АНДОН ТОТЕВ: АЗ СЪМ ЧОВЕК НА БИЗНЕСА, А НЕ НА ПОЛИТИКАТА

С кмета на Сандански Андон Тотев се срещаме в руския Волгоград. Разбирам, че делегация от пиринския край за трети път е на посещение там. На 1 февруари дори бе подписано споразумение за сътрудничество между Волгоград и Сандански. За новия документ, за развитието на китното градче и ,разговаряме с Андон Тотев при случайната ни среща в Русия.

Г-н Тотев, какво ще се случва между Сандански и Волгоград в бъдеще?

Преди да Ви отговоря на този въпрос, искам да се върна малко по-назад. Тази наша среща е трета поред. Волгоградчани имаха възможност в началото на 2007 година с един културен ансамбъл да посетят Сандански и да изнесат един великолепен концерт в нашия град. Тогава се постави въпроса за бъдещо сътрудничество в икономическо, социално и културно направление. След това наша делегация посети Волгоград през август миналата година и тогава вече окончателно и двете администрации взехме окончателно решение да сключим споразумение, което вече е факт. След Великден за празника на община Сандански ще очакваме руска делегация отново в България, но този път се разбрахме тя да не е само от администрацията, но и от бизнесмени.

Целта е да привлечете нови инвестиции?

Документът, който подписахме е и за икономическо сътрудничество. От това, което разбрах тук, руснаците наистина имат интерес за бизнес в България. Във Волгоград има силно развита промишленост и доста от населението по една или друга причина има нужда от лечение на болести на горните дихателни пътища – астми, бронхити и т.н. А Сандански е курорт от национално и международно значение. След културният обмен, мисля, че веднага можем да започнем да си сътрудничим и в областта на туризма.

Какви са личните Ви впечатления от Волгоград?

Поради стеклите се обстоятелства в моя трудов живот около 15 години съм работил в системата на туризма. Имал съм възможността да посещавам Волгоград вече за четвърти път. Три пъти бях тук по времето на Съветския съюз и сега е четвъртият.

Каква е разликата?

Според мен градът има голямо развитие. Прави ми впечатление, че автомобилният парк тотално се е променил. Всички западни автомобили не са като в България втора ръка, а са чисто нови. Това е един от фактите, който доказва, че икономиката на руснаците работи.

Как се развива Сандански през последните години?

Основният приоритет на нашия град е туризма. Сандански е едно място, вероятно дадено ни от Бог, защото има условие за развитие на всички видове туризъм, без морския. Миналата година заработи един нов спа център, който е на ниво европейски и световен стандарт. Комплексът струва 13,5 млн. евро. До преди 10 години в Сандански имаше само 4-5 хотела, сега в нашата община, в която влиза и Мелник, има 65 хотела.

На местните избори за втори път се явихте като независим кандидат за кмет и ги спечелихте. В тази връзка какво мислите за политическия живот в страната?

Аз по принцип съм човек на бизнеса, а не на политиката. По този въпрос – толкова /смее се/.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Радвам се, че ми остава време за четене на книги, макар и малко. Падам си по тематика с приключенско съдържание. Най-добре се разтоварвам с такива книги. 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=581

Posted by on февр. 8 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.