АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ЛОШО Е КОГАТО В ЕДНА ПАРТИЯ СЕ КАРАТ НА ПЕРСОНАЛНА ОСНОВА
Андрей Райчев е роден на 5 август 1955 г. Завършва философия в Софийския университет. Доктор по социология. Бил е директор на Института за изследване на младежта (1988 г.), и по-късно (1990 г.) директор на Националния център за изучаване на общественото мнение. Един от собствениците на „Галъп интернешънъл – България“. Автор на  книгите „Вторите мрежи”, „Привилегировани гледни точки”. Съвместно с  Кънчо Стойчев издава „Какво се случи? – Разказ за преходния период в България (1989-2004)”. Женен, с четири деца.
 

Господин Райчев, според Вас, кой е дневния ред на правителството?
Дневния ред  има само една точка: Правителството да държи народа спокоен. Кризата се усилва и хората се чувстват все по-зле.

Кои са неотложните мерки, които трябва да се вземат?
Никакви особени неотложни мерки няма за вземане, трябва да изтърпим. Разбира се, трябва да се направи здравната реформа, и всички останали… България няма какво да направи, просто трябва да изтърпи тежкото положение.

А кой ще плати цената на всичко това?
Както винаги – хората.

Как виждате мястото на България в Европейския съюз? Умеем ли да защитаваме правата си? Не защитихме АЕЦ”Козлодуй”, тези дни пък министър Нона Караджова в дебат с Илиана Йотова за исканите поправки в закона за генно модифицираните организми каза, че няма да е министър, който ще наруши европейската директива. Това са само два примера, но не се ли съгласяваме доста лесно?
Когато закриха двата блока на АЕЦ”Козлодуй”, на тях им оставаше 2-3 години живот. И това бе твърде дребна отстъпка в сравнение с това, което се случи с другите европейски страни. Освен това, твърде преувеличено е твърдението за това, че сме загубили пари. Ако сравним парите, които получаваме от Европа, с тези, които загубихме, те са 10:1. Ето защо не съм съгласен, че АЕЦ”Козлодуй” е голяма отстъпка.
Колкото до въпроса за генно модифицираните храни, не съм си изработил окочателно мнение, но аз не виждам нито един аргумент против тях. Нито един сериозен аргумент и ми се струва, че това е като работата с глобалното затопляне. Дълго ни убеждаваха, че светът се затопля, сега май ще се окаже, че ще се изстуди. Струва ми се, че тук се играе със страховете на хората. Аз не виждам какво в крайна сметка ми казват, освен може би, че ще стане лошо. То за всяко откритие се казва така… дори за мобифона. Не виждам аргументи! Използват страховете на хората. Машинното масло, което ядем вместо кренвирши и млякото, което е сухо и не е истинско, всички тия гадости, с които се тъпче населението, са много по-опасни от генно модифицираните храни, които са и по-евтини.
Европа не ни кара да ги приемем и твърдения в обратна посока са глупости. Европа има процедури, директиви и оттука, дали ще ги приемем или не, е воля на нашето правителство. Тя има правила и едни европейци са ги разрешили, други са ги забранили. Това е вътрешно решение. Никой нищо не ни кара да правим. А това, че нашето правителство хитрува и се опитва да не поема отговорност и да казва, че Европа настоява  –  това са али-бали, оправдание пред общественото мнение.

Как преценявате новия еврокомисар Кристалина Георгиева?
Много добра, само че защо не се започна с нейната кандидатура?

Електоралния ресурс на сигурния партньор на ГЕРБ партия “Атака”, топи ли се?                                                                                          

Не е добре, движи се някъде около 5%. И това е така, защото “Атака” безрезервно подкрепи и подкрепя ГЕРБ, и част от привържениците, които са критични към ситуацията, не приемат тази линия. Така, че това си има своята цена.

Какво се случва с БСП?
БСП е в тежко положение, защото има няколко лагера, които са образувани в ръководството й, не се вижда кой ще надделее, не се вижда и принципният идеен спор. Това е най-страшното, че спорът повечето е персонален. Вътре в БСП винаги е имало идейни сблъсъци – Запад или Изток, Русия или НАТО, капитализъм или социализъм и т.н. Въобще спорове, които са водени и винаги победителят е казвал, че побеждава политическата доктрина. Тук, в случая, не виждам политическа доктрина. И това е много тежка болест. Лошо е когато в една партия се карат на персонална основа.

Георги Кадиев заяви, че ще се кандидатира за председател на БСП…
Много хора дадоха заявка.

След 13 години мълчание Жан Виденов изненадващо даде голямо интервю. Заявка ли е това за връщане в политиката?
Четох интервюто на Жан Виденов. Той си казва мнението, но директно отрича, че ще се върне в политиката.

Господин Иван Костов, респективно Синята коалиция, партньори ли са на ГЕРБ или  са в опозиция?
Разбира се, че е партньор, като бавно се изтегля в опозиция. Той играе много умело, всъщност не само той, а и Мартин Димитров. Много умела игра, при която той се старае да запази здравословна дистанция, за да не си изгуби електората, но в същото време разбира много добре, че при тази подкрепа на ГЕРБ  засега не може да се оттегли от него.

 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ? -Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: “БАЛКАН” БЕШЕ БИСЕРЪТ В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: НИЕ СМЕ ПРИЧИНАТА ЕС ДА ПОМИСЛИ КАК ДА СТАНЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН

БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – проф. Димитър ЛУДЖЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2917

Posted by on февр. 10 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.