АЛЕКСИС ЦИПРАС КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК

Siriza Balgarska levitza 2БЪЛГАРКА ИЗБРАНА ЗА НЕГОВ ЗАМЕСТНИК В ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЕВИЦА

Българката Маргарита Милева е избрана за заместник председател на Европейската левица на конгреса на партията в Мадрид, който се проведе от 12 до 15 декември в Мадрид, съобщи Мариян Димитров, медиен координатор на Българската левица. Милева е съпредседател на българската структура заедно с Иван Генов. Висшият партиен форум е издигнал с 80% мнозинство лидерът си Алексис Ципрас за председател на Европейската комисия. В речта си младият лидер е наблегнал, че „ ще бъде човекът, който ще се бори за интеграцията на бедния Юг срещу богатия Север”. Според Ципрас досега ЕС работи само за банковия и едрия капитал, а не за интеграцията на бедните хора. Той смята, че Европа има нужда от ЕС, но самият ЕС има нужда от радикална промяна. Обикновените хора страдат от решенията, взети от Tройката – Еврокомисия, Световна банка и Международния валутен фонд, казал още в речта си Ципрас. За него Световната банка и МВФ са частни организации, представители на едрия банков капитал и е невъзможно да защитават интересите на милиони европейци. Според Ципрас друг виновник за бедността в ЕС е Вашингтонския консенсус- организация на едрия капитал със седалище Вашингтон, който през последните 30 години налага неолибералния модел на светазаедно с някои  частни финансови рейтингови агенции, които чрез манипулирани резултати могат да разклатят всяка икономика.

На конгреса е внесена резолюция за задължителни минимални европейски стандарти, определящи във всяка страна на ЕС минимална заплата и пенсия, социални плащания , минимален достъп до здравен пакет и образование.

На делегатите голямо впечатление е направила речта на вицепрезидента на Боливия Алваро Гарсия Линера. Той се изказал против лозунга на левите „Да променим Европа”, според него той трябва да е „ Да променим света”. Линера, известен като лидер, обединил работниците марксисти с индианците, ЕЛ трябва да работи с Латинска Америка срещу едрия капитал.    

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8375

Posted by on дек. 28 2013. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.