей, където ги чака дхау (арабски едномачтов кораб). Плаването по канала с дхау от Манда до Ламу е същото, както първите търговци, откриватели и приключенци са стигали до този античен град. Морският бряг е пълен с живот – магарета, носачи и търговци щъкат нагоре-надолу из дхау пристанищата и кейовете, които обграждат масивната врата към входа на града. Веднага щом слязат от дхау и стъпят на пристанището, посетителите ги „удря” жегата от тропическото слънце. Малко след това, когато се запътят към каменния град, въздухът става студен, наситен от тежки аромати на подправки и парфюми, идващи от магазините.

Между 9 и 12 век арабски търговци започнали да се установяват трайно по тези места и да изграждат свои търговски селища от Сомалия до Мозамбик, като естествено донесли и своята религия – ислямът. Смесването на местното африканско население и  пристигналите араби родили цяла нова култура – Суахили. Името идва от арабската дума сахил – бряг.  През 14-ти век Ламу се утвърждава като главен търговски център на Суахили. Градът става важен отличителен белег за търговския път през северното море и един от великите центрове на Суахили културата. Ламу процъфтява след продължителни битки за контрол на територията си със съседните Мабда и Пате. През 1506 градът е окупиран от португалците, които го превръщат в пристанище от което контролират търговските пътища в Индийския океан. През 1698 турците отблъскват португалците и отвоюват града.  Оманите основават господството на своята династия там, като превръщат града в център на поезия, политика, изящни изкуства, занаяти и търговия. В края на 19 век,  своите интереси започват да налагат британските колониалисти.Икомиката на града се крепи изцяло, както на примитивно земеделие, така и  на търговията с роби, чак до средата на 19 век. През почти целия 20 век. градът тъне в мизерия, но това му помага да се съхрани, като едно от малкото автентични и уникални места в съвременния свят.
Лабиринтът от улици в Ламу е историческа атракция сама по себе си. Тесните улици широки само 8 крачки и са построени по лек наклон, за да се самопочистват при всеки дъжд. В града няма моторни превозни средства и единствения транспорт са магаретата от които мястото изобилства. На острова има около 3000 работни магарета. Населението в огромното си мнозинство е мюсюлманско и мъжете носят традиционните дълги роби. Старият град на скоро бе обявен за част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО и обикаляйки го пеша се усеща как попиваш историческата атмосфера на Ламу. Архитектурата на сградите  е уникална и датира от 18 век. За строителство са използвани само местни материали, като: коралови блокове за стените, дървени подове и колони от мангрово дърво, покриви макути, сложно гравирани капаци на прозорците.
Има няколко места, които не трябва да се пропусне да се видят в и около Ламу. Това са селата Шела и Матондони, старите джамии, пристанището, Къщата-музей на суахили и разбира се фермата за магарета, която е местния авто-сервиз.  Може да отидете за риба, да се гмуркате с делфини и да четете любимата си книга полюшвани от морския бриз в някой хамак окачен между две палми.
Всяка година се провежда религиозният фестивал Маулиди, чиито корени са от 8-ми век и водят началото си от Египет. Маулиди се празнува в началото на юни и започва в прохладния следобед. Основните религиозни тържества се провеждат пред джамията Риядха. Посетителите на острова са добре дошли да гледат и да се забавляват на фестивала, но трябва да спазват определени правила като облекло и къде може да ходят. Местните са много горди от тяхната култура и наследство и са много доволни , когато могат да ги споделят с посетителите. Всеки гост си тръгва от Ламу пълен с енергия и решен да се върне „отново, за да влезе този друг свят”.
Светът "открива" Ламу през 1970 г., когато хипитата го превръщат в своеобразен духовен център в търсене на автентична култура. В момента тече дебат за бъдещето на културния оазис. От една въпросът с развитието на туризма и глобализацията има свои отрицатели, които казват, че само за няколко години мястото с  уникалната му култура и традиции ще бъде унищожено и безвъзвратно загубено. Втората група защитава идеята, че това носи пари и така помага на бедната икономика на града. Въпросът е кой какво иска и каква цена е готов да плати? В Общество.нет винаги сме били от първата група.
 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПОГЛЕД КЪМ СОФИЯ

КЕРАЛА – НЕЯСНОТО ПРИВЛИЧАНЕ

ВИТОША – КРАСОТАТА БЛИЗО ДО НАС

КАЛИНИНГРАД – МЯСТО ИЗВЪН ПРОТОКОЛА

КИЛИМАНДЖАРО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1747

Posted by on ное. 30 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.