АНТИУТОПИЯТА ДНЕС

“Тези които жертват свободатаза сигурността, не заслужат нито едното, нито другото” Бен Франклин

Проблемите първо възникват в теорията и после се появяват в реалния живот. Понякога чакат в някоя прашна книга със столетия, докато не се материализират в събитие, епоха или процес. Същото важи и за литературата. Та нима Жул Верн не писа през ХІХ век за подводни кораби, вертолети, дрехи за гмуркане, лунни разходки и т.н. И тогава беше наричан фантаст, докато през ХХ век вече беше приключенски писател, просто защото всичките му “фантасмагории” се сбъднаха.

Литературата ни е дала един невероятен жанр, който пише за мечтите, свободата и бъдещето. Той се нарича АНТИУТОПИЯ. Пропит с реализъм почти винаги неговите мрачни прогнози се сбъдват. Романи като “451 градуса по Фаренхайт” на Ред Бредбъри, “1984” на Джордж Оруел и “Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли са едни от основите произведения, засягащи тази проблематика.


Казано накратко Антиутопията е квазиидеално общество, контролирано от някого или нещо. 


То е общество, в което добрите намерения или тенденции постепенно придобиват друг смисъл и се израждат.


Темата не е за всеки. Малцина са тези, които се замислят и ще вникнат в смисъла н обществените процеси, които ни засягат. И те са малцина, защото другите веднага ще кажат: “Е, айде сега, глупости. Това никога не може да стане”. Напротив! То става всеки ден. След като земята е покрита със сателити, има страни, в които всички телефонни разговори се записват и пазят по 5 годни, има страни, които са покрити с камери и всяка стъпка се записва, има страни, в които полицаи стоят в залите за интернет, има страни, в които тече дебат дали да се монтират чипове с тялото на всеки човек с личното му досие, прегрешения на родителите, наклонности и т.н. Та нима един човек не раздели света на две и не изби стотици хиляди в името на собственото си разбиране за демокрация?! Просто включете новините довечера.


И понеже съм сигурен, че мнозинството от хората предпочитат да следват ирационалните си импулси и не мислят за универсални “глупости” като свобода, накъде върви света, какво се случва с мен, кой съм аз, си мисля че е важно останалите да пишат и говорят по темата и да се противопоставят на тези тенденции.


Нашето си българско общество се хвърли от тоталната държава на социализма в епохата на необуздания преход и сега подобно на махало тръгва обратно по пътя към налагане на тотален контрол от страна на държавата. Примерите са много, но ще проследя една тенденция, която тече от няколко години. Ние от “Общество за Нова България” предупреждавахме за нея на пресконференции, срещи, от телевизионния екран, пишем  в интернет и за съжаление прогнозите ни се сбъдват. Проблемът със слагането на камери. Със следенето на всички и всичко. С поставянето на една плоскост на престъпници и нормални хора. С неясното ползване на придобита информация за някого и нещо. С постепенното образуване на следени и свободни зони от наблюдение до тогата, докато не се образува една единствена зона подчинена на окото, което ни гледа. Тази седмица излезе следното съобщение по медиите:

„Система за видеонаблюдение ще осигурява спокойствието на туристите” 30 януари 2007 | 18:13 | Агенция “Фокус”
София. Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Националният борд по туризъм (НБТ) и Националното сдружение на общините ще работят по обща програма за видеонаблюдение на курортите. Това е било решено днес на работна среща на министрите Румен Петков и Асен Гагаузов и председателя на НБТ – Георги Гергов, съобщиха от МВР. Председателят на НБТ е предложил до 15 февруари да се състои първото заседание на съвместната работна група, на което да се обсъдят пилотни проекти, които включват големите курортни комплекси: Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена, Дюни, Банско, Боровец и Пампорово. На принципа на публично-частното партньорство с финансовото участие на бизнеса да се изгради система за видеонаблюдение на хотелите, паркингите и входните пунктове. Целта е да се осигури безопасността и спокойствието на туристите.
Министър Петков обясни, че само през първите седмици от въвеждането на видеонаблюдение в София органите на реда са успели да върнат 120 откраднати автомобила.
 
Та нима не се започна с 2-3 камери в София и процесът не тръгна към центровете на областните градове, училищата (от рано всеки послушно трябва да влиза в Матрицата – докато не превърти и не застреля половината си съученици – междувпрочем ежегодна новина по световните канали), курорти, гори….
Забравете думите закътани места, усамотение, уединение, лично пространство, свобода…..
Под миловидния предлог за сигурност примката бавно, но сигурно се стяга. Защото няма по-страшна престъпност от институционализираната такава. Когато тя не върши това за което е призвана, а търси още механизми за контрол и управление. Ето на това трябва да се противопоставяме. И когато сме повече – тогава може и да имаме шанс да успеем.
Накрая на всички, които са стигнали до това място в статията – независимо към коя от двете групи читатели принадлежат искам да препоръчам няколко филма, които по мое мнение си заслужата да се видят и които не са за подценяване.

“Обществен враг” (Enemy of the State)” с Джийн Хекман и Уил Смит
“Леон Флукс” с Чарлийз Терон
“Островът” (The island) с Юън Макгрегър и Скарлет Йохансон
“Специален доклад” (Minority Report) с Том Круз
“Последен спомен” (The final cut) с Робин Уилямс
“Бразилия” (Brazil)  с Робърт де Ниро;
“13-ят етаж” (The Thirteenth Floor )
 “Градът на мрака” (Dark City)  с Клифърд Съдерланд;  
“Планетата на маймуните”
“Матрицата” с Киану Рийвс
“12 маймуни” с Брус Уилис
“1984” (Nineteen EightyFour)
“Бягащия човек” с Арнолд Шварценегер
“Кин Дза Дза” с Евгений Леонов
 “Аз роботът” с Уил Смит
 “Ултравайълет” с Мила Йолович
V като вендета” (V for vendetta) с Натали Портман
Камера потъмняла” (A scanner darkly) с Киану Рийвс, Уинона Райдър, Робърт Дауни Джуниър и Уди Харелсен
"Аз съм легенда" (I’m a legend) – с Уил Смит
"Ренесанс" (Renaissance) – Франция, Великобритания, Люксембург (2007)
 
Приятно гледане – у дома и в живота!
 
 
Калоян Методиев
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Десният избирател ще познае истинските

Нулева толерантност

Добитъкът на Европа

ЗА НАС И СВОБОДАТА…

ПРАЗНИЦИ, ПРАЗНИЦИ – БЪЛГАРСКИ ДЕЛНИЦИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=27

Posted by on ян. 31 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.