АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

САРКОЗИ ИСКА ДА ВЗЕМЕ ПОД СВОЙ КОНТРОЛ ВОЕННАТА ПОЛИТИКА НА ЕС

НЕМЦИТЕ ТРУДНО СЕ УБЕЖДАВАТ В НЕОБХОДИМОСТТА ДА СЕ ВОЮВА СРЕЩУ НЯКОГО, КОЙТО НИЩО НЕ ТИ Е НАПРАВИЛ. КАЗВА ОЩЕ НЕМСКИЯТ ПОЛИТОЛОГ

Александър Рар е роден на 2 март 1959 година в Тайван. Потомък на белогвардейски емигранти в Германия. Баща му е видният църковен деятел – Глеб Рар. През 1988 г. завършва история на Източна Европа и политология в Мюнхенския университет. До 1994 г. е консултант на коропорация РАНД в САЩ. През 2003 е награден с орден „За заслуги към Федерална република Германия”. Директор на центъра Бертолд Бейц към Немския съвет по външна политика. Автор на биографиите на Горбачов и Путин. Специалист по немско-руските отношения.

 
 

Александър Глебович, Кадафи и неговото обкръжение говореха, че Либия ще стои до край, няма да се ограничава с жертвите, и изведнъж Кадафи се обърна на 180 градуса. Блъфира ли той, за да спечели време, или сериозно е готов на примирие с метежниците?
Това е тактиката на опитния диктатор. Садам Хюсеин в иракската война също се опитваше да изхитри силите на Запада, които бяха в хиляди пъти по-силни от него. Тук ситуацията е аналогична. Кадафи разбира, че почти целият Западен свят е против него. Резолюцията на ООН не я блокираха само Китай и Русия. Арабската лига също се изказа за забрана на полетите на авиацията над Либия.
По-скоро сега либийският лидер иска, колкото се може по-бързо, да реши въпроса с въстанниците. Обявявайки готовността си да се споразумява той показва, че се подчинява на това, което е написано в  резолюцията на ООН. Неговата цел се състои в това, да не допусне удари на НАТО на своята територия. Във всеки случай, той  фактически победи в тази гражданска война, и сега него ще го заставят да се споразумява.

Тoест Либия няма шансове успешно да се отбранява от въздушните атаки на западните страни?
Не, разбира се. Либийската армия приблизително съответства на бившата армия на Садам Хюсеин.  Американските бомбардировачи, така наречените  „невидими”, внушават зловещ страх и паника. Ако те бъдат пуснати, те ще разбият с бомби  тази страна, както навремето разрушиха Югославия.

Дали ще е възможно в случай на интервенция  силите на Кадафи да нарушат въздушните и морски транспортни съобщения в центъра на Средиземноморското море? По-рано Триполи заплаши, че гражданските и военни обекти на Запад ще станат цели на либийския контраудар?

Такива заплахи звучаха, но такъв вариант е изключен Навремето Милошевич също много плашеше Запада, но нищо подобно не направи. Хюсеин също заплашваше да разбие с бомби Израел, но ракети в тази страна така и не бяха пуснати. Работата е там, че против него може да бъде изпратена такава мощ, че силата на волята на лидера за това просто не е достатъчна. 

Вие не изключвате, че въстаниците в последните дни нарочно отстъпват пред силите на Кадафи, имитирайки заплаха от своето поражение, с това да провокират световната общественост на интервенция?
Мисля, че преписвате на тези въстаници прекалено голяма военна мъдрост. Трябва да се помни, че това е съвършено неорганизирана страна. В диктаторска страна е невъзможно да се представи, че оказалите се в пустинята хора могат нещо конкретно да планират. Това е спонтанен бунт. Те даже нямат военен лидер. Те имат второстепенно по сила оръжие и една обща идея – да махнат диктатора, който дотегна на всички. 

Възможно ли е Кадафи или въстаниците да не успеят бързо да победят и гражданската война да се проточи?
Едва ли. Ние се приближаваме към края на гражданската война. Всичко, което Кадафи можеше да разруши, той го разруши. Останаха един-два града, които трябва да ги превземе. Аз мисля, че тук той не блъфира, той наистина ще пусне там пехотата, преоблечена в полицейска униформа и ще въведе ред. Ако резолюцията на ООН се бе появила по-рано, въстаниците биха имали шанс, но не и сега. В най-добрия случай, ще успеят да се споразумеят с него.

Ако Кадафи се съгласи на примирие, но въстаниците твърдо се откажат от него? Възможно ли е в този случай международен натиск и върху опозицията, макар че до този момент Западът е загрижен само за нея?
В резолюцията на ООН точно се отбелязва, че трябва да се разоръжат и двете страни в конфликта. И Русия, и Китай ще оказват влияние на ситуацията и да я държат под контрол.

Защо Берлин, за разлика от своите съюзници в НАТО, не участва във войната?
Не само Германия, но и всички страни от БРИК  са против интервенции. Като се има предвид колко неохотно Германия изпрати войска в Афганистан и го направи само за да отдаде почит на американците. Подкрепяйки страната след като бе нападната па 11 септември. Работата е там, че немците трудно се убеждават в необходимостта да се воюва срещу някого, който нищо не ти е направил. Кадафи тях не ги е заплашвал.
А тезата за това, че е необходимо да се защитава гражданското население, което също е въоръжено, никого не убеждава. Немците разбират, че Саркози просто иска да се изперчи, друга дума няма. С всичко това той иска да вземе под свой контрол военната политика на ЕС. Немците не искат  да предприемат съмнителна кампания под френски флаг.

18 март 2011, в. Взгляд

Превод на български без съкращения – политолога Борислав Ангелов


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) -Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3747

Posted by on мар. 19 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.