АЗБУКА НА ЗАСТОЯ – ЛЕКСИКОН

Много граждани вече забравиха, какво е това да се живее в епохата на застоя. Ние решихме да припомним някои ключови понятия от това време.
 

Анекдоти

Анекдоти се разказваха и за Сталин, и за Хрушчов, но именно при Леонид Илич Брежнев политическите анекдоти станаха национално достояние. Буквално е осмивано всичко – и неразбираемата реч на генералния секретар, и книгите, които той уж лично е писал, и неговата страст към  безкрайните награждавания. Смехът и презрението станаха единственият възможен отговор на гражданите на неговата власт за невъзможността поне нещо да се измени. 

 
Блат (жаргон-б.пр.)

Етимологията на тази дума се корени в идиш (blat – б.пр.), където е означавало лист хартия или бележка. Всъщност блат представлява в някакъв смисъл бележка или препоръчително писмо. И макар че самото явление блат да  е фиксирано още през 30-те години на 20 век, то истинският му разцвет е станал през 70-те, когато хората са  сменили парите, не обезпечени със стоки, със системата на обезпечаване, построена на неформални връзки.

 
Водка

Универсална съветска валута, алфа и омега на съветския бит, най-яркия символ на СССР (заедно с матрьошките, черния хайвер, балалайката, мечките и автомат Калашник). Евтината водка е довела до ръст на потреблението на спиртните напитки от 1,9 литра чист алкохол да глава от населението пред 1952 г. до 10,2 литра през 1984 г.. Фактически нивото на потребление е било още по-високо, тъй като официалната статистика не е изчислявала и варенето, по някои оценки, то е надвишавало 14 литра. В СССР е имало около 4 милиона алкохолици — такова ниво на алкохолизма не е имало никога в цялата история на Русия.

 
Джинси

Фетишът на епохата – не просто джинси, а джинси за 150 рубли. То ест на цената на месечна работна заплата. Защото те се купуваха само от спекуланти. "Вранглер", най-престижната тогава марка е можело да бъде купена само  от ръцете на черноборсаджиите.

 
Дефицит

В същност през 60-80 те години на миналия век абсолютно всички стоки в СССР успяха да станат дефицитни – от тоалетна хартия до дрехите, обувките, битовата техника, мебелите и леките автомобили.

 
Дисидент

От латинското dissidens — "мислещ другояче", политически възгледи на човек, които радикално се  отклонява от официалния курс на ЦК на КПСС във всяка посока. Дисидентката Лариса Богораз пише, че: "Ако това, което е било и може да се нарече движение в противовес на „застоя”, то това движение е брауново, т.е. явлението е по-скоро психологическо, отколкото обществено. Но при това брауново движение тук и там през цялото време възникват вихрушки и течения, движещи се някъде, "движения" национални, религиозни, в том число и правозащитни". Властта преследва дисидентите, обявявайки ги за обществено опасни душевноболни. 

 
Заплата

В СССР е било строго предопределено: след завършване на висше образование младият специалист да получава 120 рубли на месец, а след това – 140. Хората са се пенсионирали при заплата от 180-200 рубли.

 
Зърно

От 1963 г. СССР е изнасял пшеница от Канада, а към 1975 г. ние станахме най-големия вносител на храни в света. Днес Русия заема трето място в класацията на доставчиците на хляб, на световния пазар. 

 
Икономика

Всеки гражданин е знаел, че "съветската икономика трябва да бъде икономична!". Това е бил основният лозунг в късния застой. И главен способ за решаване на всички икономически проблеми,когато виновни са липсвали  за нещо за такива са обявявани самите граждани, които само това правят, че прахосват богатството на народа.

Кооператив

Единственият в СССР легален начин да се снабди с квартира  извън реда – това е да присъедини към жилищностроителна кооперация, който строи жилища за сметка на  съдружниците. Стойността на едностайна кооперативна квартира в Москва в годините на застоя е струвала от 3 до 5 хиляди рубли ( при средна заплата от 140 рубли),  и скоро кооперативната квартира се превръща в символ на заможност и избраност.


Нефт

През  1973 г. става първата и най-силната енергийна криза, която започва от подаването на страните-членки на ОПЕК, намалили  обема на добив на нефт. В света падат реалните доходи на населението. Заедно с това кризата от 1973 г. спомага за увеличаването на износа на нефт на Запад от Съветския съюз и поставя началото на зависимостта на СССР, а след това и на Русия от „петролната тръба” и петродоларите.


Ред

Смята се, че в епохата на застоя в СССР е имало ред  и спокойствие. В действителност още от самото начало на хрушчовата  либерализация в СССР са избухвали бунтове и масови безредици, новините за които достигаше до  населението като слухове. Например, през 1975 г. избухва въстанието на моряците на  "Сторожевой", при това начело на въстанието е бил заместник-командира по политечсаката част на кораба, капитан III ранг Валерий Саблин.


Курортна карта

В епохата на застоя на хората за първи път им разрешиха да ходят на почивка в чужбина, преди всичко в социалистическа България. През 1977 г. потокът на туристи е надвишил 600 хиляди души, от тях две трети са отишли в Слънчев бряг. Появила се е поговорката: "Курица — не птица, Болгария — не заграница" („Кокошката не е птица, България не е чужбина” – б.пр.).


Стабилност на кадрите

Най-голямата гордост на Брежнев, благодарение на който в страната повече от 20 години не се сменяваха министри и първи секретари на областните комитети.


Театрален бум

Ходене на театър в неемоционална извън събитийната обстановка на застоя става култ и акт на граждански протест – театърът е станал платформа на свободомислие. Появили са се задължителни за всеки културен човек спектакли, например постановка  в театъра на Таганка с участието на Висоцки или първата съветска рок-опера "Юнона и Авос" в театъра на Ленинския комсомол.


Хелзинки

След съвещанието в Хелзинки и подписването на Хелзинкския акт  в СССР престанаха известно време да се заглушават западните радиостанции. Появи се поговорка: "Има обичай в Русия през нощта да се слуша ВВС". Заглушаването, обаче, бързо го върнали, но обичаят останал.


Цеховик

Нелегални предприемачи в СССР. Феноменът на нелегалността се е заключавала в това,  че официално е било невъзможно нито да се  организира предприятие, нито да се продава произведената продукция. Затова  цеховиците  са намерили изход — официалната държавна структура е произвеждала нелегална продукция и неофициалната сенчеста структура е продавала тази продукция.

Превод от руски: политологът Борислав Ангелов
Журнал "Огонёк", №39 (5198), 03.10.2011
http://www.kommersant.ru


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СКАЛПЕЛ И ЛЮБОВ

СТАТУЯTA НА ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II ПРЕДИЗВИКА ВЪЛНА ОТ НЕГОДУВАНИЕ В ИТАЛИЯ

ВЕРОНИКА ДЕНЕВА: В МОНЕТАТА ВИНАГИ ИМА ДВЕ СТРАНИ

ДЖИЙН САСЪН: НЯМАХ ПРЕДСТАВА КАК МОЖЕ ТОЛКОВА БОГАТА ФАМИЛИЯ ДА ЖИВЕЕ ТОЛКОВА БЕДНО

„ИЕРИХОН”С ПРОМОЦИЯ НА НОВО ВИДЕО – „МНОГО”

ЛАБИРИНТ   – Владимир Домозетски

ИЗВИНЯВАЙ, САЧМО!

ОТВОРЕНИ И ЗАТВОРЕНИ МАСИ – Елиас КАНЕТИ

МАСИТЕ – Елиас КАНЕТИ

УНИКАЛНАТА КОЛЕКЦИЯ НА БАНКЕРА ХАЙНРИХ ВАГЕНЕР ПРЕДСТАВЕНА В БЕРЛИН

СТАРТИРА ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ОНЛАЙН ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЯ ПАВЛОВА: В БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА СТАВАТ, НО МНОГО БАВНО И С ГОЛЯМ ЗОР

ЕДНА ПРИЧИНА В ПОВЕЧЕ ДА КАЖЕМ “HAPPY THANK YOU MORE PLEASE”

ОБЕДИНЕНИ В ОМРАЗАТА

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 25 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА МАРК ШАГАЛ

НОВАТА КНИГА С РАЗГОВОРИ С ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4104

Posted by on окт. 11 2011. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.