АНКЕТА НА ОБЩЕСТВО.НЕТ

АНКЕТА НА ОБЩЕСТВО.НЕТ: КАК ВИЖДАТЕ БЪДЕЩЕТО НА 12-ТЕ ПАРТИИ, КОИТО ОРГАНИЗИРАХА МИТИНГА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ПО ПОВОД 4-Я ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ КАБИНЕТА?

ОBSHTESTVO.NET ЗАДАДЕ ТОЗИ ВЪПРОС НА 3-МА ОТ НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТОЛОЗИ:

Теофан ГЕРМАНОВ, Младен ДОЧЕВ  и Владимир Шопов (политолог)

 

Владимир Шопов (политолог)

Тезата за липсата на смисъл в механичното събиране на различните претенции за опозиционност имаше нужда от онагледяване. С организирането на последния митинг и вот на недоверие го получихме. Ако се съди по големия хъс, с който всеки се спусна в собственото си реанимиране, този вот е началото на предизборната кампания. В същото време, теорията за събирането на „разпадналото се синьо семейство” е медийно зададен сценарий за решаване на проблема с „разединението”. Той е разбираем за българския тип публичност и произвежда точно типа събития , от които тя се храни най-добре. Убедителна заявка за управление може да се направи единствено през създаването на дясна платформа с дневен ред от 10 точки, която говори на езика на активните хора и се състои от партии и индивиди, които могат да имат реална претенция за такава принадлежност.

Другият голям проблем, конкретно за такъв тип вот срещу корупцията, идва от това, че по този въпрос работят единствено конкретните разобличения, а не политическата заявка. Това правителство може да бъде атакуван много по-ефективно с конкретни случаи, отколкото с политическа претенция за некорумпираност. Това, обаче, партиите трудно правят, защото с малки изключения са вече институционално мързеливи, нямат достатъчно хора в изпълнителната власт и нямат достатъчно структури, които да ги захранват с конкретика. Без нея, остава само реториката, която в България се третира главно като камуфлаж, а не естествена среда на политическото действие.

 

Младен Дочев (политолог)

 За съжаление опозицията се показа отново напълно неспособна да се противопостави смислено на управляващото мнозинство. Дебатът беше повече от вял, а самият факт че като главни действащи лица в него се изживяваха лидери на двудневни малки партии като Мария Капон и Яне Янев, провалили се бивши министри като Евгени Чачев и Веселин Методиев, показва, че с подобни “остриета” парламентарните опозиционни сили трудно могат да се надяват на пробив и разклащане на монолитното управление.Парадоксално, около дебата за вота най-смислените критики дойдоха от най-непопулярния от лидерите на опозицията – Иван Костов, а най-безсмислените – от най-популярния (макар и извън сградата на парламента) – Бойко Борисов. С послания към избирателите от сорта “Благодаря, че не доведохте добитъка на площада” и “Не губете време, раждайте деца да преодолеем демографската криза” най-добре стоящата публично опозиция в лицето на ГЕРБ демонстрира, че няма какво да предложи на обществото.Изглежда, че в периода да следващите избори предстоят няколко основни процеса в опозиционните среди. Най-явният ще е опитът на повечето от десните лидери и партии да се групират около ГЕРБ и Бойко Борисов не само заради това, че нямат друг шанс да да оцелеят, но и заради стремажа си да получат някакво късче от властта през следващия мандат.Другият процес ще е спасителната мисия на отритнатите. СДС рано или късно пак ще бъде изкушен да се пробва да оцелее заедно с ДСБ, докато още по-миниатюрните стари десни партии ще се опитат да се присламчат към СДС.Самообявилите се нови десни могат да се опитат да формират някаква форма на консолидирана нова десница, но дори и това да се случи нито шансовете им са особено големи да преборят изборната бариера, нито пък този брак по-сметка може да продължи достатъчно дълго за да се окаже жизнеспособен проект

Теофан Германов (политолог)

Форматът обединена опозиция беше изпробван за пръв път през зимата на 2005 година, когато БСП, СДС, ДСБ, а в част от периода – и ДПС и Новото време искаха оставката на царското правителство. Тогава същия този формат не успя, пробойните в него проличаха даже в момента, в който беше теоретично възможно кабинетът да падне.Проблемите тук са три. Първият, е че в този си вид с десните, Атака и ГЕРБ тези партии и коалиция са също толкова странни като “екип”, колкото и тройната коалиция. Впрочем, тройната коалиция (с всичките си проблеми и съмнения) все пак е социал-либерална, каквато е нормална в страни като Германия. Подобна коалиция на десни и националисти е много по-абсурдна.Второ – става дума за смесица от лица, част от които далеч не са непознати на “небосклона” на корупцията. Ролята им като борци с корупцията беше неубедителна, защото не е възможно кметът на София, в качеството му на шеф на една от най-проблемните откъм корупция администрации, бивши премиери и министри, както и Волен Сидеров, чиято цяла рода е на хранилка от държавната субсидия, да бъдат убедителни борци за новото в политиката. Много по-убедителни биха били нови, млади лица. Така построената коалиция стана притегателна сила за стари муцуни и политически проститутки. Именно заради това и Бойко Борисов, и Иван Костов – двама мъже с добър нюх в политиката, се въздържаха от активност в събитията.И трето – засега тази обединена опозиция не се показа като сила, която владее улицата. Тя не владее и Парламента. В този смидъл, механизмите й на влияние към момента са силно ограничени.Именно от тази гледна точка бъдещето на така построеният формат е доста абстрактно. Най-малкото – голямата част от тях в 40-то НС ще са извънпарламентарни, а пък ГЕРБ и АТАКА, чието участие в 41-то НС е гарантирано също трябва да се замислят дали да търсят някакъв общ формат на бъдещи действия. Защото в крайна сметка съществените събития за тези партии ще започнат в 41-то НС, когато ще имат шанс за участие в управлението. 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=583

Posted by on февр. 28 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.