АКО ХИЗБУЛА СЕ РАЗОРЪЖИ, С ЛИВАН Е СВЪРШЕНО

Срещаме се с И.Д през една от летните вечери в началото на седмицата. От съображения за сигурност и най-вече от страх за децата си отказва да се представи с името си, да я записваме с диктофон или да й правим снимки. Тя е една от стотиците българки, омъжени в Ливан, които войната върна отново в България. Млада жена около 30-те, която е преживяла много повече, отколкото може да се разбере по насълзените й очи.

Едно интервю на Ивана Георгиева

 

Завърнахте се от Ливан с групата българи, които МВнР евакуира преди около месец. Какво ви накара да се приберете в България?
Мен лично съпругът ми, защото там стана наистина ужасно. Аз не исках да тръгвам. Всичко ми е там. Но той се страхуваше за децата. Самолетите, преди да бомбардират, издават страшен звук. И децата се стряскаха. В къщата на етърва ми след една бомбардировка всички стъкла бяха изпочупени. Едно от децата беше в стрес от това. Ние живеем в Бейрут и е страшно, а казват, че извън града е още по-опасно. Просто не може да се излиза навън. До нашата къща има училище, което е много елитно. По американска система учат там. Нашият блок е точно до него. Вчера съпругът ми се обади и каза, че училището и част от нашата сграда са разрушени. Всичко е в камъни.
Как изглежда войната от първа ръка?
Най-силното нещо е звукът. Американците не позволяват антирадарни устройства и самолети и няма система за предупреждение. Никой не знае кога идва ударът. Седиш и чакаш. И тогава се чува ужасният звук. След третия, четвъртия ден на войната взимахме успокоително. Но не можеш да мигнеш.
Ливанците уплашени ли са или са настроени революционно?
Ливанците вече са свикнали. Накрая няма какво да  губиш. Къщата ти е отишла, член на семейството – убит. Израелската армия е много добре екипирана. Явно се използват и нови типове оръжие. Много от труповете са без кръв. Там от десетилетия има ранени и докторите познават раните. Говори се, че се експериментира с оръжие с енергиен заряд. В Южен Ливан, в  Бейрут – не.
Защо според вас започна войната?
Това се чакаше отдавна и в Ливан, и в Израел. Просто се търсеше повод. От смъртта на Рафик Харири. Историята се повтаря с премерен план за действие. Тази година беше ужасна за Ливан – за психиката на хората, за социалния живот, за икономиката. Ако Хизбула се разоръжи както искат, с Ливан е свършено. В Израел няма никаква вода, а Ливан е много богат на води и те искат да ги вземат. Когато окупираха Южен Ливан, правеха десетки изкопи, за да взимат вода.
Вярвате ли в примирието, което беше обявено в понеделник?
Не
Защо?
Защото живея там от 10 години и Израел непрекъснато ни напомня за присъствието си и за това, че иска да доминира. В Южен Ливан, на границата, винаги е имало напрежение. Идват и бомбардират обикновено електроцентралата Веднъж 4 дни цялата страна беше без ток. Живеем като мишки.  През цялото време правят сателитни снимки и всичко знаят. Имат програми и всеки ден бомбардират различни сгради. Лошото е, че си отидоха и много цивилни.
Справиха ли се българските власти с евакуацията според вас?
Да. Това беше едно от малкото неща, които се направиха добре и свършиха благополучно. Бързо се организираха.
Имахте ли премеждия по време на придвижването от Ливан през Сирия към България?
Беше напрегнато. Отначало ни казаха, че ще пътуваме с ферибот, после със самолет, накрая с автобус. Всяко решение беше предпоследно. Когато стигнахме до сирийската граница, целия автобус ръкопляскаше. Бяхме три автобуса – на покривите с големи български знамена. Предишния ден бяха бомбардирали пътя и имаше огромни кратери, които заобикаляхме. На границата имаше и много руски и немски автобуси с бежанци.
Ще се върнете ли отново в Ливан?
Живот и здраве… Ако се върнем в какво състояние ще е къщата ни, дали няма да падне, защото е ударена. Не знам…
Как обяснихте на децата си пътуването? Разбират ли те какво е война?
Казах им истината. Те са свикнали новините по телевизията  да предават за това и знаят, че има враг. Знаят защо не можем да ходим в Южен Ливан.
За повечето европейци Ливан е типична арабска страна. Така ли е наистина?
Не. Ливан е много по-европейски от много европейски страни. Има силно френско влияние. Френският език е втори език. Арабският е пълен с френски думи. Дори и религиозните мюсюлмани са различни. Религията освен това ги учи на честност. Ливан е древна търговска и банкова държава. Наричат я малката Швейцария. Много малка страна, а към нея има огромни интереси.
Много ли са българите там?
Не много. Около 350 бяха регистрираните. Още толкова сигурно са нерегистрираните.
Променила ли се е България според вас?
Не. Единствено, че направиха малък участък на метрото. Родина ми е, скъпа ми е, но няма промяна за добро. Жал ми е за старите хора.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=439

Posted by on авг. 17 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.