АНАЛИТИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОБРОСЪВЕСТНИ СЪЗНАТЕЛНИ ГРАЖДАНИ

" title=Политиката на държавата има смисъл единствено, ако е в полза на гражданите! Но политиката на управляващите партии през годините на прехода бе пагубна именно за нас – мнозинството български граждани.

Какъв всъщност е нашият общ проблем?  Всички ние, в т. ч. и управляващите живеем в ненормална държава, в която условията за живот, които самите ние предпоставяме  са лоши. Колкото и да е способен и волеви отделният човек няма шанс да е успешен, при тази несигурна и агресивна обстановка. Казано съвсем ясно: няма да се оправим докато не осъзнаем,  че  единствено държавата е висша форма на човешка асоциация и няма измислена друга по-добра организация за живот на хората. Държавата – това сме ние.

За радост, гражданското осъзнаване в нашата страна напредва. Но, за да  живеем качествено е необходимо да установим културни и  професионални политически (общодържавни) отношения помежду си. Да създадем съвършени държавни институции, като започнем с Народното събрание.

Парламентът е нашата, на гражданите суверенна ( висша ) представителна власт. Но само по конституция. Именно ние – гражданите с гласа си даваме правомощия. В действителност партиите са узурпирали властта.. Този  парламент не е на българските граждани, а на 4 партии. Той е най-недемократичният от всичките след 1989 година. Избран е от 2 683 093 души от имащите право на глас  6 919 260. Това са 38.8%. Останалите  61.2% или  4 226 167 избиратели ( 3 377 515, които не са гласували и 848 652, които са гласували за други партии) не са представени в този парламент. Правомощия да управляват  БСП (942 541) и ДПС (400 466) черпят от едва 19.47% или 1 343 007 души.

Фактически, въпреки че е формално легитимен, парламентът не е представителен. Защото представителната демокрация е власт (управление) на народа чрез негови автентични представители. Изборите не решиха въпроса за властта: ГЕРБ имат 15.68%, БСП–13.67%, ДПС-5.8%, Атака-3.75%.  Всички заедно – към 38.8%.

Мандатът на  42 НС трябва да бъде незабавно прекратен по целесъобразност!

Как обаче да се противопоставим на иначе правдоподобно звучащите тези на партийните популисти ?

1. България е в небивало тежко положение. Ако  правителството падне и не предприеме мерки ще стане страшно.

Това правителство е първото и единственото до този момент, което започва с негативен имидж – 23% и е излъчено от парламент, който започва с своята дейност с безпрецедентно ниско одобрение – 14%. Данните от представителното (научно) изследване на Алфа Рисърч потвърждават онова, което всички виждаме – отсъства минимално необходимото доверие за успешно управление. Само за един месец всички партии в парламента рязко губят подкрепа. Въпреки че за авторитетна власт не може да се говори, най-одобряван е президентът, което означава, че едно служебно правителство излъчено от него, ще има повече доверие и по-голям шанс да приеме спасителни мерки и да организира нови предсрочни избори. Следователно, страшно ще стане, ако не падне това правителство.

2. За приемането на нов Изборен кодекс са необходими няколко месеца.

Това не е вярно. Нужен е ЗИД на Изборния кодекс, който по същество да се противопостави на философията на партийните привилегии заложени в настоящия и да равнопостави всички участващи в изборите. Има такъв проект на ЗИД на Изборния кодекс, който е изработен и обсъждан от широк кръг професионални политолози, политици и общественици. Той е депозиран последователно в 40-то и 41-то и 42-то народни събрания и е добра основа за работа на експертите и депутатите, които могат да  го приемат в рамките на десетина дни.

Няма нужда от изцяло нов кодекс. Такова искане има за цел изкуственото удължаване на работата на сегашния парламент. Същите персони, които сега поддържат такава теза, в миналия парламент изобщо не искаха и да чуят за нови правила. За тях тогава честни избори значеха избори в условията на партиен картел.

Ето един показателен факт, те не включиха в дневния ред на 06.03.2013  посоченият законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров  внесоха. Ето резултатите от гласуването тогава: общо гласували 127; ГЕРБ – за 4, против – 5, възд. – 76; КБ – 0, 0, 13; ДПС – 1, 2, 9; СК – 2, 3, 1; Атака – 8, 0, 0; нез. – 2, 0, 1.

3. Какво като има нови избори, партиите пак ще спечелят!

Това са банализирани твърдения на политици, политикани, конюнктурни обществоведи и най-обикновени „всезнайковци”.  Те изобщо не визират гражданите, които най-вероятно не считат за хора. Но гражданите имаме освен сериозен потенциал (който протестите показват) и огромен шанс. Нека да изпратим партиите на бунището на историята, като с мирните си протести ги заставим да  променят изборните правила.

Ето принципните ни аргументи за подобна амбициозна мотивация. В съответствие с чл. 6 от Конституцията на Република България: „всички граждани са равни пред закона“ новият закон ще даде шанс на най-добрите представители на нацията да влязат в управлението и да са пряко отговорни пред гражданите.

Проектозаконът гарантира:

– конституционното право на гражданите да избират и да бъдат избирани;

– равни права при издигането, регистрацията и участието в изборите на всички политически субекти – независими кандидати, граждански организации и партии;

 равнопоставеност на всички кандидати – ефирно време и средства, които държавата осигурява на всеки редовно регистриран кандидат, еднакъв административен подход и контрол при разпределението на местата и техническите параметри на нагледната агитация;

– пълна забрана за използването на държавно имущество от всички длъжностни лица, които се кандидатират;

– превръщането на парламента от параван за политическите партии в автентичен защитник на правата на всеки един български гражданин;

– реален достъп до парламента на всички кандидати  получили необходимия брой гласове, чрез пълно премахване на изборната „бариера” ( изкуственото изискване за минимален изборен праг – сега той съвсем произволно и единствено в полза на големите партии, е 4%).

Този законопроект предвижда създаването на национални инициативни комитети, които да регистрират граждански кандидати в многомандатните избирателни райони, да организират предизборната им кампания, да стартират народното събрание и да се саморазпуснат. Така новоизбраните народни представители ще са  свободни  да се ръководят единствено от своята съвест и убеждения.

Законопроектът не отнема права, той само възстановява конституционносъобразните права на гражданите и ги равнопоставя с партиите!

София, 20.06.2013 г.                                           Владимир Брезоев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6656

Posted by on юни 21 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.