АГРЕСИЯТА НА ПЪТЯ ЕСКАЛИРА, НО ИМА НАЧИНИ ДА СЕ НАМАЛИ

Само за седмица имаме втори пребит заради отнето предимство с автомобил. Случаите разбира се са всекидневие, но последните завършват с човек в болницата и някакъв медиен отзвук. И двата инцидента, от София и Габрово, имат общи характеристики. Битият е сам и е на средна възраст, а престъпниците група младежи. В Столицата тролейбусен шофьор беше смазан от бой от трима души (средна възраст – 24 години), като един от тях е жена, а водачът на засечения автомобил е 19 годишен тинейджър. В града на хумора пък засегнати от засичането петима (средната възраст на групата 22 години, а двама са дори ученици) проследили мъжа на 51 години и го размазали от бой пред дома му. Човекът е настанен в болница с обезобразено лице.

Наскоро моя приятелка, която шофира всеки ден, ми сподели, че е потресена от случващото се на улиците. Карала по „Патриарха” и видяла спряла кола на средното платно, която образувало задръстване. Пред кафене на тротоара по-навътре стояла малка група и разговаряла. Натиснала клаксона от групата започнали да я псуват, а шофьорката (красива и добре облечена млада дама) да и размахва среден пръст. Каза ми, че такива случаи са ежедневие.

Изказвам и личното си мнение  – и аз се сблъсквам с подобни случаи всеки ден. Обстановката на пътя наистина става все по-изнервена. Псуването е норма. Бабаитщината стил. Агресията взима ужасяващи размери. Това напомня за карането през 90-те години – руска ролетка. Разбира се, че манталитет, култура, поколенски фактори и т.н. имат роля, но все пак и полицията трябва да вземе някакво участие в тези процеси.

 # На всеки светофар има по няколко автомобила, които предреждат опашката. Така създават задръстване, опасност от инциденти, стига се до скандали и се изостря чувството за социална несправедливост. Сигурен съм, че половината са от пътните побойници и агресори. Филтрирайте ги. Спирайте ги на групи.

# Трябва да се локализират тези, които притискат  с колите си автомобилите пред тях дори последните да карат в рамките на ограничението – стресиращо е, разстройва хода на автомобилните колони, генерира конфликти, води до инциденти.  Предполагам, че по-голяма част от тях също са контингент.

# Скоростните изпълнения и гонки продължават с коли и мотори нощем по булевардите.  Защо бяха лозунгите за прекратяването им?

# Много от собствениците на АТВ тормозят малки населени места, вилни зон, места за отдих, курорсти, крайни квартали. Кои са те? Защо го правят?

# Полицаите (по възможност някои нови) да минат обучение за инструктаж на младежки групи и млади водачи. За опасностите от агресията на пътя, за това къде свършват престъпниците, за смисъла на добрите обноски, за вежливостта, за връзката им с цялостния тонус на обществото. Всичко това с нагледни примери и аргументи. По диагонала на ЕС от нас е Шотландия. Там работят върху младите и престъпността намаля с 44 %.

Мерките не са окончателно решение на проблема, но са стъпка по пътя за разрешаването му. Политическа воля + идеи + кадри = по-качествен живот.

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4785

Posted by on юли 5 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “АГРЕСИЯТА НА ПЪТЯ ЕСКАЛИРА, НО ИМА НАЧИНИ ДА СЕ НАМАЛИ”

 1. mol

  Бакшиш ръга с отвертка шофьор, който го засякъл в Червен бряг
  Таксиджията – рецидидивист и с присъди за хулиганство
  5 юли 2012, 18:18

  Полицията е задържала 57-годишен таксиметров шофьор за намушкване с отвертка и побой над жител на Червен бряг. Нападателят потрошва и стъклата на новичкия „Дайхатсу“.
  Таксиметровият шофьор е засечен от съгражданина си на кръстовището на улиците “Любен Каравелов” и “Княз Борис Първи”.Бакшишът обезумял и с отвертка се нахвърлил и пробожда шофьора на лек автомобил “Дайхатсу”.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.