АНДРЕЙ РАЙЧЕВ: ИСЛЯМИЗАЦИЯТА Е ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ В МОМЕНТА ЗА СВЕТА

ИСЛЯМЪТ СЕ ЯВЯВА ВЪВ ФУНКЦИЯТА, В КОЯТО СЕ ЯВЯВА ПРЕДИ 50, ДАЖЕ 100 ГОДИНИ КОМУНИЗМА. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА, ФАКТИЧЕСКИ, НАРОДНА ВЕРСИЯ НА ГЛОБАЛНА КРИТИКА КЪМ СЕГАШНИЯ СВЯТ, КАЗВА ОЩЕ АНДРЕЙ РАЙЧЕВ

Г-н Андрей Райчев бе изключително любезен да се съгласи да направим интервю по телефона и без да знаеше за въпросите, които бих искал да го попитам, той за пореден път показа режещ ум и ораторско дар слово. Андрей Райчев е социолог и философ.  Една от най-емблематичните фигури, които през годините утвърждават своята оценка за обществените въпроси и политиката в България, но и далеч извън нейните предели. В това интервю размишлява върху въпросите: Съединените щати, Европа, Демокрацията, Ислямизацията на Стария континент, мюсюлманското население на България и има ли с предишната тема допирни точки помежду си, промените в Близкоизточния регион и Северна Африка, и т.н.

 

Здравейте, г-ин Райчев!
Здравейте, г-ин Домозетски!

Благодаря ви, че намерихте време да направим това интервю! Бих искал да ви задавам няколко въпроса не само за България, конкретно, а също и за обществените събития, които се развиват в Европа, Америка…
Не съм сигурен, че на всичко ще мога да Ви отговоря. Така че откровено ще ви казвам там, където нямам способност да взема отношение. Казвайте…

Да започваме с въпросите, освен?
Да.

Добре. Г-ин Райчев, казвате, че САЩ трябва да проумеят, че са само една от многото страни. В мисъл, че подобно на допусната грешка на предишни големи рухнали империи (Англия, Франция, Германия) трябва да започнат всяка сутрин да се събуждат не с размишлението „какво искам”, а със значително по-земното „какво може”. (Тук цитирам Ваше изказване.) Смятате ли наистина, че в случая със САЩ липсва „опитът на поражението”? Не мислите ли за достатъчно поражение войните в Ирак и Афганистан след 11/09, причина искрено янките да преразгледат външната си политика?
Чисто и просто терминологичен е проблемът тук. Това не е поражение на успех. Под поражение аз разбирам нещо голямо. В смисъл да ти нахлуят войски в страната подобно на Германия по време на Втората световна война. По точно не да нахлуят в страната, а да те вадят с вилица, от бункера. Така че… американците нямат такава война. Те нямат случай, когато да са ударени самите те. А пък шокът им от 11/09 е именно заради това. Напълно не знаят какво означава това да се случи при тях, на тях.

11/09 за Америка е повече шок, отколкото истинско поражение?
Не, не…  Това е един неуспех. До колкото разбирам по сходния начин го схващат и хората.

Бих искал да ви прочета един коментар на Патрик Бюкянън даден преди точно месец (на 03 07 2011), който е интересен. Поне що се касае до това, че поставя Америка не в сянката на смятания за днешния (меко казано) лош герой на световната сцена, хвърлящ още пожар, в така или иначе горящите точки по света.
Докато американските военни са в състояние да свалят режими, ние доказахме, че не сме способни да ги заменяме с правителства, които са силни, стабилни и про-американски. На американците им дойде до гуша от местни и чужди използвачи. Те се умориха от политици, които реват за по-високи данъци. Умориха се от изпращането на чуждестранна помощ в страни, които получават милостиня, а после често гласуват срещу нас в ООН. Умориха се от съюзници, които харчат по-малко за собствената си сигурност, отколкото ние за тях. Писна им да субсидират новия световен ред, докато нации като Китай го експлоатират за собствена изгода.
И така… Зная, че въпросът е твърде обширен… но като цяло – Склонен ли сте да се съгласите с твърдението или по-скоро го отричате?
Това е казано в жанра на предизборна реч и затова съдържа елемент на демагогия. В дълбочина въпросът е много по-сложен. Има две неща тук. От една страна той играе едно класическо американско чувство. Това е изолационизма. Американците, не забравяйте, че са хора, които са дошли от другаде, за да забравят това „другаде”. Те са теглили майна в предишния си живот (говоря в генезиса) и са отишли някъде съвсем на края на света по ония времена, завинаги, без да могат да се върнат, без да могат комуникират с останалите. Така, че изолационизмът е силен в Америка и от една страна този цитат играе върху това чувство. „Стига толкова сме се занимавали със света, да си се затворим в Америка, да си живеем отделно” и т.н.

Напоследък постоянно чета призиви как те най-накрая са напът да  преразгледат политиката си и няма да се намесват, както…
Значи, Америка има около 100 год., в които са държава по този начин. През първите 100 год. Политиката им се съдържа върху тази идея и периодически възниква един такъв мит: „Айде пак да се върнем назад. Да си се гледаме ние, пък светът да си гледа работата.”

Можем ли да го наречем блян по миналото?
Не, тук въпросът е, че е невъзможно в наше време. Това е абсолютно невъзможно по хиляди причини, включително и поради интересите на самите Съединени щати.

Не мислите ли, във връзка с това, което казахте току-що, че днес във външната политика няма как да си затвориш очите; не можеш да останеш безучастен за нещата, които се случват около теб?
Това е невъзможно, да, не защото си морален или неморален. А защото чисто и просто интересите не позволяват това. Светът е глобален. Светът е глобален и няма абсолютно никакъв начин да се направи това, дори той да го иска. Така, че просто става въпрос за празни илюзии. Но друго исках да кажа… Като оставим традиционния изолационизъм върху тези думи, има още един момент много важен. Съединените Щати действително в продължение на 10-на години бяха еднополюсен лидер на света след падането на Съветския Съюз. И някак си се формира у тях навика, че абсолютно каквото решат, то става тъй като никой не им оказваше сериозна съпротива. Сега просто не са в положение да продължават да правят политика по сходния начин. Да кажем, че трябва да се измъкнат от тази роля. Няма как да следват тази роля повече.

Как ще коментирате последните събития… Америка освен военен, е и икономически лидер. През последните дни тя беше изправена пред фалит. Парадоксално. В същото време…

Не, не. Това не беше пред фалит. Това беше просто вътрешна борба. Това е технически фалит, в никакъв случай, защото…

Не може да се тълкува по този начин?
Не, това в никакъв случай не е фалит, напротив. Тук идва въпросът – могат ли по нататък да печатат ценни книжа. Самият факт, че се състои въпроса могат ли да печатат ценни книжа, а не, че няма да има кой да ги купува, означава че Америка все още се схваща от бизнеса, каквато и е – Най-силната икономическа страна и Водеща световна икономика. Това не се дължи на обяснението, че са добри или лоши, а се дължи просто на факта, че основните нови научни процеси са там, основните нови изобретения са там, основните нови машинки са там, те са лидери с недостижимо могъщество засега за никой. За никой друг просто.

А какво Ви е мнението за сегашния Европейски Съюз и как го виждате в бъдеще?
Аз вярвам в Европейския съюз. Винаги съм бил горещ фен на тази идея, смятам го за може би най-интересния експеримент правен в света, изобщо в политиката, и т.н. Но в същото време, европейците имат да преглътнат една мисъл, която не съм сигурен, че могат да преглътнат. А именно мисълта, че живеят прекалено добре спрямо това, което правят. Светът е съвсем нов. Имаме Китай като нова реалност, имаме и надигащи се други икономики като Бразилия, Индия, и т.н. Това всичкото… не мисля, че Европа може да си позволи да живее така… как да кажа? – самозабравено и благополучно, както е живеела досега.

Тя в политическо отношение навън не е ли малко по-затворена, в смисъл, по-страхлива? Не мислите ли, че й беше прекалено трудно да вземе своя дял от ангажиментите, например по време на конфликтите в Близкоизточния регион и Северна Африка?
Ако говорим за Северна Африка случи се нещо много хубаво. Европа (и светът изобщо) не тръгна на своя глава да оправя нещата, а го направи по мандат на Арабската Лига. Това е изключително важно и интересно. Ако Европа беше тръгнала да сваля Кадафи на своя глава, щяхме отдавна да имаме нещо като голяма война с непрекъснати стрелби, интифади, не знам си какво и не знам си какво… докато със съгласието на Арабската Лига това някак си стана един вид не намеса, а просто изпълнение на хуманитарен дълг. Това се различава много от операцията в Ирак, където, ако помните, се говореше за „коалиция за желаещите”. Oтидоха на своя глава някакви хора и виждате резултата.

„Всички” се включиха в коалицията, а после…
Не, не всички. Тези, които просто нямаше как да откажат на Съединените щати. Така или иначе мнозина се включиха, но резултатът е печален. И е печален, защото това се направи против волята на днешните народи, така също на арабите. На сила хубост не става.

„Демокрациите, подобно на децата, в началото плачат.”  Мисля, че на Сегал бе изразът, който Ви цитирах. Можете ли да конкретизирате този пример и за българския случай?
У нас има реална демокрация. Аз намирам за реална възможността и за истински демократичен режим в Ирак. Това не е въпрос на ценности, а на обективни условия. И това е един много голям спор, който…

Все пак на мен много ми хареса Вашето изказване, че ние българите сами трябва да защитаваме демокрацията. Това, което имаме – свободата…
Даже българите, които харесват демокрацията, приемат я, ние живеем по време на демокрация, не я ценят достатъчно. Не я ценят достатъчно и непрекъснато си позволяват да казват: „Какво толкова? Голяма работа!” и малко свикнаха с нея като с въздух. Това е истината. И в този смисъл ако тя е застрашена у нас, тя не е застрашена, защото някой иска да стане диктатор, а чисто и просто за българите тя не е голяма ценност. Много повече за пари си представят, че е работата.

Казвате, че българинът днес живее по-добре от преди, но и е по-нещастен. Дали това не е признак изобщо за цялото човечество заради материализма, който избутва, така да се каже, на заден план иначе непреходността на духовното развитие и моралните устои…

Аз не мисля, че това важи за човечеството. Напротив, човечеството никога не е живяло по-добре и не се е чувствало по-добре: ако говорим за него като цяло. Ако говорим за положението у дома, за съжаление, не е така.

А мислите ли, че това може много лесно да се промени? Много анализатори едва ли не се опасяват за Трета световна война…
Няма такъв интерес. Тя не можеше да стане даже преди 20 години., защото е безумие. А сега, в момента, просто не виждам кой има интерес от такова нещо. Вие виждате, че, когато една страна изпадне в лошо положение, другите страни се втурват да й помагат. И не защото са хуманни, а защото…

Защото всички ние сме зависими от останалите...
Точно така. И в този смисъл абсолютно никакъв шанс не виждам някой да даде такова опасение, освен безнадеждно слаб маргинален човек като Ким Чен Ир или Кадафи. Те нямат нужда от такова нещо, те нямат нужда от война. Където няма интерес не се случва нещото. Така, че въобще не вярвам за възможността за Трета световна война…

Да се върнем отново към българския случай. Вярвате ли днес в младото ни поколение? Кое е нещото, което вие, по-възрастните го умеете по-добре от тях, и обратно: те биха ви научили на него?
Значи… няма изобщо да си кривя душата като кажа, че това е единствената надежда на България – новото поколение. То е… то е реалност. То вече не е някаква мечта… то просто още не е завзело властта. Когато младите хора завземат властта всички ще се убедят, че това принципно е ново поколение с много и нови прекрасни черти. Разбира се… имат си и своите дефекти, например понякога изглеждат арогантни… но така или иначе, истината е, че това е едно мислещо поколение със световни критерии и мащаби за разлика от предишното. Едно поколение неживяло при такава хранилка, каквато е социализма. Тоест не е свикнало да безделничи, грубо казано. Много нехленчещо поколение, това също е много важно…

Извинявайте, „нехленчещо” ли казахте?
Не хленчи, не хленчи. Това за разлика от останалата част от българите не хленчи изобщо. И малко по жесток начин казва: „Като толкова си искал защо си го направил? Защо ми разказваш, че някой ти е попречил?” Това е много силен аргумент за възрастните и никакъв аргумент за младежите: „Те ми попречиха”. Значи не си бил кадърен. Това са положителни черти, разбира се, има и отрицателни…

Като например?
Книгата. Книжките, книжките са напуснали изцяло този свят. Не четат. За мен това не е фатално, това става в целия свят. Но за мен е малко… тъжно.

Нека се отклоним от разговора за младите. Следите ли темата за ислямизацията в Европа? Има ли я няма ли я? Изкуствено създадена ли е или е просто резултат на глобализацията? Прекалено много ли се шуми около въпроса, създавайки се ненужно напрежение, или той е напълно оправдан? Според мен Волен Сидеров умело си служи с тази тема, но неправилно, защото се стреми чрез нея да озлоби българите към турското малцинство… което е съвсем отделен въпрос.
Значи, съвсем един въпрос е за турците в България и  съвсем друг въпрос за ислямизацията. Това са два различни въпроса. В България няма особена сила исляма. Самите български турци не са особено вярващи. Те са вярващи горе долу на нивото на колкото българите са вярващи, те са много малко вярващи. Това е несравнимо по-малко от други страни. Така, че въпросът за турците е един, а въпросът за ислямизацията е съвсем друг. Ислямизация в България няма и не може да има. Чисто и просто няма достатъчно религиозни хора. Никакви фанатици и така нататък…

А какво мислите за ислямизацията в Европа? Следите ли тази тема?
Следя я, и всеки човек я следи. По силата на факта, че това е главната опасност в момента за света. Не самата ислямизация, а как ще се справим с това, как страните ще успеят да се справят с този проблем. Проблемът идва от наличието на имигранти, които за постоянно са се заселили там, а ислямът се явява във функцията, в която се явява преди 50, даже 100 год., комунизма. Това е единствената, фактически, народна версия на глобална критика към сегашния свят. Няма друга масова версия на критика към всичко. Тоест да се разруши светът, да се изгради отново. Чисто и просто, бедняшката така да се каже да го назовем, малко невъзпитано – мечта. Да се раздадат картите отново. Единственият път на ново раздаване, който виждат хората на тая черга и от това дередже, е исляма. Това е и причината за изключителна популярност. И крайната причина за това, че нищо не можем да направим срещу него. Това ще е така още известно време. Затова, въобще всички приказки, че ние трябва да направим нещо радикално, са погрешни приказки. Нищо радикално не може да се направи. Стъпка, по стъпка, бавничко, тука има-тука нема, едно навътре-едно навънка, така, по тази система постепенно да се печели време… Нищо не можем да спечелим, нищо не можем да направим.

За или Против сте за присъединяването на Турция в Европейският съюз?
Много да. Аз съм много За, защото това е в Кръвния интерес на България. Смятам го за дълбок интерес на България…

Защо е в кръвния й интерес? (Междувременно в слушалката се чува продължително телефонно позвъняване)
Защото България ще престане да бъде ъгъла, ще престане да бъде последната страна на редичката. Ние винаги сме били на ръба. И това ни е струвало винаги страшно много… Извинявайте, търсят ме от чужбина, трябва да говоря вече. Благодаря ви за интервюто.

Благодаря! До скоро!
И аз Ви благодаря! До чуване!

03/08/2011

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ ЗАПОЧНАХА ПРИКАЗКА „ТРЕНЧЕВ ИДЕ”

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: СЪЩЕСТВУВА ХАОС В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ ПО ПОВОД 20 ГОДИНИ ОТ ПРИЕМНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ПАМЕТНИК ЛИ Е БОЙКО БОРИСОВ?

БОЙКО МАРИНКОВ: В ТУРЦИЯ Е НАЛИЦЕ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА КОНФИГУРАЦИЯ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: РОДНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ СЕ ПОДИГРАВАТ СЪС САМИТЕ СЕБЕ СИ

ВЪЗМОЖНО Е ВСЕКИ ТРЕТИ ПОТРЕБИТЕЛ В ИНТЕРНЕТ ДА Е ПРИХВАНАТ ОТ МВР

ЯНАКИ СТОИЛОВ И МЕГЛЕНА КУНЕВА ЦЕПЯТ БСП НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ

МАРИ ЛЬО ПЕН: ИНТЕРЕСИТЕ НА ФРАНЦИЯ В ГОЛЯМА ЕВРОПА НАЙ-ВЕЧЕ ВКЛЮЧВАТ ПАРТНЬОРСТВО С РУСИЯ

МИЛКО СИРАКОВ: БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА МНОГО ЛИБЕРАЛНА СТРАНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА АБОРТИТЕ

РЕЖИМЪТ НА КАДАФИ ПУСНА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ ОТ АФРИКА КЪМ ЕВРОПА

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НИЩО ДОБРО НЕ НИ ЧАКА

ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ РЕКОРДНО СКЪП – В ЕВРОПА ПО-ЕВТИН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4029

Posted by on авг. 4 2011. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.