АНДРЕЙ ЗАХАРИЕВ: МАХАЛОТО В ПОЛИТИКАТА СЕ ЗАВРЪЩА ВДЯСНО

Андрей Захариев е роден на 19 март 1971 година в град Видин. През 1994 година се дипломира като магистър по икономика и управление на промишлеността в Стопанската академия град Свищов. През 2001 година е вече доцент към катедра “Финанси и кредит” при СА “Д.А.Ценов”. От 2003 до 2007 г. председателства Общински съвет – Свищов. Лидер на СДС и на коалиция “За Свищов”. В момента е заместник-ректор и общински съветник. Има над 80 публикации – учебници, статии, научни доклади. Андрей Захариев е женен, има три деца.


Доц. Захариев, ако трябва да степенувате приоритети, какво място заема във вашия живот политиката?
                                                                                                                  

За мен политиката е предизвикателство. Опитвам се да дам най-доброто от себе си, на което сравнително не многото ми години са ме научили. Имам визията за западно-европейски модел за развитието на България. Живял съм малко повече от две години в Англия и знам, че капитализмът като строй е нещо постижимо. При него също се случват доста добри социални неща, но най-важното е, че има свобода на мисълта, свобода на словото и всеки човек е защитен от държавата и от закона. Автоматично това отхвърля всички нечисти подли номерца, които родната политическа действителност ни предлага. Всеки българин трябва да се гордее, че живее в една древна държава, в момента членка на Европейския съюз. Тази ни гордост трябва да се трансформира в потенциал и реален по-висок жизнен стандарт. Това е постижимо, но трябва наистина да се прекрати всичко, което корумпира действителността, което създава съмнанение у хората, че някой на високо властово ниво злоупотребява със своята позиция.

Да, но това все пак се случва. Хората не излизат да гласуват и политиката все повече ги отблъсква. Според Вас как ще се изкорени това?                                                         

Някои имат интереси политиката да отблъсква, защото разчитат на следващия мандат. Тройната коалиция заяви, че иска и втори мандат. Когато ти имаш едно твърдо ядро и на следващите избори би получил същия резултат тогава на фона на по-ниска активност ще вземаш повече мандати. Тези, които в момента държат властта, реализират определен план, с който отново да запазят себе си     на фона на по-ниска избирателна активност. Естествено после едни социолози ще кажат, че българинът не е узрял.

Какво го чака СДС след всичките тези квалификации през последните години, че партията е в колапс, в клинична смърт и т.н. Има ли бъдеще, трябва ли да се реформира?                                                                                                                                   

СДС е партията на промяната в България. Но като всяка промяна има причинени неудобства на немалко българи – структурната реформа, появилата се безработица, съкращенията, закриването на предприятия е цена, която всяка партия на прехода плаща и след това получава обратно един яростен вот на неудобрение от хора, за които досегашнато статукво е променено по неблагоприятен начин. СДС на евроизборите не можа да изпрати нито един свой представител в Европарламента и това е тежка оценка. Факт е обаче, че на последните местни избори, въпреки новопоявилите се шлагери сред избирателите – ГЕРБ и Атака, СДС противно на всички прогнози успя да запази своите позиции на ниво кметове и общински съветници. Ние в Свищов успяхме да реализираме с лидерската позиция на СДС 45 % от мандатите в ОбС, което е почти равно на мандата на ГЕРБ в София. Това означава, че там където качествените хора бъдат активирани и са лицето на демократичните сили и в случая на СДС – тогава резултатите неминуемо се сбъдват. Разбира се, перспективанта е такава, че в България едва ли някои ще може да управлява сам. Истината е в умението да правиш коалиции. Коалиции, които да бъдат принципни, тематично консенсусни и които да позволяват хората да припознават в лидерите на партиите     честни, почтени и достъпни лица. В случая с новия ни лидер Пламен Юруков – свищовската организация го подкрепи на изборите за председател на СДС именно защото е различен. Той е човек от практиката, човек от бизнеса, от българската интелигенция. Човек, който даде един нов привкус, нова база за развитие на нашата партия и в рамките на формата на ЕНП вече и в партньорство с ГЕРБ както и ДП, БЗНС и ДСБ считам, че българската десница би имала своята перспектива. Просто махалото се завръща отново вдясно. На България й е нужен силен десен модел за управление, поставящ си за цел ръст в доходите и в жизнения стандарт. Всичко останало са перспектива за управление на политическата олигархия, на батковци, братовчеди и всякакви такива роднини, които тройната коалиция ежедневно ни демострира по едни безхаберен начин.

Само на 32 години Вие бяхте избран за председател на ОBС-Свищов…

Мандатът на Общинския съвет 2003 – 2007 г. е един невероятно положителен спомен за мен. Но този спомен за мен е и перспектива. Ние успяхме да реализираме важни промени както в самата среда за работа така и в правилата за работа на съветниците. Въведохме електронна система за гласуване, пълна визуализация на всички материали чрез използване на модерна система. Факт е обаче, че това което     оставих като наследство за сега не се възприема от новото ръководство. Изключително дразнещо е, че се връщаме в ерата “флинстоун” с вдигане на ръка. Дарената ни американска апаратура на стойност 20 000 лева събира прах и се амортизира.

Защо не се ползва?       

На никой не е известно. Многократно съм поставял въпроса пред новото ръководство, но явно става въпрос за някаква форма на контрол, защото при гласуване чрез електронен терминал твоят глас постъпва в процесора на компютъра и в един момент излиза вота на всички. А при броене всеки може да бъде контролиран от своите лидери. За съжаление понякога господстват други интреси, не интересите на избирателите.

Щом политиката за Вас е предизвикателство, какво е Стопанската академия?       

Стопанска академия – Свищов е мястото, където всеки, който е завършил и е един от 100 000 възпитаници на висшето заведение се докосва до една уникална традиция, един дух, който може би никъде другаде в България го няма. Факт е, че в Свищов имаме 11 000 студенти, в град с 3  0  -хилядно население. Няма друг такъв град в страната, в който автентичната академична традиция да бъде облик на града. Няма друг такъв град, в който един дарител, завещавайки цялото си богатство да е направил най-добрата инвестиция в сърцето на централна     северна България. За мен, за ректора доц. Адамов и за цялото академично ръководство е валидна максимата, че това, което за Обединеното кралство са Кеймбридж и Оксфорд, за Германия са Хайделберг и Гьотинген, това е Свищов за България. Малък град с голяма наука. Тук ние ковем кадри, създаваме професионалисти, които умеят да управляват финансовите и икономически процеси. Много е направено, но още много предстои. Смея да твърдя, че представлявам гилдия преподаватели, генерация, които в ранните години на демокрацията, започвайки от студетнските стачки, създадоха една група от бъдещи учени, които знаят, че проблемите трябва да се решават днес, тук и сега. И в мое лице и в лицето на другите млади доценти, които имаме, допълваме традицията и създаваме движеща сила за множество добри инициативи.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?                                                                          

Като цяло не остава много време за книги – то е разпределено между академични, обществени и административни ангажименти. Като любима книга мога да посоча на американския неофилософ Робърт Пърсиг – Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет. Тя е критична за американската университетска система.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КОРУПЦИЯ

КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА МЕЧТА?

Калоян Методиев: Първанов тръгна нанякъде

ПЛАМЕН ЮРУКОВ = БОЙКО БОРИСОВ НА КВАДРАТ

История ,география и геополитика в косовския проблем

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=765

Posted by on февр. 22 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.