АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ: В РУСИЯ, ТАКАВА ДРЕБОЛИЯ ПРОСТО НИКОЙ НЕ БИ ЗАБЕЛЯЗАЛ

БАНКЕРЪТ И СОБСТВЕНИК НА СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ – ЗА РУСКИ ВАРИАНТ НА ИСТОРИЯТА, СЛУЧИЛА СЕ С РУПЪРТ МЪРДОК

Милиардерът Александър Лебедев (№45 в списъка на списание Forbes за Русия), собственик на британските вестници The London Evening Standard и The Independent, разказва за британския и руския морал, за това, защо пострада неговият колега Рупърт Мърдок и защо е закрил вестник „Московский корреспондент”. Роден на 16 декември 1959 г.. Бивш офицер от КГБ.

 

Има мнение, че Мърдок днес плаща за своето политическо влияние, което той  е придобил за 40 години работа на пазарите във Великобритания и САЩ...
Аз ще се съглася, но с една уговорка: това не е заговор, това е един социален закон, който бе приложен при обществени обстоятелства  към Мубарак, Кадафи, Лужков. Този закон се прилага винаги и навсякъде към тези, които твърде дълго разполагат с твърде голямо влияние или пари.

Виновен ли е за това самият Мърдок?
Повече са виновни тези политици, членове на  естаблишмента, които са искали неговата благосклоност, а сега го тъпчат, което в действителност е много грозно.

Вие уверен ли сте, че в другите издания журналистите не използват методите на The News of the World?

Разбира се, че не, това е необикновен случай. В Англия това е много опасно, там има rule of law, върховенство на закона, хванат ли ви – пропадате. От друга страна, там има морал, има ценостти, има журналистическа етика. Това е зловещ, феноменален скандал с участието на банда от детективи, един от които е обвинен от съда в убийството на партньор, а след това оправдан.

Как щяха да се развият събитията, ако подобно нещо се случи в Русия?
В Русия, такава дреболия просто никой не би я забелязъл. Освен това ако журналистите бяха подслушвали гласовата поща на Бородин, Лужков, Батурина или Костин и благодарение на това се узнае, къде изчезнаха милиардите на „Банка Москва”, вероятно, обществената реакция щеше да е друга.
Ако в Англия подслушваха тези, които перат там парите си, реакцията също щеше да е друга. За неетичност никой нямаше да говори. Но на еснафите това не им е интересно, на него му е интересна сензацията в обикновенното семейство, където някой е загинал, изчезнал, някой са убили и т.н. И това е неприятното. Те подслушваха гласовата поща на убитото момиче и с това негативно повлияха на следствието, подслушиваха гласовите пощи на членовете на семейства, къдего има хора загинали във войната. Всичко това, за да се забавляват еснафите, в това е печалното на цялата тази история.
Но английското общество е устроено така, че то бързо ще се излекува. В това е целият смисъл на настоящия скандал. Тука има опозиция, има избори, има парламент, има други средства на масовата информация. Тук се вслушват в общественото мнение, провеждат изслушвания, разследвания. В Русия всичко се прави по различен начин.

Може ли да разкажете, как е по различно? Вие сте имали аналогичен случай: през 2008 г. вие трябваше да закриете вестник „Московский корреспондент” след  излизането на статията за Путин и Кабаева.
Аз имах вестник „Московский корреспондент”. Той извърши една неетична постъпка – публикува погрешна информация и беше закрита.
Предполагаше се, че аз в Лефортово ще замина за около 20 години. Всички вече потриваха ръце и чакаха. Вестникът в същото време „човъркаха” клана Лужков-„Гамбино”, занимаваше се с корупцията в град Москва. Ако той не бе закрит, ние, може би щяхме да разобличим Лужков три години по-рано и той би откраднал с 5 милиарда долара по-малко.
 Така, че за закриването на „Московского корреспондента” имаше не само политически причини, но и финансови:  Лужков ни елиминира, умножини по нула и ни разтвори в солна киселина. Той ни изгони от метрото, от всички будки, фактически уби разпределението. Даже когато нашите разносвачи безплатно раздаваха вестника, тях ги  отвеждаха в милицията.

Вие уверен ли сте, че Мърдок нищо не е знаел за подслушването?
Абсолютно. Това се е слувало само в един от неговите вестници. При мен своевременно мениджърите в бизнеса с транспортирането и закупуването на самолети отмъкнаха стотици милиони долари. The News of the World — това също е бизнес, а хората заради бизнеса, могат най-ужасни неща да сътворят. Когато имаш огромна империя, следенето на всеки никак не е възможно.

Защо депутатите усърдно се опитват да намерят доказателства за това, че Мърдок е знаел всичко?
– От него много се страхуват и него обичат. Това са тези, срещу които неговите вестници  работят. Това е като мен не ме харесва Лужков и другите объекти на разследване от „Новая газета». Аз си представям, как ще се хвърли върху мен руската бюрокрация, ако аз извърша нещо аморално, неетично, противозаконно. Тя просто ще ме направи на пихтия. Ето защо ние тярбва да бъдем по-светци от Папата.
Искам да предложа на  Мърдок участва в създаването на Международен фонд, който ще се занимава с подкрепата на независими журналистически разследвания. Ние ще внесем пари, ще сформираме съвет на директорите, ще определим задачите и ще се борим срещу глобалната корупция. За него това би бил добър ход да покаже, че скандалът с The News of the World е бил един досаден епизод.

Как скандалът с The News of the World може да се отрази на останалите британски издания?
Най-важното днес е бебето да не се изхвърли с водата. Камерън вече каза, че средствата за масова информация трябва да си извлекат поуки. Какви поуки? Може би се канят ограничения да въведат? Но това е безобразие! Средствата за масова информация днес и днес така нищо не знаят. Но нали именно те са длъжни първи да узнаят всичко за  богатите и силните на този свят. Журналистите са най-динамичната, умна и ловка част от обществото. Те винаги трябва да бъдат в първите редици. Зад тях трябва да върви полицията, парламента и т. н.

Материалът е публикуван на www.forbes.ru
Превод от руски – Борислав Ангелов

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

ЗА КОГО СТРОИТЕ ТЕЗИ МАГИСТРАЛИ, ГОСПОДА?д-р Лъчезар АВРАМОВ
  

МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ – Уалид Фарес

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4028

Posted by on авг. 4 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.