АРБАНАСИ – ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ, ИСТОРИЯ, ТУРИЗЪМ И СОФРИ

ВСЕ ПОВЕЧЕ НАШЕНЦИ ИЗБИРАТ ДЕСТИНАЦИЯТА ЗА КРЪЩЕНЕТА И СВАТБИ В ДВАТА МАНАСТИРА НА СЕЛОТО

Все повече нашенци избират да кръстят децата си или пък да се венчаят в търновското село Арбанаси. Изнесените сватби и кръщенета са често срещани особено през последните година-две, потвърди сестра Петка от манастира „Свети Николай Чудотворец” в Арбанаси. Другият, носещ името на Света Богородица, също бил предпочитана дестинация от много райони на България, не само за поклонение, но и за църковни обреди.
Една от причините хората да са привлечени от Арбанаси е не само туристическата дестинация, чистият въздух и моабетите на открито /ако трябва да ползваме местната терминология/, но и т.нар. поклонически туризъм.
Две чудотворни икони пазят Арбанаси. Едната е на Божията майка от манастира "Света Богородица". Тя не е толкова прочута в цяла България, колкото например тази на Богородица от Бачковския манастир. Въпреки това чудесата, случващи се на вярващите, се разчуват и

все повече болни и бездетни се стичат от всички краища на страната, за да се помолят

за здраве и рожба пред изображението на Троеручица.
"Тя помага за всякакви болки и проблеми, но всичко зависи от вярата на човека", разказва една от монахините.
Същото казва и сестра Петка за иконата на Богородица в манастира „Свети Николай Чудотворец”, на която залепват монети вярващи от цял свят. „Ако силно се молиш и желаеш нещо и поставиш монета до иконата, тя залепва на нея. Ако си правиш просто експеримент, няма да стане”, категорична е сестрата.
Легенди се носят за църквата "Св. Богородица" и манастира "Св. Николай Чудотворец". Първата гласи, че при едно от опожаряванията на Арбанаси от турците през Средновековието, иконата на Божията майка била заровена на близък хълм. Сто години по-късно пастирче, извело стадото на чорбаджията си на паша, чуло на това място изпод земята плач. Започнало да копае и извадило оттам иконата на Св. Богородица, която оттогава нарекли "Плачещата". За тази икона се твърди, че лекува успешно стомашни и нервни заболявания. Всяка година през лятото, навръх храмовия празник, стотици хора от цялата страна идват тук да запалят свещ и да се помолят пред лика на Божията майка за себе си и близките си.

Втората чудотворна икона, в манастира "Св. Николай", разположен под бившата резиденция на Тодор Живков, цери безплодие и изпълнява желания.

Но само ако силно вярваш и ако помислите ти са добри, благочестиви и богоугодни. Това се проверявало, след като намислиш желанието си и залепиш монета върху Божията майка. Ако монетата се задържи, значи Бог е чул молбата ти. Но тежко ти, ако падне – тя няма да се сбъдне, докато не станеш по-добър и не промениш живота си.
Друг е въпросът, че почти всичко в днешно време и в тези два манастира се превръща в търговия и се комерсиализира все повече. Така например си пълниш светена вода за вкъщи, ама преди това си купуваш шишенце за 80 стотинки, ако пък не, оставяш монета до казана с водата. По левче и нагоре вървят иконите, с които те посрещат на огромна маса още с влизането в храма. Там са и свещите. За кръщене трябва да вземеш от най-големите, за всички гости. Да не говорим за други шишенца с отвари, които се продават в храма с цел лечение на тежкоболни. Те се харчат по 3 лева едното, макар че остава въпросът ако вярващият е беден, как ще се докосне до въпросното шишенце.
Същото касае и темата с кръщенетата. Ако нямаш пари, не можеш да станеш християнин. Навсякъде в страната. Близо 100 лева излизат само таксите за кръщене с допълнителното плащане за снимане с фотоапарат и камера и задължителните за церемонията атрибути.
Тъй като обикновено

сватбите и кръщавките се правят в съботно-неделни дни, суетенето около церемониите е голямо.

 „Светото кръщене да влиза, светото венчание да изчака, вие от кое сте”, търчи насам-натам сестра Петка и въвежда ред в двора на манастира.
Така екипът ни попадна на кръщенето на едногодишния Люси, който отецът кръсти точно за 7 минути и половина. Попът очевидно бързаше заради сватбата, която чакаше отвън и затова му се наложи да говори по-бързо от Любен Дилов-син и Тити Папазов взети заедно. Така или иначе церемонията си има една цена и тя не е съобразена с времетраенето на церемонията, установи репортерската ни проверка. 
Въпреки това родителите избират тази дестинация заради чудотворните икони и атмосферата в храма, както и заради чистият въздух и новото божествено начало, което искат да дадат на детето си в този момент. Практично почерпката след кръщене или сватба също не е проблем за Арбанаси, тъй като местата за моабета /пак избираме тази дума, с риск да втръсне на читателя/ са много. Стига да имаш пари, защото две порции картофи с няколко минерални води и коли в централна кръчма струват точно 90 лева.
Освен храмовете и заведенията обаче, в Арбанаси има и други забележителности, които вдъхват национална гордост от историческото минало на нашия народ, от умението му да строи красиво, от майсторството на архитекти и иконописци.
Селото може да се използва и като изходен пункт за посещение на намиращата се в близост средновековна столица Велико Търново и в частност хълма Царевец.

В Арбанаси могат да се видят къщи с 300-годишна история,

има етнографски музей, читалище на името на революционера Иларион Драгостинов, както и негов паметник в центъра на селото. Друг е въпросът, че родната му къща от години се руши, а за този паметник на културата, както и за много други у нас, пари няма.
В самото село живеят около 300 души, но те са достатъчно, за да го поддържат като едно от най-живописните стари селища в страната. Къщите-крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, но силно контрастират с китните дворове и на места /малко, но факт/ кичозния интериор. Пример в това отношение е кръчмата на Митьо Пищова в комплекса, която е известна с многото животни в двора и „джакузита-макузита” в стаите.
Забравихме да споменем, че


в центъра на селото успешно е обособена търговска част, като стоката се предлага на симпатични тараби-каруци.

Там може да си купите цървулки, народна носия или друг някакъв занаятчийски предмет, но предимно на тези наши „отличителни белези” налитат чужденците.
Историята на Арбанаси е богата, а имената на известните жители са записани в героичния летопис. Но това, което е останало до наши дни и най-ярко отразява епохата, са запазените 144 къщи, 5 църкви и 2 манастира. Любопитен факт е, че в арбанашки манастир през 1794 г. за монах е подстриган народният будител Св. Софроний Врачански, по-късно владика на Врачанска епархия. В Арбанаси той пише известното житие на грешния Софроний.


Чудотворнa иконa на Богородица

Малкият Людмил бе кръстен по бързата процедура

Булка и младоженец чакаха търпеливо да се венчаят в двора на манастира

Тарабите-каруци с ръчна изработка привличат най-вече чужденците

Табелки „Не пипай” предупреждават богомолците на няколко места в двора на „Свети Николай чудотворец”

Паметникът на революционера Иларион Драгостинов в центъра на селото

Снимки: Авторът

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДА ОСТАНЕШ ПО-ДЪЛГО МЛАД В ШВЕЙЦАРСКА КЛИНИКА

НАШЕСТВИЕТО НА НОВИТЕ АЛПИЙЦИ И СЪДБАТА НА СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

БРЮКСЕЛСКИ ДНЕВНИК

ЕДИН ВТОРНИЧЕН ДЕН В СЕЛО ЦЕНОВО

КРИМСКИТЕ ТАТАРИ С ПО-АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА КЪМ ЯПОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

БЕРЛИНСКАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ РЕДКИ КНИГИ В ГЕРМАНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

КАК СЕ СТИГА С ЯХТА ОТ ЦАРЕВО ДО СИНГАПУР?

КРИВОГЛЕД ОПУСУМ ОТ ЛАЙПЦИГ СЪБИРА ЛЕГИОНИ ПОЧИТАТЕЛИ

ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА И НЯКОИ МЕСТА ОКОЛО НЕЯ…

ЛОЗЕНГРАД – НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА ИЛИ ДО БЕЛИЦА И НАЗАД С ВЛАК

ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4037

Posted by on авг. 9 2011. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.