АКРОБАТИКА С ДАТИ ИЛИ КАК СИНЯТА КОАЛИЦИЯ САМА ИЗКОПА ГРОБА В КОЙТО Я БУТНА ГЕРБ

В съответствие с чл. 93, ал. 5 от Конституцията на Република България изборът за нов президент се провежда не по-рано от три месеца или не по-късно от два месеца преди изтичане срока на пълномощията на действащия президент. Този срок е от 21 октомври до 21 ноември, a реално встъпва в длъжност на 22 януари.
 

Борбата за датата:

Предложението на Парламентарната група на ГЕРБ от 15 юни 2011 (началото на лятото), е изборите за президент и вицепрезидент да се проведат на 23 октомври 2011 г. Това е първата възможна дата в този едномесечен период съгласно българската Конституция, обявява тогава Искра Фидооосова. Границите са неделните дни, защото  според Кодекса изборите се правят в неделя.

Интересно защо президентът Първанов подкрепя датата. Дали става въпрос за договорка с Бойко Борисов или сметки за махане на Станишев е трудно да се отговори. Със сигурност обигран политик като него в наясно с датите и тяхната роля.

Социалистите   искат  президентските  избори да са на 13 ноември, ДПС –  30 октомври. Опитните социалисти и депесари са наясно, че една наглед маловажна дата може да има много важна електорална роля. Синята коалиция прави мазно индиго на ГЕРБ и също иска 23 октомври.

 
Гласуването:
(Издвадка от Стенограмата на Народното събрание)
 
Гласуването проведено на 15 юни 2011 по тема Решение за насрочване на избори за президент и вцепрезидент на Република България:
Гласували 155 народни представители:
ЗА –  101 (ГЕРБ и Синя коалиция + 1 глас от ДПС и малко независими);
Въздържали си –  50 (БСП и ДПС);
Атака – има само 2 участвали в гласуването и те са против.
Предложението е прието.

В крайна сметка БСП и ДПС се обявяват против и се въздържат на гласуването. Само синята коалиция подкрепя ГЕРБ. 
 
Резултатите:

На изборите ГЕРБ имаха избран президент с разлика само от 5 % от кандидата на БСП. Кандидатът на Синята коалиция (или под каквито форми се явяваше тук таме) взе само 1.9 %. 

 
Какви може да са били аргументите на ГЕРБ за яростното отстояване на най-ранната дата:

Изборите за местна власт и президент бяха на 23 октоври. Вторият тур на 30 октомври. По закон бюджетът трябва да се внесе най-късно до края на октомври. Така бюджетът влезе в Парламента в понеделник 31 октомври, когато изборите бяха свършили.
Основният им аргумент очевидно е бил съдържанието на бюджета. Задържат го буквално до последно. И когато го показват на обществото започват масови брожения на недоволни от заложените за 2012 година суми.
Ако бюджетът беше представен преди изборите резултатът едва ли щеше да бъде същият. Следователно от ГЕРБ са знаели още в средата на годината, че парите в държавата са свършили.
Втори аргумент трябва да се търси в началото на зимата, когато социалното недоволство традиционно се покачва от по-високите сметки за отопление, но той е по-вероятен за избори през периода декември-март.

 Епилог:

След изборите най-яростни опоненти на ГЕРБ вече са Синята коалиция и Атака, но както се казва мандалото хлопна. Катастрофата им на изборите (и за президент и за местна власт) ги праща в полето на бакалските сметки – откъде да намерим още гласове та да добутаме до Парламента следващия път. След като не си направиха сметката какво ще им се случи след като лакейно подкрепяха ГЕРБ, как ли ще направят новата сметка. Гробът, който копаеха угодно за герберската схема се оказа техен. Толкова са отчаяни, че поради социалните протести Борисов може да ги призове още веднъж, но този път със сигурност ще им е за последно. 

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДЮНЕРЪТ НЕ Е САМО ХРАНА, НО И ВИД КУЛТУРЕН СИМВОЛ

СТРАТЕГИЯ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА НЕВЕЖЕСТВОТОпроф. Емил ХОРОЗОВ
 
 

ЕЛИ ТОНЧЕВА: ПРЕДИМСТВАТА НА ОБУЧЕНИЕТО В ЧУЖБИНА СЕ ИЗМЕРВАТ НЕ САМО С ОСЕЗАЕМОТО

ВОЛОДЯ ПОПОВ: ОБЩЕСТВОТО НЕ СЕ УПРАВЛЯВА С ЖЕЛАНИЕ, А С ПОДГОТОВКА И ОПИТ

СЛУЧАЯТ С ГЕЙ БРАКОВЕТЕДжон СТОСЕЛ
  

ЩЕ СТАНАТ ЛИ СЪБИТИЯТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК РЕКВИЕМ ЗА ЕДНА БИВША ООН?А.Б.Борисов
 

ОГЛЕДАЛОТО НА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА –Борис ДОКТОРОВ

АЛЕКСАНДЪР ЛЕБЕДЕВ: В РУСИЯ, ТАКАВА ДРЕБОЛИЯ ПРОСТО НИКОЙ НЕ БИ ЗАБЕЛЯЗАЛ

ЛИБИЯ: ЗА ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС МЕЖДУ УЧАСТНИЦИТЕ В КОНФЛИКТА

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И РЕСУРС В ГЕРБ ДА СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА? -Тихомир СТОЙЧЕВ

СКРОМНАТА СИЛА НА ГЕРМАНИЯМалте ЛЕХМИНГ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4167

Posted by on ное. 30 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.