„АЗ МОГА ПОВЕЧЕ“, НО МЕ ИЗЛЪГАХА – ПРАВИТЕЛСТВОТО КОМПРОМЕТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА

Az moga povecheДесетки хиляди хора се редиха на дълги опашки, през работно време, за да подадат документи за европейската програма „Аз мога повече“ в бюрата по труда из цялата страна. За тези, които не знаят, програмата беше насочена към хора, които имат трудов договор и искат да повишат професионалната си квалификация: с други думи по европейската програма  им се отпускат безвъзмездно пари, за да се запишат на курсове по чужд език или професионален такъв (счетоводство, сладкарство и т.н.). Парите не се дават на ръка, а под формата на ваучери.

От Агенцията по заетостта обявиха, че само половината от подалите документи ще получат ваучери. Никъде в условията не е казано, че има ограничение на броя подадени заявления. В програмата няма конкурсно начало. Защо губиха времето на хората и на институциите? Защо продължават да приемат документи на хора, които са обречени да не бъдат одобрени? Защо излъгаха?

Думите на шефка от агенцията по заетостта Камелия Лозанова, че „българите трябва да се научат да не оставят нещата за последния  момент“ звучат некомпетентно и цинично. За будалите остава да пият по една студена вода и да зачеркнат няколко часа от живота си като напразно загубени. Разочарованието от държавата е бонус.

Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6117

Posted by on февр. 9 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

12 коментара for “„АЗ МОГА ПОВЕЧЕ“, НО МЕ ИЗЛЪГАХА – ПРАВИТЕЛСТВОТО КОМПРОМЕТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА”

 1. още един прецакан

  Това даже не е цялата истина! Агенцивта по заетостта спряха „временно“ без обявена причина и без обявен срок всички Дистанционни обучения по АзМогаПовече. Това прави обучението Невъзможно за ГОЛЯМА част от тези 50 000 които вече са одобрени, в това число съм и аз. За такова изказване на държавен служител (г-жа Лозанова) по телевизията уволняват.. но само в истински цивилизованите държави… тук е оизволено да ни се гаврят с усмивка на лице.
  Още нещо: Две от фирмите към които се бях насочил прекратиха дейност заради административния и финансов натиск от държавата… а са толкова свестни хора… ама такава е съдбата на свестните. . в БГ.

  • Maq

   И аз съм от тези прецакани и така докато си чакаме online обучение и за нас няма да има ваучери.Така че не са и 50 000.Ще са много по-малко и няма да се учудя ако парите за нас потънат в нечий джоб…

  • Лариса Ангелова

   Съгласна съм като представител на обучаваща институция. За да се проведе обучението, което е солидна сума като разход за преподаватели и производствена практика трябва да се сформира група от 10 души. Само че, всички работят различно и почиват различно. Въпросът е как точно обучаващите институции да провеждат обучение след като съставянето на учебна програма е почти невъзможно? Най-удачният вариант е да се върне дистанционното за хора, които не могат да се обучават вечер след работа или в събота и неделя. Това е необмислено от страна на Агенцията. Не е обмислено и като статистика – кой , къде и за какво иска да бъде обучаван. остава впечатлението, че се раздават ваучери стихийно без предварителна стратегия. Необходимо е да се прави и отсяване на молбите, така че кандидатите да бъдат обучени, да няма единични желания, които трудно ще бъдат изпълнени. И последно, в Агенцията няма никаква политика за предварителен подбор и ориентация на кандидатите, които записват професия, само защото им звучи добре. Такива кандидати трудно се обучават, например всички инженери да ме извинят, нямат икономическа мисъл и обучението им по икономически професии е напълно безсмислено. С това, каква услуга прави Агенцията на обществото?

   • Розалина Костадинова

    Госпожо Ангелова, не правете изводи за инженери и икономисти – от инженер икономист става, но от икономист инженер никога. Казвам Ви го от собствен опит – завършила съм инженерство, а след това икономика. В Техническия нямаше нито един икономист, който иска да стане инженер, докато в Икономическия такива колкото искаш. И когато инженерите се записват да завършат икономика , то е винаги успешно и успешно се реализират и по двете специалности.

   • Glory

    „…всички инженери да ме извинят, нямат икономическа мисъл и обучението им по икономически професии е напълно безсмислено.“ ???

    Що за тъпо изказване и то от представител на „Обучаваща институция“? Звучите жалко и комплексирано.
    На 100 % бих повторила написаното от г-жа Розалина Костадинова и ще допълня,че не малка част от инженерите имат и завършени икономически специализации, и/или следдипломни квалификации. Дори преди години (сега не знам дали е така) във всички технически училища и университети поне един семестър се изучававаше „Икономика и организация“ на съответното стопанско направление – машиностроене, енергетика, химия, металургия и т.н.
    От немалкия ми професионален опит с увереност мога да кажа, че повечето инженери се справят с икономиката доста добре, но много рядко съм срещала икономист (в частност счетоводител) който да разбира или да се опита да научи основни положения от технологията или процеса, които трябва да осчетоводява, изследва, анализира, оценява и остойностява. Дори съм контактувала с такива специалисти, които не могат да направят грамотна пълна калкулация на себестойност. А това, че от инженер икономист става, но от икономист инженер никога, не е само мое и на г-жа Костадинова мнение – чувала съм го изказвано от не малко икономисти и Главни счетоводители.

 2. nik

  В Русе пред мен приеха документи без дипломна за средно образование, а мен ме върнаха да си търся дипломата за средно, защото им представих 2 за висше и затова закъснях с подаването, пълна корупция масово уволнение на служителите в социалните служби, които редят пасианси по цял ден мамицата им дебела да еба…..

 3. Елена Харалампиева

  Не си мислете,че след като бъдете одобрени и се сдобиете с така желаното уведомление,нещата са уредени.Голямото чакане и безнадеждно търсене тепърва ви предстои!!! Аз получих уведомлението си сравнително навреме,нямам никакви забележки относно служителите в БТ „Сердика“-София.Но ог 21-ви януари до днес не мога да намеря нито един доставчик,който да ми даде някакъв надежден отговор.От 8 запитвания към различни доставчици,отговор получих от4-ма и то-отрицателен.Така че,скъпи приятели,ако курса на обучение ви е повече от 300 учебни часа,по -добре,не съжалявайте,че не сте одобрени.Почти е невъзможно да намерите все още неизстрадал доставчик,който е чакал месеци наред,за да получи чак после,след приключване на цялото обучение,парите,които е вложил от собствения си джоб.Дано Агенция по заетостта да намери някакъв вариант и за нас,иначе всичко /и нашето събиране на документи,отсъствие от работа,висене пред БТ,труда на служителите там/,всичко е било напразно!

 4. Зашева

  Аз подадох документи също в БТ Сердика и нямам оплакване от тях като служители, но се натъкнах на същия проблем като Елена Харалмпиева- липса на доставчик. След като бях одобрена започнах да търся доставчик. В списъка бяха само 2 фирми и от двете ми отговориха, че за да се започне курс трябва да има поне 10 човека. В едната фирма бях първия се обадил, в другата имаха 5 човека от други населени места. Удължавах срока си 4 пъти и все така нищо. В крайна сметка моя ваучер е неизползван и ако кандидатствам след време най- вероятно няма да ме одобрят именно заради неизползван ваучер (това ми казаха при последното ми ходене в БТ). Междувременно се оказа че едната фирма доставчик в списъка на агенцията е със заведено дело за източване на пари по програма за развитие на човешкия ресурс, но делото не е приключило и няма присъда. Иначе казано всичко си е характерното за нашите ширини- без контрол, липса на организация….

 5. Тинтири-минтири

  Първо, мислех да кажа че заглавието не е вярно
  ПРАВИТЕЛСТВОТО КОМПРОМЕТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОГРАМА

  не е правителството а агенцията по заетостта.
  Обаче сега като се поразмисля – може и да сте прави…

  а това със спирането на дистанционните курсове, е най-най-голямата простотия която може да се случи.

  Ето – вземи си уведомлението, одобрен си, обаче, виждаш ли, съжалявам много ,не можеш да учиш.

  викат му дискриминация, подигравка и още разни неща, които не са за писане тук/просто ми е неудобно/

 6. елка дончева

  Поредна лъжа хора.Старите хора са го казали“Чужда ръка гръб не чеши“и е мнооооого вярно.Не си ли с връзки и с дебел портфейл казват “сори не става“.За това България е на този хал

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.