АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ: ИМА ЛИ ГАФ – НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРОШКА

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ НАКАРА ДА ПИША ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ ИЛИ ЛИЧНОСТ, АКО САМ НЕ ЖЕЛАЯ

Апостол Апостолов е роден на 29 юни 1981 година в София. Завършва българска филология в Софийския университет. В началото на 2006 година е бил стажант в Pop.bg, а вече две години работи като журналист в Econ.bg.

 


Г-н Апостолов, обективна ли е българската журналистика днес?  

Мисля, че с известни уговорки можем да говорим за обективност. Ако я сравняваме с тази журналистика преди 89-та година, можем да кажем, че свободата на словото позволява да се гледа по-трезво на реалността.

Все пак, всичко зависи от тези, които изграждат темелите на «четвъртата власт». Мога категорично да заявя, че имам щастието ежедневно да се срещам с много уважавани от мен колеги, които по един професионален начин отразяват нещата.

Като казвам “условна обектнивност“, имам предвид, че всеки от нас вътрешно има своя позиция, свое виждане, което не всеки път може да съвпадне със страната на институциите.

Тук, вече опираме до професионализма на отделния колега, който трябва да затвори очи пред индивидуланата субективна позиция и да представи нещата такива, каквито са. Няма да открия топлата вода, ако кажа, че тайно всеки журналист има персонални виждания, които в определен момент съвпадат с позициите на даден политик. Това не значи, че в статиите трябва да му се вае словесен ореол. Напротив – когато е необходимо, няма нищо лошо да се изтъкнат определени решения или действия, които са общественозначими. Но има ли гаф – не трябва да има прошка.

 

Фактът, че в България има толкова много медии помага ли на свободата на словото? 
 

Вярно е, че за малка страна като нашата, медиите са наистина доста. Според мен при толкова много начини за информационна осигуреност, българинът има възможността да се сблъска с различни гледни точки. Пак опираме до въпроса до колко тези гледни точки са професионално подплътени и коректно представени и колко от тях могат да бъдат реален индикатор за динамиката в обществено-политическите процеси у нас. По този маркер можем да съдим за професионализма и за статута на дадена медия.

Най-важното е да не се допуска ефирът или страниците на вестниците да се превръщат в безсмислена говорилня, с хаотичнонахвърляни тези по всякакви въпроси, без те да имат критическа стойност. Тънка е границата между правото да изкажеш позиция и свободията да даваш трибуна на всеки средностатистически българин.

Смятам, че у нас има обективна журналистика. Казвам го като се позовавам на дадена оценка от Американската агенция       за международно развитие. От САЩ отличиха 12 колеги в страната за обективно представяне репортажи, свързани с Агенцията. Това е огромно признание от САЩ за колегията. Щастлив съм, че и медията, която представлявам, се намира сред 12-те отличени. Осъзнавам, че е голямо признание, но и тежка отговорност за мен.

 

Много от медиите са неофициално собственост на политици и бизнесмени. Това не пречи ли на работата на журналистите. Манипулират ли се читатели и зрители чрез определени репортажи или дописки? 

Неофициално се говорят много неща. Признавам си, не знам за медии на политици. Не съм и чувал публично да се обяви. Когато дойде такъв момент – да разбера, че някоя медия е станала подчинена на определен човек от властта, поемам отговорността да изкажа позицията си пред вашата медия. Що се отнася до това дали се пречи на журналистите, нямам информация някой да се е оплаквал.

 

В кой ресор ще е следващият скандал, според Вас?  

Искрено се надявам да няма повече скандали. За една година членство на страната ни в Общността, доста са проблемите. Много от тях все още не са разрешени. Още един скандал, непосредствено преди доклада на ЕК през юли, ще бъде в повече за България. По-скоро ми се струва, че ще търпим все по-жестоки критики, ако се забави реформата в съдебната система. Или пък ако останат без последствия решенията за промяна в МВР, объдени и приети на заседанието на тройната коалиция тази седмица. И нека по този въпрос да уточним нещо – струва ми се, че всяка препоръка от Брюксел в България я тълкуваме като скандал. Нека да назоваваме нещата с реалните им имена – недостатъците в реформите трябва да се премахнат, а не да търсим във всичко скандалното.

 

На Вас лично оказвали ли са Ви натиск да напишете нещо или да не го напишете? По какъв начин? 

Аз и моите колеги работим в деполитизирана медия, насочена предимно към бизнеса. Никой не може да ме накара да пиша за определена партия или личност, ако сам не желая. Самият аз съм деполитизиран, което смятам, че ми помага обективно да гледам на нещата. Що се касае до това дали бих спрял даден материал – да, ако с моето действие по един или друг начин навреди на медията или на хора, които ценя. В крайна сметка – бих се лишил от даден материал за сметка на загубено колегиално приятелство.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?  

Предимно обичам да чета художествена литература, която ми помага да се усъвършенствам в професията. Иначе, през свободното време, колкото и малко да е то, обичам книги, които ме карат да се замисля, а не просто след последната корица да ги захвърля. Харесвам книги, които носят послания между редовете, а не тези, които просто уплътняват един безцелен следобед. Любими автори – много. Като българист по образование е трудно да се спра на определена личност. Все пак – сред тези, оставили трайна следа у мен, са Гьоте, Достоевски, Лермонтов, Яворов, Умберто Еко.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЕДИН ПО-СПЕЦИАЛЕН 9 МАЙ

1 МАЙ ТРЪГВА ОТ USA

ЧУДО 

НЯМА ЛИ КОЙ ДА РАЗКОПАЕ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ?!

МЛАДЕН ЧЕРВЕНЯКОВ: ВАЖНО Е КОТКАТА ДА ЛОВИ МИШКИ, А НЕ ДАЛИ Е ЖЪЛТА, ЧЕРВЕНА, ОРАНЖЕВА, СИНЯ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1083

Posted by on май 15 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.