АНКЕТА ЗА НАСТРОЕНИЕТО ПРЕДИ ПРАЗНИЦИТЕ

С КАКВО НАСРОЕНИЕ ПОСРЕЩАТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ? КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ИДВАЩАТА 2010 Г.? С ТЕЗИ ВЪПРОСИ РЕПОРТЕР НА “ОБЩЕСТВО.НЕТ” НАПРАВИ АНКЕТА С ГРАЖДАНИ НА СТОЛИЦАТА.

Инж.Антоанета Велкова, 50 г.,едноличен търговец
Тези светли празници, по принцип най-очакваните, посрещам със смесени чувства. Безпаричието е доста видно у хората – някак си са забързани, угрижени, нямат настроение, особено за пазар. Ние, търговците си вадим заключение за празничния дух по оборота. А той, в сравнение със същия период на миналата година, е намалял на половина.
Всяка година по това време за мен и дъщеря ми любимо занимание е да правим обиколка на града и да гледаме празничната украса. Тръгваме от фонтана пред Президенството, минаваме покрай елхата пред двореца, елхата пред БТК, пред хотел “Рила”и т.н. Пред президенството Минерални води “Девин” монтираха една изключителна светлинна атракция! Пред Народния театър имаше пързалка. Сега няма нищо. Празничната украса в София не е просто бедна. Сега я няма! Разбирам, че заради кризата общината трябва да стяга колана, но пък и украса не се купува всяка година. Къде е миналогодишната? А булевард “Витоша”е направо смешно украсен.
Франция съшо е в криза. По телевизията гледах невероятно новогодишно шоу в Лион. Казват, че за десет дни 10 млн. туристи от ЕС са посетили тази атракция. Ето как една община може да печели от туризъм.
Какво очаквам от 2010 г.? Разведряване на ситуацията, макар че увеличаването на осигуровките ще се окаже непоносимо бреме за едноличните търговци. Осигурителният праг от  230 скача на 420 лв., почти двойно. В личен план си пожелавам една не екзотична, а обикновена почивка.

Диана Атанасова, 28 г., майка на две деца
Има хубави детски магазини, с чудесни играчки. Прочетох във в.”Телеграф”, че министър Плевнелиев щял да купи подаръци на децата на служителите в министерството от собствения си джоб. Похвално!Само нека ми каже аз от кой джоб да се възползвам, за  да зарадвам моите деца, след като мъжът ми е безработен, а е с две висши образования.

Елена Панчева, 53 г., професия – художествена обработка на металите
Очаквам всяка нова година да бъде все по-добра и по-добра. Каквото и да се случва гледам положително на нещата. Имам прекрасно семейство – деца, внуци. През 2010 г. ще  имам още едно внуче! Какво по– хубаво от това?
Нова година е най – хубавият празник, той е едно ново начало. И животът продължава напред!

Драган Иванов, 24 г., студент
Имам настроение да празнувам, да заведа приятелката си на ресторант, но кувертите не са ми по изтънелия джоб. На баща си не мога да разчитам – съкратиха го.
През 2010 г. ще се дипломирам, после – магистратура. А след това – не знам. Не искам да гледам навън, искам да работя в България.

Анна Владимирова, 50 г.
Според мен липсва каквото и да е празнично настроение. От години правя коледни украшения и ги продавам. Цените са прилични – от1 до 8 лв. Харесват се, но трудничко вървят. Хората се спират, гледат и … често отминават или казват, че ще се върнат. Срамуват се, че нямат пари.

Стоян Стефанов, 82 г., пенсионер
То не беше преход, то не беше чудо. За какви празници ми говорите? Сега като платя парно, ток, вода… може би ще останат пари за печено пиле по Коледа. Старото правителство поне даваше по нещо и ние, пенсионерите, да се облажим по празниците. А тези, новите – нищо! Играят си на ще дадем, няма да дадем.

Димитър Христов, 32 г., шофьор
За празниците разчитам на винцето на тате – обещал е 5 л. за Коледа и още 5 л. за Нова година. Ще почивам, ще разпусна – свински хапки, вински капки…

Евгени Димитров, 43 г., съкратен
За празнично настроение и дума да не става. Аз не искам подаяние, не искам пари за безработни, искам работа. Това очаквам от 2010 г., финансовият министър Дянков, който сам се хвали колко е учен, само прехвърля пари от едно перо в друго. Хвалят се това ще направят, онова. Аз за празниците искам да чуя това изречение: “Ще прережем лентата на завод за производство на … Откриват се едиколко си работни места.” Всички говорят за пари, бюджет и никой за производство, икономика.

Димитрина Лазарова, 72 г., бивша учителка
Вероятно, първата дума, която финансовият министър е изрекъл, е била не “мама”, а “нямам”. Какво залъгва хората с коледни петачета? Не мога да разбера едно – защо когато се заговори за коледни добавки към пенсиите, веднага се включват и чиновниците. Кой има по голяма нужда да бъде зарадван ?

Наум Златанов, 64 г.,пенсионер
Няма празничен дух у хората. София е сива, неуютна. Никога не е била такава преди Коледа и Нова година. Управляващите, депутатите се карат, вадят на показ кирливите си ризи и никой не мисли за простосмъртните. Аз не искам да гледам панаири, искам хладилникът ми да е пълен и на душата ми да е радостно, спокойно, че от обещанията на политиците главата ме боли. Това ще…, онова ще…Ще, но точно кога?


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

СПИСЪКЪТ С НЕДОВОЛНИТЕ ОТ ГЕРБ РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО

БЛАГОЙ РАГИН: СОФИЯ Е ПОСВОЕМУ ПРИВЛЕКАТЕЛНА

ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: СЕРИОЗНА Е ТРЕВОГАТА ОТ ПРОФАНИЗИРАНЕ НА НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ С НОВИЯ ПРОЕКТОЗАКОН

ЕВГЕНИ ДАЙНОВ: ЗЕЛЕНОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДЯСНО

ВИСОКОПОСТАВЕНИ ФРАНКМАСОНИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРИЯ

АНТИСТИМУЛИРАНЕ

ПРОШКО ПРОШКОВ: В БЪЛГАРИЯ Е СБЪРКАН МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2787

Posted by on дек. 13 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.