АЛЖИР И НЕПОЗНАТИЯТ БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ

97-ГОДИШНИЯТ КАПИТАН ВЪЛЧАНОВ СЛАГА КРАЙ НА ЕМБАРГОТО НА ОРЪЖИЯ ЗА МУДЖАХИДИНИТЕ ПРЕЗ 1960-ТА.

БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ ДЪРЖАВИ, ОКАЗАЛИ ПОДКРЕПА НА АЛЖИР, ПО ВРЕМЕ НА БОРБАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ФРАНЦИЯ.

Капитан Васил Вълчанов е ветерен в точната определение на думата. От всичките си мисии, той има една, която никога няма да забрави – нелегална доставка на два тона оръжия за FLN ( Фронт за национално освобождение на Алжир), доставка, извършена под носа на френските военоморски части. Операция дирижирана от ДС, която според алжирските историци е оказала сериозна подкрепа на муджахидините.

 „Ние бяхме на страна на алжирския народ. Доказахме подкрепата си, доставяйки оръжия на съпротивата. По този начин заслужихме вечната признателност на алжирския народ” – споделя капитанът. Едва познат в България, той е истинска легенда в Северно Африканската страна, коментира бившият алжирски министър Камел Бушама. Начело на алжирска делегация – Камел Бушама изразява благодарността на алжирския народ за този „героичен акт”, по случай петдесетата годишнина от обявяването на алжирската независимост.  Приветствайки ги в собствения си дом, капитанът разказва още един път за въпросната мисия, описана в книга, публикувана през 2011-та.

Капитан на стар търговски кораб – “Бреза”,  под предлог, че превозва изкуствен тор, той получава задача от ДС да достави огромно количество оръжия на алжирските бунтовници. Намирайки се вече в Средиземно море, Бреза рязко сменя своя курс, успява да излъже френските патрули и акустира на алжирския бряг. „Аз съм първият успял да пробие френската блокада над Алжир” – споделя Вълчанов. Въпреки това, той се опасява, че “Бреза” ще се превърне в цел на френските служби още дори преди потеглянето му от Варна. „Беше ме страх да няма някой техен агент в бригадата, която се занимаваше с натоварването на кораба.” За да не изглежда подозрителен, капитанът настанява семейството си в своята каюта, точно над експлозивите. С това действие, той получава огромната признателност на Държавна Сигурност и бива повишен в главнокомандващ Черноморския флот, а в последствие е изпратен като посланник в Женева. Тази операция служи също така и за проучване на общественото мнение относно бъдещите дейности на едно от най-бързо развиващите се предприятия по време на комунизма – КИНТЕКС, което специализира не само в търговията на оръжия за третия свят, но също така и в контрабандата на цигари и опияти.

Източник : Le Figaro.fr

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4776

Posted by on юли 5 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “АЛЖИР И НЕПОЗНАТИЯТ БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ”

  1. Христо Джуров

    В оснивни линии са глупости това което се пише за капитан Вълчанов.Оръжието бе доставено от капитан Георги Генов с кораба „Родина“ след перфектна маневра за излъгване на френските корвети.Разтоварването става в пристанището на Тунис и от там с камиони оръжието бе откарано в АлжирВълчанов никога не е бил главнокомандващ на флота.Него го съдиха за закупуване на стари кораби в „Булет“и нанасяне на големи щети на държавата с другите ръководители на „Тексим“

    • Георги Тодоров

      Бреза на Вълчанов е първият кораб надхитрил френската блокада и доставил оръжие на Алжир за освобождението. Вълчанов е бил ген.директор на корабоплаването и корабостроенето, под негово ръководство България е била на първо място в света по развитие на корабоплаването, което е вечатлило САЩ и най-големите икономики по онова време. После е бил скалъпен процес срещу Тексим по нареждане на Живков и СССР, тъй като това е било диверсия от рода на Пражката пролет и са хвърлени в затвора. Днес Китай ползва примера на Тексим.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.