АЛИ ХАМЗИН: ОТСЛАБВАТ ЗАПАДНИТЕ ПОЗИЦИИ В УКРАЙНА

Предизборната и следизборната обстановка в Украйна специално за Оbshtestvo. net коментираха Дмитрий Заборин (рубрика Актуално), представител на партията Съюз на левите сили и Али Хамзин (рубрика Анализ), член на ръководството на неправителствената татарска организация “Меджлис на кримско-татарския народ” . Двете стуктури заемаха  по време на изборите различни позици и именно заради това поискахме техния анализ на обстановката в Украйна. Така читателите на сайта ще могат да получат по- пълна и чисто украинска  информация. Материалите подготви Валентина НИКОЛАЕВА

Али Хамзин, ръководител на отдел “Международни връзки” на Меджлиса на кримско-татарския народ: Западните демокрации също трябва да се чувстват отговорни за случващото се в Грузия и в Украйна”.

Г- н Хамзин, защо мълчи Юлия Тимошенко?
За Юлия Тимошенко резултатите от президентския балотаж, разбира се, са неочакван шок, особено що се отнася до поведението на нейните съратници от Оранжевата революция, така наречените представители на демократичните сили. На нея й е ясно, че за победата не й достигнаха някакви си 3-4 %, т. е. около 500 хил. от гласовете на нейните симпатизанти. Също така тя е уверена, че не ги получи единствено заради агресивните позиции на съратниците си от Оранжевата революция, които се обявиха срещу нея, особено тези от пропрезидентския блок „НУ-НС”, които са й длъжници, защото тя ги вкара във властта през 2004 г. Много е важен фактът, че оттогава, бидейки в държавното управление, тя бе обект на постоянни критики и обвинения, особено от страна на нейните „оранжеви” съратници. В последния момент Виктор Ющенко просто я обвини в измяна, наричайки я „кремълски проект на Москва”. Независимо от това, на втория изборен тур тя получи подкрепа от 45-47 %. Лично аз определям този резултат като победа за Тимошенко. Убеден съм, че сега тя се готви за действия и работи над своите по-нататъшни политически стъпки, които да й осигурят бъдеща победа.

Има ли реална възможност Тимошенко да обжалва резултатите от президентския балотаж на 07.02.2010 г.?
В съответствие със законодателството на Украйна, уреждащо изборите за президент, БЮТ може да се възползва от тази процедура, която обаче е малко вероятно да се увенчае с успех. Трябва да си даваме сметка, че днес обществените настроения са различни от обществените настроения през 2004 г.
При тази ситуация също не без значение са официалните резултати, обявени от ЦИК, както и информациите от европейските наблюдатели, които предварително и единодушно обявиха президентските избори на 07.02.2010 г. за прозрачни, открити и демократични.

Ако Юлия Тимошенко обжалва, то вероятно ще претърпи нов неуспех. На какво тогава  се надява тя, ако обжалва?
Струва ми се, че при тази ситуация значение има не само доколко обжалването може да бъде успешно, а и потребността от неговото осъществяване. Убеден съм, че до него щеше да прибегне всеки от изгубилите в изборите, в това число и Партията на регионите, ако беше изгубила. Днес обаче до него прибягват от БЮТ. Този ход е нужен за удовлетворение на съзнанието на прекомерно политизираното днешно украинско общество. В противен случай всяка политическа сила, признала своята загуба, може да остане неразбрана от привържениците си и така да се лиши от тяхната подкрепа, която ще й бъде много нужна в предстоящите политически битки в страната.

Ще остане ли Ю. Тимошенко министър-председател или ще бъде отстранена? Западът, ЕС и Русия ще се намесят ли и как, според вас?
Вероятността Юлия Тимошенко да подаде оставка е под въпрос, като се имат предвид изборните резултати. Подобно развитие е възможно, ако се постигне споразумение за нова парламентарна коалиция, както споменават представители на БЮТ. Сега обаче Янукович иска тя да си подаде доброволно оставката, твърдейки, че „на страната не й трябва нова политическа криза”. Не мисля, че той има алтернатива на доброволната й оставка Имам предвид ползване на  силови методи. Това  със сигурност може да предизвика нова политическа криза в страната с непредсказуемо развитие. Оставката на Тимошенко е вътрешно-украински въпрос, който днес зависи от политическите сили в Радата. Що се касае до участието на Запада и на Русия, която в момента води много внимателна и прецизирана политика спрямо Украйна, груба намеса от тяхна страна е малко вероятна. Макар че, откровено казано, всеки от тях в качеството си на световна геополитическа сила ще изрази своята позиция по някакъв начин.

Какво бъдеще очаква Украйна с президент В. Янукович и министър-председател Ю. Тимошенко?
Ако този сценарий се осъществи и като се отчитат идеологически различните позиции на първите лица в държавата по нейното бъдещо развитие, отношенията между тях се очертават като много нестабилни, което пък ще доведе до ново противопоставяне и нова политическа криза.

Кои са спряганите кандидати за министър-председател?

Преди втория тур на изборите В. Янукович заяви, че ако ги спечели, за министър-председател могат да се кандидатират неговите съперници в първия тур Сергей Тигипко и Арсений Яценюк. Сега обаче се появи информация, че депутатът А. Яценюк се спряга като кандидат за министър-председателския пост от фракцията „НУ-НС”, ако се стигне до коалиция с Партията на регионите. Същевременно, макар и формално, съществува действаща коалиция между „НУ-НС”, БЮТ и Блока на Литвин. А и не трябва да забравяме, че в екипа на В. Янукович работи такава силна личност като Николай Азаров. Той не криеше своите амбции в тази насока от навечерието на  вота.

Медведев вече поздрави Янукович. Как виждате отношенията Русия-Украйна?
Може би е уместно да отбележим, че на победата на Янукович трябва да се гледа като на външнополитически успех на Русия. Същевременно, както някои западни анализатори вече признават, вследствие на този руски успех отслабват западните позиции в Украйна, в този важен регион от Югоизточна Европа. Съгласете се, че след руско-грузинския конфликт през 2008 г., когато прозападните нагласи сред днешното грузинско ръководство практически бяха отграничени, сега с В. Янукович президент, прозападните стремежи и програми на страната ни се оказват в аналогично състояние. Нима това не е явен успех на Русия в отношенията й с Украйна?
Тук трябва да добавим, че днес  ясно чуваме от В. Янукович и обкръжението му, че са готови да преговарят за оставането на Черноморския флот на Руската федерация в Севастопол след 2017 г. Поради тази причина  вече  не предполагаме,  а констатираме успешното прокарване на руските интереси у нас.
Разбира се, във важния за Украйна процес, свързан с президентската кампания, в която демократичните сили не успяха да се обединят, за да победят, вината на Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко е неоспорима. Но ако Юшченко просто стана непредсказуем в последните месеци от своето управление, то Тимошенко направи всичко, за да гарантира изборната победа на демократичните сили. За съжаление, …
Аз смятам ,че западните демокрации също трябва да са отговорни за случващото се в Грузия и в Украйна.  Ако не бяха амбициозните позиции на някои европейски държави /Германия, Италия, Норвегия, Испания, Франция и Холандия/ и преди и на самата среща  “на върха” на НАТО през м. април 2008 г. в Букурещ,  и ако тези държави не бяха срещу влизането на Грузия и на Украйна  в „План за действия при приъединяване”, то днес Грузия щеше да бъде цяла, а демократическите преобразования в нашата страна щяха да  са по-успешни.
Борбата продължава и демократическите ценности и правата на човека за всички нас без изключение не трябва да бъдат инструменти на политиката на двойни стандарти, а смисъл на нашия живот и позиция.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

 

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ? -Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2962

Posted by on февр. 18 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.