АНКАРА И МОСКВА СА НА РАЗЛИЧНИ ПОЗИЦИИ ПО СИРИЙСКИЯ ПРОБЛЕМ, НО СА ЗАЕДНО СРЕЩУ ГРИИПИЙС-ГЕЗИ АКТИВИСТИТЕ

Putin Erdogan

СПОРЕД ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ, ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 9 МЕСЕЦА ОКОЛО 30 РУСКИ ВОЕННОМОРСКИ СЪДА, НАТОВАРЕНИ С ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ СА ПРИСТИГНАЛИ В СИРИЯ

Придружен от огромна делегация от министри, високопоставени бюрократи и журналисти, турският премиер Реджеп Ердоган ще направи двудневно посещение в Санкт Петербург на 21 и 22 ноември по повод четвъртата годишна среща на високо ниво на Съвета за стратегическо сътрудничество.

Независимо от сериозните различия и сблъсъци на интереси по регионалната политика в Близкия изток – особено за Сирия, Кавказ, Централна Азия и Кипърския въпрос, Ердоган и руския президент Владимир Путин успяват да бъдат добри партньори. Миналата година двамата лидери подписаха 11 търговски и енергийни споразумения и обещаха да увеличат търговския си обмен до 100 млрд. долара. Руските компании ръка за ръка с някои про-правителствени турски фирми агресивно наддават на някои доходоносни енергийни търгове в Турция.

В този смисъл, икономическото сътрудничество отново ще доминира дневния ред на срещата, но Ердоган и Путин ще разменят мисли и за критичните международни проблеми. Директен, когато трябва да критикува Западните сили и НАТО по много глобални въпроси, Ердоган изглежда пренебрегва руският принос в блокирането на Съвета за сигурност на ООН по отношение на сирийската криза още от март 2011, както и нарастващата руската военна и логистична подкрепа за непокорния сирийски лидер Башар Асад.

Независимо от мълчанието на Ердоган за позицията на Путин, Анкара вярва, че заедно с директната иранска подкрепа, руската военна помощ за режима прави възможно оцеляването на кървавия му режим срещу опозиционните групи. Според турското разузнаване през последните 9 месеца, около 30 руски военноморски съда, натоварени с тежко въоръжение са пристигнали в Сирия и са увеличили огневата мощ на режима. В добавка, има доклади, че пенсионирани руски военни офицери помагат на сирийския режим в борбата му с опозиционните сили.

Без съмнение, Анкара и Москва продължават да са на различни позиции по сирийския проблем. Руският приоритет е да не загуби влиянието и съюзниците си в Близкия изток и Източното Средиземноморие. Затова руският фактор в патовия кипърски въпрос е ключова. Минаха почти 10 години, откакто доклада  на генералния секретар на ООН –Кофи Анан, който критикуваше кипърските гърци, заради отхвърлянето им на историческия референдум през 2004, отлежава в прашните архиви на ООН поради руското вето.

Отделно от тези практически политики, това, което кара тези лидери толкова да си приличат са почти деспотичните действия срещу техните дисиденти, гражданското общество и свободните медии. И двамата лидери се показват като все по-недемократични и нетолерантни, и не се колебаят брутално да потушават протестите и да използват всички средства на държавата, за да ги потискат.

В тази връзка, би било изненада, ако Ердоган поиска от Путин да освободи турския активист на Гриинпийс – Гизем Акан, арестуван от руските сили за сигурност заедно с още 30 активисти в края на септември. Едва ли и Путин ще поиска от Ердоган да се вслуша в гласа на протестиращите от парка Гези и други турски дисиденти. Този нечист съюз е просто наблюдател на нарастващата ос на недемократични примери през Черно море.  

Серкан Демирташ (в. Хюриет)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7916

Posted by on ное. 20 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.