АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ НА БЪЛГАРИЯ СА НЕЗАДОВОЛИТЕЛНИ*

Миналата седмица се срещнах с Иван Симонович, правосъдният министър на Хърватия, която иска да се присъедини към ЕС през 2011 или 2012 в зависимост от това как европейските институци оценят напредъка й в борбата с организираната престъпност и корупцията. Симонович, енергичен реформатор на хърватската съдебна система, ми каза, че Хърватия днес има „много по-силна система за превенция и борба с организираната престъпност, отколкото много страни членки на Евросюза”. 

Той не спомена кои
са тези страни, но може би не е случайно, че същия ден Европейската
комисия публикува своя последен доклад за България и Румъния, двете
безспорно най-корумпирани страни в ЕС. Докладът за България ме порази,
като изненадващо мек, позволявайки на премиера Сергей Станишев да го
определи, като „ясен, окуражителен знак, че сме на прав път”. 
Последното изречение на доклада, обаче, звучи като удар: „Нито едно
голямо съдебно решение, касаещо високите нива на организирана
престъпност, не е произнесено в последните месеци.”
 
Оцеката за Румъния, очевидно, е по-тежка. „Положителният прогрес, отбелязан в доклада на комисията през юли 2008, не се запази… Някои разследвания на високо ниво останаха блокирани от румънския парламент… Капацитетът на румънската съдебна система все още е много малък… Важно е румънските власти да спечелят отново доверие в борбата с организираната престъпност и съдебната реформа, за да обърнат негативната тенденция от последните месеци.”

По коридорите на властта в Брюксел все още отекват недоволните гласове на политици, които мислят, че България и Румъния, които се присъединиха на 1 януари 2007, са приети прекалено рано в съюза. Когато дадена страна един път е приета, такава е аргументацията, нейните посестрими и европейските институции губят по-голяма част от лостовете си за влияние, за да ги накарат да функционират по-добре. Така е, но според някой отбелязания напредък на България – ако наистина има такъв –може да се дължи на решението на Европейската комисия от миналата година да спре плащанията от европейските фондове в размер на стотици милиони евро.

Като цяло е трудно човек да не се съгласи с последния доклад на „Прозрачност без граници” (антикорупционният питбул): „От 2007, някакви антикорупционни мерки бяха започнати и от двете страни, но резултатите далеч не са задоволителни, защото те покриват минималните изисквания на ЕС и не засягат същината на корупционните проблеми пред които са изправени България и Румъния.”

* Заглавието е на редакцията.Текстът е публикуван на блога на автора. 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ: 

ЗА НЯКОИ РЕАЛНОСТИ ПРЕД ОБУЧЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В БЪЛГАРИЯ- ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ

НАШИЯT ГОЛЯМ „ВРАГ” Е ПРИМИРЕНИЕТО

БОЙКО “ПРЕВЗЕ” ЧИКАГО

КАКВО Е ВПЕЧАТЛИЛО БОТЕВ ПРЕДИ 136 ГОДИНИ

КУЛТУРНИЯТ ШОК В ЕВРОПА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2049

Posted by on февр. 18 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.