АЛБЕНА ПОПОВА: 20 ГОДИНИ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, ЗА ДА ОФОРМЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ И КУЛТУРА

Албена Попова e Генерален Мениджър на Globus Media Group, в портфолиото на медийната група са телевизиите Travel TV, Community TV и Travel HD.

До 2011 г. Попова е управляващ съдружник на консултантската компания Крестън Булмар“. Завършила е „Финанси“ в УНСС, печелила е няколко награди за предприемачество. През 2008 е наградена в конкурса „Бизнес дама на годината” с приз „Най-успешна млада жена предприемач”, а през 2009 печели голямата награда в категория „Собствен бизнес” на конкурса „Next Generation”, организиран от в. Пари и Deloitte.

Здравей Албена. Къде те намираме в момента?

В офиса, както обикновено. 🙂

Разкажи ни как се съчетават ролите на майка, бизнес дама и жител на град с проблеми като София?

С усмивка. Да е успешна на всички фронтове е предизвикателство пред всяка съвременна жена. Всичко е въпрос на нагласа и гледна точка. Аз съм доста динамичен човек – запълвам всяка секунда с ангажименти и това ме прави жизнена и щастлива.  А когато една жена е щастлива, тя е пълноценна и в работата, и вкъщи.

Аз съм родена в София и много обичам града си. Не бих казала, че е място с проблеми, коренно различни от всички по-големи градове по света.

Кои са основните трудности пред един родител, който отглежда детето си в България?

Да си родител е голямо щастие, но и голяма отговорност. Трудностите, с които родителите се сблъскват, са различни в различните периоди на растеж на детето. По отношение на България това основно са ниският жизнен стандарт и финансовите затруднения на голяма част от семействата, както и липсата на публични услуги в подкрепа на отглеждане на децата, особено в по-малките населени места. Когато говорим за отговорност по отношение отглеждането на децата, тя не е само на родителите, а и на обществото и държавата като цяло. Необходими са фундаментални реформи в образователната система.

Какво е характерно за днешните тийнейджъри и младежи?

Свободният, лесен и бърз достъп до информация.

Как оценяваш бизнес средата у нас?

Не много благоприятна, ако съдим по данните от тази година и отдръпването на чуждите инвеститори в страната. Слабостите основно са в посока на прозрачността, липсата на правна сигурност и ефективността на държавната администрация. По- оптимистични са резултатите на собствения бизнес в страната, където инвестициите са се увеличили, очакват се и по-високи обороти и увеличаване на заетите работни места.

Какви плюсове и минуси виждаш у българина, що се отнася до правенето на бизнес?

В България на практика все още няма традиции по отношение на правенето на бизнес. 20 години не са достатъчни, за да оформят предприемачески дух и култура. Голяма част от младите хора живеят с илюзията, че правенето на бизнес е свързано с малко работа и големи печалби. Нямат нагласата, че успехът е свързан с много години учене, работа и усилия. Това се дължи именно на липсата на добри примери.

Плюсовете са много: България е една демократична и свободна страна, с изключително благоприятна данъчна система, невероятно красива и разнообразна природа, интелигентни и образовани хора.

Какво би препоръчала на младите предприемачи и на хората с идеи ?

Няма да успея да го кажа по-добре от Стив Джобс: „Останете си гладни, останете си глупави!”

Работила си в БНТ като водещ на детско предаване, как се чувстваш отново в този бизнес?

Като дете бях водеща три години на научно-популярно предаване по БНТ. Снимките отнемаха доста време и в седми клас трябваше да взема тежкото решение – образована или известна. Избрах първото. Ето че сега отново се връщам в медийният бизнес, но в друга роля. Много харесвам работата си и се чувствам на място.

Защо според теб няма повече проекти като „Това е България” ? Как мина подготовката и реализацията на такъв голям проект?

Всъщност аз се включвам към екипа на проекта в най-важната фаза – финалната. 🙂 Реализацията на „Това е България” започва през 2010 год. и успява да постигне това, за което създателите му не са и смеели да мечтаят: навсякъде, където отива екипът, подкрепа и помощ му оказват институциите на местната власт и отделни граждани. Всички са вдъхновени от идеята, че ще бъде заснет видеокаталог на родината ни България, за да можем да я опознаем по-добре и да съхраним информация за богатствата й за поколенията, които идват след нас. Основна задача пред проекта „Това е България“ е създаването на документална поредица – видеокаталог, разкриваща различните периоди и аспекти от историята, бита и културата, от обичаите, нравите, архитектурата и природата на България. Поредицата има за цел да представи всички онези уникални черти на българското, във всевъзможните му проявления, на онова, с което допринасяме за обогатяването на културно-историческото многообразие на света, от най-дълбока древност до наши дни.

В завършен вид видеокаталогът ще съдържа тринадесет филма, дванадесет от които тематично разделени, с продължителност 27 минути, и един 90-минутен филм, който цели да събере най-значимото от всички останали.

Но мисията на видеокаталога „Това е България“ не се изчерпва със съхраняването на факти. Тя е значима за нашето поколение, защото показва България на света и на децата ни. Всички ще останат учудени колко много неща не знаят за собствената си държава. Премиерата предстои през септември тази година.

Какви книги четеш ? Коя е последната книга, която те вдъхнови и мотивира ?

Много обичам да чета и правя резюмета на повечето прочетени книги. По този начин затвърждавам внушенията и нещата, които са ми харесали и направили силно впечатление.

Нямам предпочитания към жанрове и тематика, всичко е въпрос на настроение и периоди.  Последната книга, която ме вдъхнови, беше биографията на Стив Джобс. Препоръчвам на всеки да чете историите на подобни велики личности, променили света, защото това ти дава възможност да го видиш през техните очи и да повярваш, че въпреки всички пречки, обстоятелства и хора, ти също можеш да сътвориш велики неща и да оставиш ярка следа след себе си. Това е история, която доказва силата на интуицията, духа и вярата в мечтите и те окуражава да правиш нещата, които те вдъхновяват и ти харесват, дори на пръв поглед това да не са точно нещата, от които се нуждае Светът.

Интервю на Агоп КАСПАРЯН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5020

Posted by on юли 24 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “АЛБЕНА ПОПОВА: 20 ГОДИНИ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, ЗА ДА ОФОРМЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ И КУЛТУРА”

  1. Genadi Nikolaevich

    Dewoikata oswen che e umna i krasiwa mai mai e i mlada maika. pozdrwleniq ne e lesno da si tolkowa mlada maika i taka uspqla v karierata.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.