АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ОЧАКВА НИ УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ Е ТЮРЛЮГЮВЕЧ

„ЗЕЛЕНИТЕ” ДЕЙСТВАТ НА ПРИНЦИПА НАЙ-БЛИЗКИЯТ НИ ИДЕЙНО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ НИ ВРАГ, КАЗВА ОЩЕ КАРАКАЧАНОВ

Александър Каракачнов е  роден е на 11 септември 1960 г. в София. Завършва гимназия в Москва, философия в СУ"Климент Охридски". Съветник в Общинския народен съвет в София до 10 ноември 1989. По това време започват конфликтите му с властите. Активен участник и член на Русенския комитет (1988), съосновател на Клуба за гласност и преустройство; секретар на "Екогласност" (сдружението е учредено в неговия апартамент на 11 април 1989 г.) , съосновател на Зелената партия; член на СДС от края на 1989. Временен кмет на София, 1990-1991 с мандата на СДС. Научен сътрудник в Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/. Член на "Ротари клуб". В момента е председател на Национален изпълнителен съвет на ПП "Зелена партия/Българските зелени".

Господин Каракачанов, не напомня ли днешната предизборна кампания времето на алековия бай Ганьо?
Всички български предизборни кампании са си български и Алеко е описал това най-добре. Но, според мен, настоящата е малко вяла в сравнение с други години хората се умориха, а и нещата поулегнаха. За сметка на това, обаче, те е характерна и с други действия. Ще дам пример – съвсем меркантилното атакуване на СДС от бувшия му председател Пламен Юруков, с цел да им провали регистрацията за изборите.

Не сполетя ли същото нещо и вашата „Зелена партия / Българските зелени”? Каква е тази заигравка с НДСВ?
НДСВ се опита, и все още се опитва, да изкара, че едва ли не нашата партия стои зад гърба  им. Което е горе-долу същата история със СДС.  Платеният човек е заплатен с първото място в листата на НДСВ в Бургас. Това е Трифон Грудев. Той извърши една голяма подлост като в последния момент блокира с действията си регистрацията ни. По наше общо решение подготвихме документи да се явим на изборите самостоятелно, събрахме 17 хил. Подписа, почти изцяло бяхме подредили листите. Според устава, Грудев е вторият човек в партията, който подписва след мен. И в деня на регистрацията на партиите на 10 юни, той изчезна в 5 часа следобед. После се разбра, че всъщност се е договорил с НДСВ да поведе листата им. Веднага възниква такъв въпрос – добре, договорил си се, предатели има достатъчно, но защо прецакваш нашата регистрация? Отговорът е много прост – явно има договорка с НДСВ, че няма да се явим самостоятелно, а ще ги подкрепим. Вината на Грудев е ясна, извършил е непростима подлост, но как да си обясним задкулисните заигравки на НДСВ? Това ли е европейската партия, чиито критерий уж е моралът?

Ясно, Трифон Грудев ви е прецакъл, но НДСВ защо все пак „хвърли око” точно на вашата партия?
Простичката истина е, че ние имаме потенциал, показаха го последните местни избори, някъде около 60 хил. гласа. Този потенциал те желаят да го използват и второто, което е по-важното и още по-недопустимото за нас е, че с нашия положителен образ искат да си поизчистят замазания със сума ти далавери и безобразия имидж, които са вършили в рамките на две управления.

В политическия спектър се появиха, освен вас и други „зелени”. Стои ли някой зад тях?
Партията се нарича „Зелените”. Това са хора от различни дружества в областта на екологията. Дали стои някой зад тях, не зная и не бих могъл да коментирам.

Те ли ви нарекоха „политически труп”?
Много хора са ме наричали с какви ли не епитети. Азмога да изразя единствено съжалението си, че сравнително млади хора, нови лица в българския политически живот – партия „Зелените”, не могат да преодолеят една типична балканска черта – да оплюеш първо не  просто противника си, а този, който ти е идейно най-близък, защото го виждаш като най-голяма конкуренция. Това, което те говорят за нас, е първо невярно, второ – просто е балканска простотия. Маниерът на конфронтация и  зъбене с всички и най-вече с тия, които са ти най-близки е погрешен.

Оттук нататък какви са намеренията ви?
На тези избори, ясно е, ние няма да участваме. Въпросът е приключен. В момента се подготвяме за един нов начин на работа. Смятаме да се разширим в една много важна област, която е част от идеологията на зелените – качеството на живот на хората в България. Тук се включва всичко – социални проблеми, здравеопазване и т.н. Нашата програма, това, което бяхме подготвили за изборите, жалко че не  можахме да ги приложим.

Как виждате изхода от предстоящите избори?
Изходът от тях може да е много забавен за тези, които икономически са подсигурени, но за народа може да е доста печален. Вероятно най-напред ще се направи едно управление, което ще е тюрлюгювеч от пет различни партии и всяка ще застъпва своите интереси. И друго – не виждам да се предлага икономическа алтернатива от тези хора. Смятат просто да продължат същата история, както се казва, да се борят за баницата, без да направят една нова баница, по нов начин да я приготвят, да се борят за своето парче от нея, а не да направят нова за хората.

Продължават ли зелените да имат голямо влияние в Европа?
Нещо повече. Мога да кажа, че за моя радост групата на зелените в Европейския парламент след последните избори се увеличи с 6-7 души, което е признак за възходящо движение. В момента тя е четвърта по големина сред всички 7-8 групи.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА: СИНЯТА КОАЛИЦИЯ Е НОВАТА АБРАВИАТУРА НА ПАРТИЯТА НА ИВАН КОСТОВ

ВОЛЕН ТАЙНО В РУСЕ, ЗАГЪРБВА ПАРТИЙЦИТЕ СИ

ИЗБОРНИТЕ БРОКЕРИ В СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

КАТО НЕ СТАВА С ПОДЛЕЗИ – ТВОРЕТЕ НАДЛЕЗИ!

ЖОРЖ ГАНЧЕВ: КАДРОВИЯ И ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА СЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА Е ИЗЧЕРПАН

ЕЛЕОНОРА НИКОЛОВА СЕ “СБЛЪСКА” ЧЕЛНО С ДИМИТЪР АБАДЖИЕВ

МИРОСЛАВ МУРДЖОВ: ИМАМЕ БЕТОНИРАНЕ НА ЛОШО СТАТУКВО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2327

Posted by on юни 18 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.