Александър Александров , студент – В Аляска мечките и лосовете са на улицата

Александър е на 21 години и един от стотиците български студенти, които всяко лято стягат багажа след последния изпит и заминават на работа в Аляска. Той работи като организатор в един от хотелите на туристическата област Denali National Park на студения континент, а нощем е на бензиностанцията в района. Срещаме се с него седмица след завръщането му в София, за да видим как изглежда Аляска през очите на един българин.

Едно интервю на Ивана Георгиева

Как изглежда Аляска през погледа на българина?

В България, а сигурно и не само тук, за Аляска се смята, че е единствено площ, покрита от сняг и планини. Но всъщност това не е така. Аляска е един от най-големите туристически центрове на Америка. Туристите ходят там най-вече заради дивата природа. Има мечки, вълци, мусове ( лосове ), те буквално вървят по улиците и дори често спират движението. Имах един случай, когато се прибирах от бензиностанцията, на която работех. Пътят до мястото, където живеех, е не повече от десет минути пеша по магистралата. По нея обаче нямаше осветление. Докато вървях, чух шум от храстите, точно пред мен излезе един лос, огледа се и най-спокойно си пресече. Така че има много какво да се види там.


Има ли инциденти с тези животни или те са се приспособили към хората?

Не съм чувал за инциденти. Мусовете не са опасни за хората, но мечките и вълците са опасни както навскъде. Имаше случай с момиче от нашата група, българка. Тя тръгна да изхвърля боклука през задния вход на общежитието ни. Кофата беше на два метра от входа, а между нея и вратата стоеше мечка.

Само туристическа област ли е Аляска?

Не, не е само туристическа. Аляска е и индустриална зона. Заводите за нефт и мините за въглища там са едни от най-големите в света. От Аляска е тръгнала и златната треска, която по-късно завладява цяла Америка. Там е било открито най-голямото находище на злато и до ден днешен местните жители се хвалят с това.


Има ли и сега златотърсачи там?

Не съм срещал, но има действащи рудници и мини, които все още копаят злато.


Какви са туристическите дестинации в Аляска?


Хотелът, за който работех, организира предварително цялата програма на туристите, които посреща. В нея влиза посещение на националния парк, който е като зоопарк. След това имат няколко свободни часа, в които могат да обиколят магазините за подаръци или пък да отидат на рафтинг. Това е спускане с лодка по течението на Nenana reaver, която е доста голяма река. На туристите буквално не им остава време за почивка от всички аткрациони, които им се предлагат. Най-посещаваната атракция беше пътуването с вертолет и кацането на ледник в морето. Това удоволствие струва по 150 долара на човек.


Скъпо удоволствие ли е да си турист в Аляска?


Зависи. За средностатическия американец може би не е чак толкова скъпо. Макар че парите не са никак малко. Една нощувка излиза 400 долара в най-евтиния хотел. Най-скъпите, VIP-апартаментите, стигат и до 2000 долара на нощ.


Аляска се свързва и с белите нощи и северните сияния?


Белите нощи продължават от май до средата на юли. В този период през цялото време беше ден. Северното сияние успяхме да го видим три или четири нощи. Това беше вече към края, защото предпоставка за явлението е падането на температурите. Когато няма облаци, няма вятър и всичко е спокойно, се виждат зелено-жълто-червени линии, които пресичат небето. Не може да се опише с думи – дълги линии, от единия до другия край на небето, които изчезват, щом подухне вятър.


А има ли лято в Аляска?


Курортът, в който работех, е отворен от 18 май до 21 септември. Този период обхваща пролет, лято и есен, тези три сезона се сменят за това време. Когато пристигнахме през месец май, беше сравнително студено, но след това постепенно започна да се затопля. Лятото си е същото като в България, температурите стигаха и до 30 градуса. А и студът там е различен, не е като нашия. При минус 2 градуса се издържа по къс ръкав и къси панталонки, защото е сухо и няма вятър. Имаше и случаи, когато валя сняг. Например за първи път ми се случи да вали сняг на рождения ми ден, който е през юли. Но то е за малко и след 15 мин. пак е 30 градуса.


Какво разказват за зимата местните хора?


Зимата е доста тежка. Хотелите, в които ние работехме, се запечатват зимата и се отварят чак през май. Говорих с един от работниците към бензиностанцията. Той ми разказа, че през зимата му се налагало да измива сутрин всички помпи на бензиновите колонки, защото замръзвали.


Какви са хората, които живеят в Аляска?


Американци и мексиканци. Мексиканците там ги приемат както ние приемаме циганите. Но те са далеч от това, защото повечето от тях работят на строителни обекти и взимат около 3 000 – 4 000 долара на две седмици. Което е много повече от всички ни, които работехме там.


Колко голяма беше българската група?


В областта, в която бях аз, бяхме около 200 българи. А в цяла Аляска сигурно към 400. Всички те бяха студенти като мен, дошли да изкарат пари. Някои дори предпочетоха да останат, защото не откриха причина, заради която да се връщат в България. И по един или друг начин го правят – един се жени, друг ходи до Вашингтон, за да си удължава визата, трети остава нелегално. Поне 10 процента от българите останаха.


А имаше ли други националности, които работеха в Аляска през лятото?


Да, имаше хора от цял свят, които бяха дошли на сезонна работа. Имаше сърби, турци, канадци, латвийци. Но никога няма да видиш студенти от водещите европейските държави като Италия, Англия, Франция… За сметка на това имаше от Доминиканската република. Българите обаче са най-много.


Американците имат ли представа за България?


В началото се получи нещо като културен шок. Ние непрекъснато искахме да се показваме какви сме, откъде сме. Питахме едно момиче, американка, дали знае къде се намира България. Отговорът беше – да, на картата. За България се отговаряше, че се намирала в Аляска, в Азия, изобщо във всички континенти. Имаше и по-интелигентни, които знаеха, че е в Европа, но не и къде точно. На бензиностанцията редовно ни питаха от къде сме. Когато веднъж обяснихме, че сме от България, човекът много се зарадва и ни обясни, че и той имал познат в Украйна.


А промени ли се с нещо в представата ти за американците, като направим уговорката, че Аляска не е типичната Америка?


Не е типичната Америка, но може би Аляска е едно от малкото места, където са се запазили кореняци американци. Останахме с впечатлението, че тези хора не се вълнуват почти от нищо. Не ги интересува политиката, макар че като дойдат избори, гласуват. Не обичат да слушат или гледат новини. Купуват вестници, но там пресата е друга. Например в неделния вестник, който е от 30 страници, 4 страници са комикси. Има много обяви и пишат единствено за това, което се случва в Америка. Иначе американците са доста странни хора. Всеки, независимо дали те познава или не, започва разговора със “Здрасти, как си?” и очаква от другата страна да се каже “Добре съм, ти как си?”, после той да отговори “Добре” и да се приключи. На пръв поглед изглежда любезност, но после разбираш, че е фалшива. Защото американците изобщо не ги интересува как си, но такава им е културата. Ако им кажеш “Зле съм”, гледат да прекъсне разговора и да продължат напред.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=349

Posted by on сеп. 21 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.